Hou je maandelijks geld over en wil je daar iets mee doen? Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. In dit artikel bespreken we een paar opties.
Een financiële buffer
Voor je je spaargeld gaat investeren, kun je erover nadenken om een financiële buffer aan te leggen. Een buffer is een geldbedrag dat je alleen gebruikt voor onverwachte uitgaven, zoals autopech of medische kosten. Ook als je tijdelijk zonder inkomen komt te zitten, bijvoorbeeld omdat je je baan bent verloren, kun je gebruikmaken van je buffer. Een buffer geeft je financiële zekerheid en zorgt ervoor dat je minder snel in geldproblemen komt wanneer er iets onverwachts gebeurt.
Spaarrekening
Een spaarrekening is een veilige manier om je geld te bewaren. Sparen op een spaarrekening wordt vaak niet gezien als investeren, maar met een spaarrekening verdien je wel rendement: rente. De rentes op een spaarrekeningen zijn nu laag, maar bij Nederlandse banken heb je wel de zekerheid dat je geld geen risico loopt, dankzij de Nederlandse Depositogarantie. Dit betekent dat wanneer de bank in problemen komt, je tot een bepaald bedrag beschermd bent.
Aandelen
Als je bereid bent meer risico te nemen, kun je overwegen om te beleggen in aandelen. Met een aandeel koop je een klein deel van een bedrijf en profiteer je mee wanneer de waarde van het bedrijf stijgt. Daarnaast keren sommige bedrijven dividend uit, wat betekent dat je een deel van de winst ontvangt.
Het is belangrijk om te onthouden dat de waarde van aandelen kan fluctueren. Dat betekent dat je je inleg kunt verliezen als de koers daalt. Om dit risico te beperken, kun je verschillende aandelen kopen. Daalt een aandeel in je portefeuille in waarde, dan kan het zijn dat een ander aandeel juist weer stijgt in waarde.
Een goedkope manier om een gespreide portefeuille op te bouwen, is een ETF beleggen. Een ETF is een fonds dat de prestaties van verschillende aandelen volgt. Door een ETF te kopen, investeer je dus indirect in verschillende aandelen tegelijk.
Obligaties
Obligaties zijn schuldbewijzen die door bedrijven of overheden worden uitgegeven. Koop je zo’n schuldbewijs, dan leen je eigenlijk geld aan de uitgever van het bewijs. Aan het einde van de looptijd krijg je het leenbedrag terugbetaald en in de tussentijd ontvang je rente.
Omdat vooraf afgesproken wordt welk bedrag er aan het einde van de lening terugbetaald gaat worden, zien mensen obligaties vaak als minder risicovol dan aandelen. Echter, gaat een bedrijf of overheid failliet, dan kun je je inleg verliezen. Bovendien kan de prijs van obligaties gedurende de looptijd schommelen. Wil je dus tussentijds uitstappen, dan kan het zijn dat je je obligaties tegen een verlies moet verkopen.
Dit artikel biedt verschillende manieren om je spaargeld te investeren, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Welke manier van investeren je ook kiest, zorg er altijd voor dat je de risico’s goed begrijpt en alleen investeert met geld dat je kunt missen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met beleggingsplatform DEGIRO.
De informatie in dit artikel is niet geschreven voor advies doeleinden en is ook niet bedoeld om beleggingen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk is geschreven. Beleggen brengt risico’s met zich mee (bijv. koersvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). U kunt uw geïnvesteerde geld verliezen. Houd rekening met uw kennis en ervaring bij het nemen van beleggingsbeslissingen. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.