Wat gebeurt er met je pensioen als je overlijdt voor je pensioensleeftijd?

In Nederland bestaat het pensioensysteem uit drie belangrijke onderdelen: de Algemene Ouderdomswet (AOW), het pensioen dat je opbouwt via je werkgever, en eventueel extra pensioen dat je zelf regelt, zoals een privé-pensioen of lijfrente. Maar wat gebeurt er met al deze pensioenvormen als je komt te overlijden vóórdat je met pensioen gaat? Hieronder leggen we uit wat er gebeurt met elk van deze pensioenvormen.

AOW na overlijden

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de overheid waar iedere Nederlander recht op heeft vanaf de AOW-leeftijd. Als je voor deze leeftijd overlijdt, vervalt het recht op AOW. Je nabestaanden kunnen geen aanspraak maken op jouw AOW, aangezien deze uitkering bedoeld is voor de persoon zelf en niet wordt doorgegeven aan familieleden.

Werkgeverspensioen na overlijden

Het werkgeverspensioen is het pensioen dat je via je werkgever opbouwt. Dit pensioen wordt normaal gesproken uitgekeerd vanaf je pensioendatum. Overlijd je echter vóórdat je pensioen in gaat, blijft het opgebouwde ouderdomspensioen in het pensioenfonds. Je nabestaanden hebben mogelijk recht op een uitkering via een partnerpensioen of wezenpensioen, afhankelijk van de regeling van het pensioenfonds. Dit is echter niet gegarandeerd en kan per pensioenfonds verschillen.

Partnerpensioen: wat krijgt je partner?

Een partnerpensioen is een pensioenregeling waarbij je partner een deel van jouw pensioen ontvangt wanneer je overlijdt. Vaak gelden er voorwaarden om in aanmerking te komen voor partnerpensioen. Zo moet je bij veel pensioenfondsen getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap hebben, of een notarieel samenlevingscontract. Het partnerpensioen kan zowel voor als na je pensioendatum ingaan, dus ook als je voor je pensioengerechtigde leeftijd overlijdt, kan je partner recht hebben op een uitkering.

Een bijzonder aspect van het partnerpensioen is dat je ex-partner er ook recht op kan hebben. Dit wordt dan bijzonder partnerpensioen genoemd en gaat over het deel van het pensioen dat is opgebouwd tijdens de periode dat jullie samen waren. Dit geldt vanaf het moment van scheiding of beëindiging van de relatie.

Overig pensioen na overlijden

Bij het overig pensioen gaat het vaak om pensioenregelingen die je zelf hebt afgesloten, zoals lijfrentes of spaarpotten voor later. Wat er gebeurt met dit pensioen als je overlijdt, hangt volledig af van de afspraken die je hebt gemaakt met de aanbieder van de regeling. In veel gevallen kan je bepalen dat het opgebouwde kapitaal naar je nabestaanden gaat. Ook je spaargeld en andere bezittingen die je hebt opgebouwd, kun je via een testament nalaten aan je erfgenamen.

Meer lezen?

5 manieren om je timemanagement op orde te krijgen

Iedereen kent het wel: te veel te doen en te weinig tijd. Het managen van onze tijd kan een uitdagende

Hoe ga je om met investeringsverlies?

Investeren in de markten kan een rollercoaster van emoties zijn. Soms maak je winst, maar soms maak je ook verlies.
Foto van Sim
Sim

Ik ben Sim, een gepassioneerde schrijver met een veelzijdige interesse in uiteenlopende onderwerpen. Van technologie en innovatie tot cultuur en maatschappij, ik ben altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken en boeiende verhalen om te delen. Schrijven is voor mij een manier om mijn nieuwsgierigheid te voeden en anderen te inspireren met frisse perspectieven. Ik geniet ervan om complexe ideeën om te zetten in toegankelijke en aantrekkelijke teksten die mijn lezers aan het denken zetten. Door middel van mijn artikelen wil ik niet alleen informeren, maar ook verbinden en bijdragen aan een breder begrip van de wereld om ons heen.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl