Radaruitzending belicht: de invloed van je studieschuld op je hypotheek [+ uitgebreide reactie van DUO]
In de Radar-uitzending van maandag 14 oktober kwam een belangrijk onderwerp aan bod voor jonge huizenkopers: de impact van een studieschuld op het verkrijgen van een hypotheek. Voor veel mensen is dit een weinig begrepen aspect van de financiële planning bij het kopen van een huis. Radar legde niet alleen uit hoe de studieschuld je maximale leenbedrag kan beïnvloeden, maar ging ook in gesprek met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de instantie die verantwoordelijk is voor het verstrekken en beheren van studieleningen. DUO gaf antwoord op vijf veelgestelde vragen over dit onderwerp en bood meer inzicht in hoe zij tegen de studieschuld aankijken.
Minder leenruimte door studieschuld
Een van de belangrijkste punten die in de uitzending naar voren kwam, is hoe groot de invloed van een studieschuld daadwerkelijk is. Hypotheekverstrekkers houden rekening met je financiële verplichtingen, en een studieschuld is daar een belangrijk onderdeel van. De maandelijkse aflossing van je studieschuld wordt meegenomen bij de berekening van je maximale hypotheek, waardoor je soms aanzienlijk minder kunt lenen. Het bedrag dat je kunt lenen, kan hierdoor duizenden euro’s lager uitvallen dan wanneer je geen studieschuld zou hebben. Hoewel de rente op een studieschuld relatief laag is en de aflossingstermijnen gunstig zijn, blijft het een schuld die meetelt bij je totale lasten.
Radar vraagt, DUO reageert
Wat je zelf kunt doen
Radar adviseert huizenkopers om altijd hun studieschuld op te geven en zich goed te laten informeren over de invloed daarvan op hun maximale hypotheek. Banken en hypotheekverstrekkers hebben geen directe toegang tot je studieschuld via het BKR, maar het is aan jou om deze informatie te verstrekken. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel je studieschuld nog bedraagt en hoe dit je maandlasten beïnvloedt.
DUO benadrukt dat er verschillende manieren zijn om je aflossing aan te passen of om tijdelijke betalingsuitstel aan te vragen als je dat nodig hebt. Ze raden mensen aan om hierover in gesprek te gaan met hun hypotheekadviseur en samen te kijken naar de beste opties.
Bewustwording bij huizenkopers
Ik ben Sim, een gepassioneerde schrijver met een veelzijdige interesse in uiteenlopende onderwerpen. Van technologie en innovatie tot cultuur en maatschappij, ik ben altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken en boeiende verhalen om te delen. Schrijven is voor mij een manier om mijn nieuwsgierigheid te voeden en anderen te inspireren met frisse perspectieven. Ik geniet ervan om complexe ideeën om te zetten in toegankelijke en aantrekkelijke teksten die mijn lezers aan het denken zetten. Door middel van mijn artikelen wil ik niet alleen informeren, maar ook verbinden en bijdragen aan een breder begrip van de wereld om ons heen.