Hoeveel gouden beleggingsmunten zijn er sinds 1971 geproduceerd? Met die vraag dook Marketupdate in de cijfers van verschillende populaire munthuizen. Na uren van data verzamelen, invoeren en doorrekenen komt daar het volgende resultaat uitrollen: een grafiek die de totale productie van de meest populaire gouden munten vanaf 1970 in kaart brengt.
Cumulatieve productie gouden munten
De cijfers zijn cumulatief en beginnen in 1970, toen de massaproductie van de Krugerrand werd opgestart. Dat was in een tijd waarin verreweg het meeste goud in de wereld nog werd gedolven in Zuid-Afrika en waarin de grote Westerse economieën nog via de Amerikaanse dollar gekoppeld waren aan goud.
In 1971 maakte Nixon een einde aan de koppeling tussen dollars en goud en sindsdien begon de goudprijs aan een razendsnelle stijging. Rond die tijd nam ook de vraag naar beleggingsgoud toe, een markt die destijds voornamelijk bediend werd met goudbaren en oude gouden munten uit het secundaire circuit.
Krugerrand
De gouden munten van 1 troy ounce uit Zuid-Afrika waren een nieuw fenomeen en genoten steeds meer populariteit bij spaarders en beleggers. Vanaf 1974, toen privaat goudbezit in de VS weer gelegaliseerd werd, produceerde de South-African Mint heel veel Krugerrand munten voor de Amerikaanse markt. Tussen 1974 en 1985 werden er in totaal 22 miljoen Krugerrand muntstukken geëxporteerd naar de VS, bijna de helft van alle Krugerrand munten die in deze periode geslagen zijn!
Alternatieven
Andere landen met een grote goudmijnindustrie zagen ook kansen op deze markt, dus het duurde niet lang voordat Canada, Australië en de VS begonnen met de verkoop van beleggingsmunten. De Canadese Maple Leaf werd vanaf 1979 geslagen en had eveneens een gewicht van 1 troy ounce. In 1968 volgde de US Mint met haar gouden Eagle, een munt met een zuiverheid van 22 karaat en een goudgehalte van 1 troy ounce. De Perth Mint uit Australië begon in 1987 met de productie van de Nugget en de Kangaroo, zuivere gouden munten die al meteen in verschillende formaten geproduceerd werden. Het Oostenrijkse munthuis volgde in 1989 met haar gouden Philharmoniker, eveneens een munt van 1 troy ounce.
De grafiek brengt mooi in kaart hoe de Zuid-Afrikaanse Krugerrand marktaandeel verloren heeft aan de andere munthuizen die in dit overzicht zijn meegenomen. Het verlies aan marktaandeel is niet vreemd, aangezien de goudproductie in Zuid-Afrika al lang over haar hoogtepunt heen is. Landen als Australië, de VS en Canada halen anno 2013 veel meer goud uit de grond dan het meest zuidelijke land van het Afrikaanse continent. Hoewel er anno 2013 meer Krugerranden in omloop zijn dan andere gouden beleggingsmunten, loopt de productie van nieuwe munten bij de South African Mint al jaren ver achter op de productie van gouden munten in Canada en de VS.
~ Goudstandaard levert nieuwe 2013 Krugerrand munten tegen scherpe prijzen ~
Om de rijke historie van de Krugerrand munt te vieren heeft onze partner Goudstandaard de 1 troy ounce Krugerrand munten uit 2013 extra scherp geprijsd. Met de laagste prijsgarantie bent u zeker van een goede deal!
Klik hier voor de betreffende munt of neem contact op met Goudstandaard. Dat kan per email naar [email protected] of door te bellen naar 0237630404.
Gouden 1 troy ounce Krugerrand munten uit 2013 in de aanbieding bij Goudstandaard