Afgelopen weekeinde gaf Wang Hongzhang in een interview met the Financial Times te kennen dat zijn bank, de China Construction Bank (CCB), geïnteresseerd is in een overname van een Europese partij.
De voorzitter liet echter weten niet over één nacht ijs te willen gaan. Hij wilde eerst op bezoek bij de diverse toezichthouders om na te gaan of zijn bank überhaupt welkom was in Europa en of een overname mogelijk was. Hij had al gesprekken gehad met toezichthouders uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, maar er stonden nog meer gesprekspartners uit andere landen op zijn lijstje.
Op zich is die benaderingswijze niet vreemd. Veel overheden zien grote banken als een wezenlijk onderdeel van de nationale economie. Ze zien liever niet, dat die in handen van buitenlanders raken. Toch lijkt Wang min of meer op zijn wenken bediend te worden. Afgelopen maand was de minister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, George Osborne, op bezoek in China. Bij die gelegenheid verzekerde hij zijn Chinese gastheren, dat het voor Chinese banken gemakkelijker zou worden om zich in de City te vestigen en dat de kapitaalsvereisten lager zouden worden.
Belangstelling
De belangstelling van Wang Hongzhang voor Europese banken komt niet uit de lucht vallen. Hij was al eerder, namelijk in 2012, op bezoek in Europa en gaf toen ook een interview aan de FT. Bij die gelegenheid liet hij weten $15,8 miljard ter beschikking te hebben om een overname te doen in Europa. Zijn argument toendertijd voor zijn zoektocht naar geschikte Europese overnamekandidaten was de expansie van het Chinese bedrijfsleven. Hun internationalisering brengt een wereldwijde financieringsbehoefte met zich mee. Willen de Chinese banken meeprofiteren van de gang van de Chinese bedrijven door de wereld, dan moeten ook zij ter plekke zijn.
Wang stelde al in 2012 nadrukkelijk de eis dat een mogelijke overnamekandidaat ook een internationale presentie moest hebben. Hij had geen oog voor een bank die slechts in één land gevestigd was. Anno 2013 is China de grootste handelspartner van de Europese Unie. Dat maakt de noodzaak van een Chinese aanwezigheid op het oude continent alleen maar groter, aldus de voorzitter. Toch was en is CCB niet van plan om zich in een ongewis avontuur te storten. Slechte ervaringen van verzekeraar Ping An die een belang in Fortis kocht en van de China Development Bank met een belang in Barclays nopen tot voorzichtigheid en terughoudendheid. Daarenboven zijn de Chinezen zich bewust van de grote cultuurverschillen en taalbarrières in de eurozone.
Verlanglijstje China Construction Bank
Evenals in 2012 beperkt het Chinese verlanglijstje de overnamemogelijkheden. De Chinezen gaan liever niet winkelen in de periferie, maar willen tegelijkertijd een bank met internationale allure en aanwezigheid. Dat beperkt de mogelijkheden feitelijk tot het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. China is zich overigens ook bewust van de politieke gevoeligheden omtrent de totale overname van een grote bank in een Europees verband. Al in 2012 deed de Financial Times de suggestie dat het slim zou zijn om slechts een deel van een bank over te nemen.
Het beste zou het nog zijn om aan te bieden een deel over te nemen van een genationaliseerde bank. Door genoegen te nemen met een minderheidsaandeel zouden de Chinezen toch een meer dan stevige schoen tussen de deur hebben van de Europese financiële sector. De betreffende overheid kon met opgeheven hoofd afscheid nemen van een bank, die als een molensteen om haar nek hing. In 2012 suggereerde de FT twee kandidaten. Dat waren de Royal Bank of Scotland (RBS) en de Duitse Commerzbank. RBS, dat voor 82% in bezit is van de overheid, had in 2012 een marktkapitalisatie van GBP 17 miljarden tegen GBP 20,5 miljard nu. Commerzbank, dat voor 25% in handen is van de Duitse overheid, had als uitkomst in 2012 € 9 miljard en nu € 10,7 miljard.
In hetzelfde weekeinde dat Wang Hongzhang een interview gaf aan the Financial Times, gaf de voorzitter van Commerzbank een interview aan het blad Welt Am Sonntag. De kern van het gesprek was, dat volgens Martin Blessing de onafhankelijkheid van de bank geen doel op zich was. Nog in augustus verzekerde diezelfde Blessing in een gesprek met het Handelsblatt plechtig, dat de bank haar 150 jarig bestaan in 2020 als onafhankelijke entiteit zou vieren. Ook is duidelijk, dat er geen Europese kandidaten te vinden zijn die deze brekebeen willen overnemen. Wang heeft waarschijnlijk een goed gesprek gehad in Frankfurt.