Akkoord over vroegpensioen: mensen met zware beroepen kunnen ook in de toekomst eerder stoppen met werken

Werkgevers, vakbonden en minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken hebben een akkoord bereikt over vroegpensioen. Dit akkoord maakt het mogelijk voor werknemers met zware beroepen om ook in de toekomst eerder met pensioen te gaan. Hoewel de tijdelijke regeling (RVU) tot 2026 loopt, zijn er nu afspraken gemaakt om deze regeling te verlengen en gerichter in te zetten.

Wat houdt het akkoord in?

De huidige regeling, de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU), loopt nog tot 2026. In het akkoord is afgesproken dat deze regeling als het ware wordt verlengd. Werkgevers krijgen de mogelijkheid om het bedrag dat ze een werknemer kunnen meegeven – zonder boete – met €300 per maand te verhogen. Dit is vooral bedoeld voor werknemers in moeilijke situaties, bijvoorbeeld mensen met lage inkomens die het financieel niet kunnen veroorloven om eerder te stoppen met werken.

Momenteel ontvangen werknemers die gebruikmaken van het vroegpensioen vanaf hun 64e een bedrag van ongeveer €1200 per maand tot hun AOW-leeftijd. In sommige gevallen kan dit bedrag nu worden verhoogd om de financiële druk te verlichten.

Gerichter inzetten op zware beroepen

Een belangrijke wijziging in het akkoord is dat het vroegpensioen gerichter zal worden ingezet. Dit betekent dat vooral werknemers met een zwaar beroep van deze regeling kunnen profiteren. Hiermee willen de sociale partners ervoor zorgen dat de regeling eerlijker wordt toegepast en alleen degenen die het echt nodig hebben, eerder kunnen stoppen met werken.

Controle op uitstroom

Om te voorkomen dat te veel mensen gebruikmaken van de regeling, zijn er ijkmomenten ingebouwd. Deze momenten dienen om te controleren of er niet te veel werknemers eerder stoppen met werken, omdat dit de tekorten op de arbeidsmarkt zou kunnen verergeren.

FNV tevreden met akkoord

Vakbond FNV heeft positief gereageerd op het bereikte akkoord. Volgens de bond is er nu een permanente regeling voor werknemers met zware beroepen, wat een belangrijke wens was van de vakbonden. „De vlag kan uit,” aldus een woordvoerder van FNV.

Meer lezen?

Zo bescherm je je crypto-activa terwijl je geniet van online entertainment

Terwijl de populariteit van cryptocurrencies blijft stijgen, gebruiken steeds meer mensen deze valuta om...

Ierland versnelt wetgeving rondom crypto vóór strikte EU-regels ingaan

Ierland staat op het punt om nieuwe cryptowetgeving te ontwikkelen om zich voor te bereiden...
Foto van Sim
Sim

Ik ben Sim, een gepassioneerde schrijver met een veelzijdige interesse in uiteenlopende onderwerpen. Van technologie en innovatie tot cultuur en maatschappij, ik ben altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken en boeiende verhalen om te delen. Schrijven is voor mij een manier om mijn nieuwsgierigheid te voeden en anderen te inspireren met frisse perspectieven. Ik geniet ervan om complexe ideeën om te zetten in toegankelijke en aantrekkelijke teksten die mijn lezers aan het denken zetten. Door middel van mijn artikelen wil ik niet alleen informeren, maar ook verbinden en bijdragen aan een breder begrip van de wereld om ons heen.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl