Wie koopt nog Amerikaanse staatsobligaties?

De Amerikaanse dollar geniet nog steeds de status van wereldreservemunt, omdat landen in de rest van de wereld de munt aanhouden als een vorm van reserve. Exporterende landen die de waarde van hun munt laag willen houden zetten die dollarreserves om in Amerikaanse staatsobligaties en gebruiken dat schuldpapier als onderpand voor hun eigen munt.

Decennia lang bleef de rest van de wereld de dollar te ondersteunen, door overtollige dollars om te zetten in schuldpapier. Vorig jaar leek daar even een einde aan te komen, toen de totale hoeveelheid Treasuries in handen van het buitenland een paar maanden achtereen daalde. Achteraf bleek dat de daling van korte duur was, want de nieuwste cijfers laten zien dat er in juni meer dan $6.000 miljard aan dollarschuld in handen is van het buitenland, tegenover $5.595 miljard een jaar eerder.

Wie steunt de dollar?

Deze ontwikkeling laat zien dat er wereldwijd nog steeds steun is voor de Amerikaanse dollar. Die komt overigens niet meer van China en Rusland, want deze landen hebben de afgelopen twaalf maanden netto Amerikaans schuldpapier van de hand gedaan. Ook de Eurozone accumuleert al jaren geen dollarreserves meer, zoals FOFOA duidelijk maakt in zijn nieuwste blogpost Dirty Float. Sinds 1999 hebben ook Europese landen amper dollars aan hun reserves toegevoegd.

De vraag is dan wie al dat schuldpapier ieder jaar koopt. We doken in de cijfers en maakten een overzicht van de totale bezittingen van Amerikaans schuldpapier van Amerikaanse huishoudens, beleggingsfondsen, pensioenfondsen, banken, verzekeraars, lokale overheden en de Federal Reserve en plaatsten deze naast de hoeveelheid schuldpapier in handen van het buitenland. De volgende grafiek laat zien dat de totale hoeveelheid schulden sterk sinds het uitbreken van de crisis sterk is toegenomen.

Vanaf 2008 zijn de schulden van de Amerikaanse overheid sterk gestegen

Wie koopt het schuldpapier?

Rekenen we de bedragen om naar percentages, dan krijgen we een beter overzicht van de partijen die naar verhouding het meeste Amerikaanse schuldpapier kochten. We zien dat Amerikaanse huishoudens sinds 1996 bijna geen schuldpapier meer kochten. Hun marktaandeel zakte van 24,4% in 1996 naar slechts 6,68% in het eerste kwartaal van 2014. Ook waren Amerikaanse pensioenfondsen niet zo gretig op Amerikaans schuldpapier. Hun marktaandeel zakte van 9,63% in 1996 naar 5,74% in 2014.

Partijen die naar verhouding veel Amerikaanse staatsobligaties kochten waren de Federal Reserve en het buitenland. Was in 1996 nog 10,66% van de Treasuries in handen van de Fed, in het eerste kwartaal van dit jaar was dat 18,42%. Beschikte het buitenland in 1996 nog over 28,37% van alle uitstaande Treasuries, begin dit jaar was dat maar liefst 47,86%.

Tussen 1999 en 2008 kocht het buitenland de meeste schulden, daarna vooral de Federal Reserve

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Wie koopt nog Amerikaanse staatsobligaties?

      • Die opmerking maakte ik vanwege de verhalen rond de Belgische toename van Amerikaans schuldpapier. Bedankt voor het overzicht.

        Beantwoorden
  • Deze post is op z’n zachtst gezegd verwarrend. Eerst beweer je dat er geen buitenlandse support meer is voor de USD, daarna weer wel, maar niet van China, Rusland of de EU. Bij de vraag wie koopt dan wel is dit de FED en ‘het buitenland’. Echter de cijfers laten zien dat dit wel vooral Europese landen zijn.
    De belangrijkste nuance wordt echter volledig over het hoofd gezien en dat is dat de buitenlandse centrale banken al 1.5 jaar geen T bonds meer bijkopen, dus moet de, voornamelijk Europese, toename bij private houders zijn. En het einde van de officiële (centrale bank) support is wat FOFOA bedoelt met het begin van het einde voor de USD als reserve currency en is overigens ook de point van zijn post ‘dirty float’.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *