Het cijferseizoen is alweer begonnen. Dinsdagavond nam traditiegetrouw de aluminiumreus Alcoa de aftrap. En traditiegetrouw hebben we in de aanloop naar de kwartaalcijfers weer dezelfde rituele dansen van bedrijven gezien. En opnieuw was opvallend, dat beleggers de schijnbewegingen van bedrijven schijnbaar serieus nemen.
Beren
De bekendste schijnbeweging is die van het omlaag praten van de verwachtingen. Aan de vooravond van het tweede kwartaal was het aantal winstwaarschuwingen het hoogst sinds 2001. In de aanloop naar het huidige, derde kwartaal was het weer goed raak, zij het iets minder dan het kwartaal daarvoor.
Dit is hoogstwaarschijnlijk goed nieuws voor de Beren, die maar wat graag de aandelenbeurzen fors in koers en prijs zien dalen. De shutdown, het schuldenplafond en ook het dreigende taperen, niets heeft geholpen. Maar misschien kan een mislukt cijferseizoen hier eindelijk zorg voor dragen.
Winstgroei
Echter, de wens lijkt hier de vader van de gedachte. Koele cijfers vormen het bewijs. Ondanks alle bangmakerij eindigde het afgelopen 2de kwartaal gewoon in de plus. Analisten waren uitgegaan van een gemiddelde winstgroei van 2,4%. Het werd het dubbele. En nog iets, de koersen van de zogeheten blue chip zijn sinds juli met gemiddeld 3% gestegen en de koers van de kleintjes uit de Russel2000 is gemiddeld 6% gestegen ondanks de voortdurende neerwaartse bijstelling van de winstverwachting. De belegger is blijkbaar niet totaal gefixeerd op de groei van de winst, maar misschien is hij onder de huidige omstandigheden meer geïnteresseerd in de kwaliteit en de houdbaarheid van de winst en de winstgroei. Marges zijn immers na vijf jaar snijden in de kosten naar recordhoogte gestegen.
Omzetgroei
Daar zit niet veel rek meer in. Als de winst nu nog stijgt, dan moet dat haast wel het gevolg zijn van hogere omzetten. Groei van de omzet is meestentijds gerelateerd aan economische groei. Het valt niet te ontkennen, dat er heel veel over groene twijgen wordt gesproken, hoewel centrale banken hun best doen niet teveel optimisme uit te stralen, Klaas Knot uitgezonderd. De omzetgroei in het tweede kwartaal viel hoger uit dan verwacht, zij het minimaal. Toch lijkt er een wetmatigheid zichtbaar. Hoe lager het geschapen verwachtingspatroon, hoe beter de finale uitkomsten.
Hoe doet Alcoa het in dat opzicht? Wel, de omzetontwikkeling was beter dan verwacht, maar lag toch 1,2% lager dan in het vorig kwartaal. Dat wijs niet op een stevig herstel van de economische groei. Het maakt het ook onmogelijk iets met zekerheid te zeggen over de zee van bedrijfscijfers die er nog aan komt. De uitkomsten tonen weer wel aan, dat de uitlatingen van bedrijven inderdaad vaak niet meer dan schijnbewegingen zijn. Op basis van de guidance van Alcoa verwachtte de markt een winst per aandeel van $ 0,06. Het werd uiteindelijk $ 0,11.