In de media doken de afgelopen dagen tal van verhalen op dat goud vrijwel uitverkocht zou zijn. Veel Duitse edelmetaalwebshops bleken (tijdelijk) de verkoop te hebben gestopt. Hier de echte feiten.
Vlucht naar goud in tweede versnelling
Door de Griekse crisis en het inzetten van de nucleaire optie door de ECB, het opkopen van eigen staatsobligaties, is de vlucht naar goud in Europa in een tweede versnelling gekomen. De eerste was ingezet na de Lehman crash van eind 2008. Die zorgde voor het ontstaan van veel nieuwe aanbieders die goud (en zilver) via inteet begonnen aan te bieden. Dit kon doordat vrijwel alle banken het goudloket hadden gesloten.
Productiecapaciteit
De grote stijging van de vraag naar goud eind 2008, zorgde ook toen voor het tijdelijk schaars worden van het beschikbare edelmetaal. Niet omdat het goud op was in de wereld, maar omdat de weinige producenten van goud en zilver niet meer aan de vraag konden voldoen. Zij moesten eerst hun productiecapaciteit opschroeven. Met het herstel van de koersen en de relatieve opleving van de economie keerde de rust ook op de goudmarkt weer terug. Maar de verkopen bleven stabiel op een relatief hoog niveau.
Kredietcrisis nooit weggeweest
Tot de Griekse crisis begon. Toen kwam de rest van de wereld erachter, wat vaste lezers al lang weten, dat de kredietcrisis feitelijk nooit weg is geweest. Nog sterker, de keus om de kredietcrisis met nog meer krediet te bestrijden heeft de problemen alleen maar groter gemaakt. Het was geen oplossing van het probleem, maar juist een vergroting ervan. In feite werd er alleen maar tijd gekocht. En die tijd is nu voorbij.
Overspoeld met aanvragen
De grote vraag naar edelmetaal door verontruste spaarders en beleggers is dus zeer begrijpelijk. Het zorgde ervoor dat alle aanbieders van goud en zilver de afgelopen twee weken werden overspoeld met aanvragen. Ook bij ons vervijfvoudigde de omzet. Vooral in Duitsland, waar spaarders de afgelopen eeuw al een aantal malen, in meer of mindere mate, hun vermogen hebben zien verdampen (Weimar hyperinflatie, Eerste en Tweede Wereldoorlog, verdwijnen van de D-mark) steeg de vraag explosief. Het noteren van orders is eenvoudig, het afwerken ervan vaak gecompliceerd. Daarom besloten veel Duitse handelaren de afgelopen dagen tijdelijk geen nieuwe orders meer aan te nemen. Ook al omdat ze van de producenten hoorden dat de wachttijd op zou gaan lopen tot circa zes weken.
Fort Knox
De verkoop is dus niet gestopt omdat goud en zilver op zijn. Centrale banken zullen tot het uiterste gaan om goud beschikbaar te houden voor goudproducenten. De eerste melding van producenten dat ze niet meer aan goud kunnen komen zou de goudprijs en vraag namelijk pas echt laten exploderen. Daarom zal desnoods de laatste goudbaar uit Fort Knox worden gehaald.
Zilver is uitzondering
Voor zilver maak ik een uitzondering. In tegenstelling tot goud, dat slechts van kluis naar kluis verhuist, wordt zilver meestal als grondstof gebruikt. Daaaast bestaan er, ook weer in tegenstelling tot goud, geen grote bovengrondse (centrale bank) zilvervoorraden meer. Het goud raakt dus niet snel op maar het zilver wel.
Goud naar 1500 dollar?
Tot slot nog een primeurtje. Volgens informatie die ik in heb kunnen zien hebben alleen in ons land minimaal twee pensioenfondsen aardige hoeveelheden fysiek goud gekocht. Ook de World Gold Council liet kort geleden vanuit Londen weten dat de eerste pensioenfondsen fysiek goud aan het kopen waren. De reusachtig diepe zakken van deze fondsen kunnen, in de immens kleine goudmarkt, wél tot grote prijsstijgingen leiden.
Niet voor niets voorspelde het Zwitserse UBS dat de goudprijs op korte termijn naar $1500 en op wat langere termijn naar $2000 zal gaan stijgen.
Willem Middelkoop