De Rabobank merkt als één van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland ook de gevolgen van dalende huizenprijzen. Uit een presentatie van de jaarcijfers van de bank blijkt dat in 32% van de gevallen de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis. Over de hele linie is de waarde van het onderpand nog wel groter dan de schuld, want de totale hypotheekportefeuille van de Rabobank is ongeveer 81% van de waarde van het bijbehorende onderpand.
Door de daling van de huizenprijzen moedigen banken hun klanten aan versneld de hypotheek af te lossen. Dat brengt niet alleen de maandlasten voor de schuldenaar omlaag, maar ook het risico van de bank. Het afgelopen jaar werd er al beduidend meer afgelost op de hypotheekschuld, wat mede te verklaren is door de lage spaarrente.
Het volgende taartdiagram laat zien hoe de LTV-ratio van de Rabobank hypotheekportefeuille eruit ziet:
Een derde hypotheken Rabobank onder water
11 gedachten over “32% Rabobank hypotheken onder water”
Als dummy, wat mag dan wel die LTV -ratio score zijn?
Afkorting voor loan-to-value, dus de lening in verhouding tot het onderpand.
Stel je hebt een huis van €200.000 en een hypotheek van €180.000, dan is je loan to value 90%.
De percentages in het bovenstaande cirkeldiagram geven weer hoeveel procent van de hypotheken in een categorie valt.
Bedankt,
Jan
Begrijp niet goed waarom versneld aflossen het probleem zou verhelpen. Gevoelsmatig zijn de mensen die een relatief klein percentage beleend hebben wellicht de groep die al langere tijd een huis bezit en die dus nog aangeschaft hebben in de ‘goedkopere’ tijd. Wellicht dat deze oudere groep ook gemakkelijk wat meer kan aflossen maar dat zou willen zeggen dat de probleemkredieten er in percentage op vooruit gaan en dus het beeld zouden verslechteren ipv verbeteren.
Ten tweede terugbetalen betekend toch dat er geld uit de economie verdwijnt (net zoals nieuwe leningen geld creert is het terugbetalen van kapitaal toch vernietiging van dat gecreerde geld). Als mensen dus versnelt aflossen…is dat dan niet bijzonder slecht voor de algemene economie daar er eigenlijk geld verdwijnt?
Het is helemaal niet erg als door aflossingen, het geleende geld teruggaat naar de bank. Als de hoeveelheid geld afneemt, en de productie van goederen en diensten neemt toe, dan zal de bestaande geldhoeveelheid gewoon meer waard worden. Je kunt dus meer kopen voor een euro.
Daarnaast als je aflost, hou je per maand meer over, geld welke je voor andere uitgaven kunt gebruiken.
Door geld te lenen van de bank moet de bank geld ‘ creëren’ zodat jij dat huis kunt kopen. En degene die het huis verkoopt, kan de mensen betalen die het gebouwd hebben. Door het aangaan van een lening, leg je uitgaven voor de aflossing vast, voor de komende 30 jaar. Dit geld kun je dus niet gebruiken voor andere uitgaven. Als je aflost, gaat iedere keer een stukje van de lening terug naar de bank. Het leuke van versneld aflossen is, dat de rentekosten over de totale lening lager is, geen vermogensbelasting betaald, en je houdt ieder jaar steeds meer beschikbaar inkomen over. De vaste banklasten zakken namelijk.
Als men aflost op hypotheekleningen verdwijnt er inderdaad geld uit circulatie. Voor het individu is dat prettig (lagere maandlasten / schuld). Maar voor de samenleving als geheel is het versneld aflossen mogelijk wel problematisch.
Als het versneld aflossen leidt tot een vermindering van de consumentenbestedingen en investeringen krijgen bedrijven het ook moeilijker. Er wordt minder geld verdiend, geld dat bedrijven nodig hebben om hun eigen schulden te betalen. Mogelijk vallen er ontslagen of kunnen werknemers minder uren maken, waardoor hun inkomen achteruit gaat. Hebben die werknemers schulden, dan worden die schulden steeds moeilijker om af te lossen. Het wordt steeds moeilijker om die euro’s te bemachtigen en daardoor neemt het gewicht van de schulden toe.
Het grote gevaar van deflatie zit hem niet in het uitstellen van aankopen door consumenten. Dat is marginaal vergeleken met het effect dat deflatie heeft op schulden. Dáár zit de pijn!!!
Als nitwit van allerlei geldzaken,alle banken en niet alleen de rabobank praat maar over huizen die onder water staan zie hier boven!!Nu is mijn vraag wat betekent dat eigenlijk?