Het Nederlandse pensioenstelsel staat wereldwijd op nummer één. Dit komt vooral doordat een groot deel van de bevolking eraan deelneemt en het in veel gevallen verplicht is om via de werkgever geld te reserveren voor later, aldus onderzoekers van Mercer en Monash University. Het adviesbureau en de Australische universiteit hebben de pensioenstelsels van bijna vijftig landen geanalyseerd, waaronder grote economieën zoals Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Japan, China en India.
Net als vorig jaar scoort Nederland opnieuw het hoogst. Ons land draait al jaren mee in de top, dankzij een systeem waarin veel mensen via hun werk verplicht pensioen opbouwen. Dit zorgt voor een groot aantal deelnemers. Daarnaast worden solide pensioenbedragen uitgekeerd en is het systeem ondersteund door sterke regelgeving. Deze factoren maken het Nederlandse pensioenstelsel zo succesvol.
De onderzoekers waarderen ook de overgang die Nederland momenteel maakt naar een nieuw pensioenstelsel. In dit nieuwe systeem wordt de hoogte van het pensioen meer afhankelijk van de keuzes die individuen zelf maken. Dat deelnemers daarbij advies kunnen inwinnen, wordt gezien als een groot voordeel.
Pensioenexpert Marc Heemskerk van Mercer zegt hierover: “Sterke regelgeving, samen met flexibiliteit, zoals de mogelijkheid om zelf de ingangsdatum te bepalen, zorgt voor een duurzaam en betrouwbaar pensioenstelsel” Hij prijst vooral de combinatie van de AOW-uitkering en het aanvullende pensioen dat via werkgevers wordt opgebouwd.
Toch is er nog ruimte voor verbetering in het Nederlandse pensioenstelsel en zien niet altijd alle Nederlanders het zitten om met hun pensioen in Nederland te blijven! Er is bijvoorbeeld behoefte aan betere voorzieningen voor mensen die geen pensioen via hun werk opbouwen, zoals mensen die arbeidsongeschikt zijn of fulltime voor hun kinderen zorgen. Daarnaast kampen Nederlanders over het algemeen met aanzienlijke schulden, wat ook een aandachtspunt is.
Het jaarlijkse onderzoek van Mercer en CFA Institute geeft Nederland al jaren een prominente plek in de ranglijst, en ook dit jaar staat ons land weer bovenaan. In 2022 wist IJsland ons land nog nipt voor te blijven, maar in 2024 neemt Nederland opnieuw de leiding, met IJsland nu op de tweede plaats, gevolgd door Denemarken en Israël. Onderaan de ranglijst bevinden zich landen zoals India en Argentinië. Het volledige rapport van Mercer en CFA kun je hier bekijken.