Deze week wordt in Singapore een nieuwe kluis voor zilver geopend, zo schrijft Bloomberg. De kluis biedt plaats aan maximaal 600 ton zilver, wat omgerekend naar de actuele prijs gelijk staat aan een waarde van ongeveer €278 miljoen. De verhuurder van de kluisruimte is Silver Bullion Pte, een handelaar in edelmetalen die eveneens in Singapore gevestigd is.
Het bedrijf verkoopt ook goud, maar de meeste omzet wordt gerealiseerd met de verkoop van het grijze metaal. In 2013 wist het bedrijf 1,04 miljoen troy ounce zilver te verkopen, bijna een verdubbeling ten opzichte van de 517.000 troy ounce die het bedrijf in 2012 wist te verkopen.
Prijsdaling
Hoewel de zilverprijs vorig jaar een flinke buiteling maakte (-36%) trok de vraag naar fysiek zilver juist aan. Munthuizen zagen de vraag naar beleggingsmunten toenemen en de aandelen van zilver-ETF’s werden niet massaal van de hand gedaan (in tegenstelling tot die van goud-ETF’s).
Silver Bullion Pte zag de vraag naar fysiek zilver vorig jaar ook aantrekken, met name vanuit de Verenigde Staten. Daar haalt het bedrijf het grootste deel van haar omzet. Met de nieuwe kluisruimte kan het bedrijf nog meer zilver in combinatie met opslag aanbieden aan klanten.
De nieuwe kluis biedt plaats aan 600 ton zilver (Afbeelding van Bloomberg)
Zilver in opslag
In de zomer van vorig jaar werd er door Malca-Amit ook al een kluis voor zilver geopend in Singapore. Deze kluis bood plaats aan 200 ton zilver. Die kluis ligt volgens Joshua Rotbart, manager bij Malca-Amit, inmiddels vol. Vanuit Azië is er veel vraag naar fysieke edelmetalen. Zowel goud als zilver zijn in trek bij vermogende particulieren die op zoek zijn naar diversificatie van hun bezittingen. Vaak kiezen ze voor opslag van edelmetalen.
Overschot
Ondanks de toenemende vraag naar fysiek zilver is er nog steeds sprake van een overschot op de wereldwijde zilvermarkt. Volgens analisten van Barclays is het aanbod van zilvermijnen en uit recycling dit jaar 6.482 ton groter dan de vraag. Een overschot in de zilvermarkt wordt ieder jaar in de statistieken vermeldt als ‘Net Implied Investment’, omdat men de vraag niet toe kan schrijven naar één van de andere categorieën. Men gaat er dan van uit dat dit zilver gekocht is door beleggers.
Veilige haven
Beleggers zien zilver (net als goud) als een veilige haven. Het is een waardevol en tastbaar bezit buiten het financiële systeem, dat bovendien veel nuttige industriële toepassingen kent. De zilverprijs is sinds het begin van dit jaar met bijna 4% gestegen, terwijl goud inmiddels ruim 10% meer waard is dan aan het begin van dit jaar.
Man verplaatst zilverbaren in de kluis (Afbeelding van Bloomberg)