Kluis voor 2.000 ton goud geopend in China

Deze maand opent het bedrijf Malca-Amit in China een kluis die plaats biedt aan 2.000 ton goud, het dubbele van de jaarlijkse Chinese vraag naar goud. Deze gigantische kluis leent zich ook voor de opslag van andere waardevolle goederen, zoals diamanten, juwelen en kunst, zo verklaarde Joshua Rotbart van Malca-Amit tegenover Bloomberg. Deze goudkluis vervult de behoefte aan opslagruimte in de Aziatische regio, waar steeds meer fysiek goud verhandeld en opgeslagen wordt.

Volgens de World Gold Council (WGC) overstijgt de Chinese vraag naar goud dit jaar voor het eerst de 1.000 ton, een toename van 29% ten opzichte van vorig jaar. Daarmee neemt China de eerste plaats over van India als grootste afnemer van fysiek goud op de wereldwijde markt. Bloomberg schrijft dat de bouw van deze goudkluis een weerspiegeling is van de globale verschuiving van goud van West naar Oost, een trend die we begin dit jaar al beschreven op Marketupdate.

Volgens HSBC zijn China, India, Vietnam en Indonesië samen goed voor 60% van de wereldwijde vraag naar goud. In 2004 was het marktaandeel van deze vier landen nog maar 35% op de wereldwijde goudmarkt. Volgens Philip Klapwijk van het in Hong Kong gevestigde Precious Metals Insights Ltd. is de trend van een groeiende vraag naar goud vanuit Azië nog steeds zeer sterk. “De bouw van een goudkluis als deze is een overduidelijk signaal dat er vertrouwen is in de Chinese goudmarkt”, zo verklaarde de analist die de goudmarkt al sinds 1988 volgt.

Meer goud naar China

Volgens Joshua Rotbart van Malca-Amit gaat er steeds meer goud richting China. Met een kluis als deze wordt het makkelijker om goud te verhandelen tussen verschillende banken. “Deze nieuwe opslaglocatie kan gebruikt worden als een spil in de handel, zodat buitenlandse en binnenlandse banken zaken kunnen doen binnen deze opslagfaciliteit. Daarmee bespaart men tijd en geld”, zo licht Rotbart toe. “We verwachten veel vraag van buitenlandse banken en we zijn met een aantal al in gesprek. Het is een stap voorwaarts, omdat deze kluis minder beperkingen stelt aan de manier waarop ze willen opereren in China”.

De nieuwe kluis in Shanghai is voornamelijk bedoeld voor internationale en Chinese financiële instellingen, maar kan ook gebruikt worden voor de kunstgemeenschap. In Waigaoqiao, de vrijhandelszone van de Chinese havenstad, zijn minder restricties op investeringen en internationale handel. Malca-Amit heeft ook kluizen voor goud en andere waardevolle objecten in Hong Kong, Singapore, Zurich, Genève, Londen en Bangkok.

Verschuiving van West naar Oost

In Azië wordt steeds meer fysiek goud gekocht, terwijl Wersterse beleggers door de daling van de goudprijs juist veel goud van de hand doen. Alleen dit jaar hebben de zogeheten goud-ETF’s al meer dan 755 ton goud geliquideerd, waarvan een groot gedeelte waarschijnlijk richting Azië is gegaan. Koos Jansen publiceerde grafieken van de toegenomen export van goud vanuit Londen naar Zwitserland en vanuit Zwitserland naar Hong Kong.

We hebben een chronologisch overzicht gemaakt van alle artikelen die op Marketupdate verschenen zijn over dit onderwerp. Lezers van Marketupdate kunnen niet meer zeggen dat ze deze trend niet zagen aankomen. Alle artikelen komen uit 2013.

Malca-Amit opent nieuwe kluis voor 2.000 ton goud in Shanghai

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Kluis voor 2.000 ton goud geopend in China

  • Maar Goud van 1360 (no taperingsdag in september) naar 1280 nu terwijl voor de taperings non dag al vele tonnen naar Azie ging. edelmetaal-info week 45 Roy Martens staat de werkelijke reden. Amerika staat toe dat China goedkoop goud kan krijgen omdat China geen dollars meer wil. Goldman s.ucks dumpt ETF papiertjes van moedeloze goudbeleggers die China opkoopt en fysiek goedkoop laat uitleveren. Wat gebeurt er als G. S.ucks is uitgedumpt??

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *