DNB waarschuwt: cyberaanvallen kunnen digitaal betalingsverkeer platleggen, contant geld kan uitkomst bieden

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft haar zorgen uitgesproken over de toenemende kans op cyberaanvallen die het digitale betalingsverkeer kunnen verstoren. In reactie op deze risico’s roept DNB burgers op om altijd wat contant geld in huis te hebben voor noodgevallen, zodat betalingen door kunnen gaan mocht er iets misgaan met de digitale infrastructuur.

Groeiende wereldwijde spanningen vergroten risico’s voor Nederland

Volgens de laatste rapportage van DNB vormen geopolitieke spanningen het grootste gevaar voor de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector. DNB-directeur Olaf Sleijpen benadrukte tijdens een persconferentie op 21 oktober 2024 dat veel van de dreigingen uit het buitenland komen. “De risico’s voor de Nederlandse financiële stabiliteit worden voornamelijk geïmporteerd,” aldus Sleijpen.

In de afgelopen maanden is deze dreiging verder toegenomen, waarbij de wereldwijde conflicten en spanningen de kans op cyberaanvallen op financiële instellingen verder hebben vergroot. Hoewel de gemiddelde Nederlander hier nog niet direct last van heeft, waarschuwt DNB dat het risico reëel is en dat een goede voorbereiding essentieel is.

Cyberaanvallen steeds complexer door inzet van AI

Sleijpen wijst op de stijging van cyberaanvallen, niet alleen door criminelen, maar ook door buitenlandse actoren. Recent zagen we bijvoorbeeld een hack bij de nationale politie. Deze aanvallen worden steeds geavanceerder, mede door de inzet van kunstmatige intelligentie (AI). AI kan gebruikt worden om cyberaanvallen efficiënter en slimmer uit te voeren, maar tegelijkertijd biedt het ook mogelijkheden om aanvallen te bestrijden. De digitale strijd wordt complexer, en dat is zorgwekkend voor de veiligheid van de financiële sector.

Bovendien is de banksector sterk afhankelijk van externe partijen, zoals telecombedrijven en clouddiensten. Dit vergroot het risico dat banken indirect getroffen worden door aanvallen op deze derden. Wereldwijd wordt al zo’n 25% van alle cyberaanvallen gericht op de financiële sector, wat laat zien hoe kwetsbaar deze sector is.

Voorbereiden op het ergste: een mogelijk scenario

DNB dringt erop aan dat financiële instellingen zich goed voorbereiden op cyberaanvallen. Instellingen moeten een noodplan hebben en regelmatig oefenen hoe ze om zouden gaan met zo’n aanval, vooral op het gebied van communicatie. In een fictief scenario uit het rapport van DNB beschrijft men hoe buitenlandse hackers een telecombedrijf aanvallen, wat ervoor zorgt dat een grote Nederlandse bank niet meer met haar klanten kan communiceren. Als gevolg daarvan moet de bank overschakelen naar een andere provider, die vervolgens ook overbelast raakt.

Het domino-effect kan ertoe leiden dat andere banken die dezelfde telecomprovider gebruiken ook moeilijk bereikbaar worden. Valse geruchten op sociale media over cyberaanvallen en gestolen tegoeden kunnen snel paniek veroorzaken, waardoor mensen massaal geld gaan opnemen. Dit zou de financiële stabiliteit verder onder druk zetten en een mogelijke systeemcrisis veroorzaken.

Waarom contant geld achter de hand houden verstandig is

DNB benadrukt dat niet alleen banken, maar ook burgers zichzelf moeten voorbereiden op mogelijke verstoringen van het digitale betalingsverkeer. Het advies is om altijd een voorraadje contant geld in huis te hebben. Mocht het digitale systeem tijdelijk uitvallen door een cyberaanval, dan kun je toch nog je dagelijkse aankopen doen. Het Nibud adviseert om voldoende geld te hebben om in ieder geval enkele dagen boodschappen te kunnen doen. Hoeveel je precies achter de hand houdt, hangt af van je eigen situatie, maar wat cash bij de hand hebben is geen overbodige luxe in deze onzekere tijden.

 

Foto van Sim
Sim

Ik ben Sim, een gepassioneerde schrijver met een veelzijdige interesse in uiteenlopende onderwerpen. Van technologie en innovatie tot cultuur en maatschappij, ik ben altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken en boeiende verhalen om te delen. Schrijven is voor mij een manier om mijn nieuwsgierigheid te voeden en anderen te inspireren met frisse perspectieven. Ik geniet ervan om complexe ideeën om te zetten in toegankelijke en aantrekkelijke teksten die mijn lezers aan het denken zetten. Door middel van mijn artikelen wil ik niet alleen informeren, maar ook verbinden en bijdragen aan een breder begrip van de wereld om ons heen.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl