Volgens Jim Rickards is de Amerikaanse economie fundamenteel veel zwakker dan wat de cijfers doen geloven. Een beter dan verwacht banencijfer van afgelopen week maakte op hem geen indruk, omdat tegelijkertijd de participatiegraad daalde naar het laagste niveau in 36 jaar. Ook blijft het aantal Amerikanen dat afhankelijk is van voedselbonnen extreem hoog met bijna 50 miljoen personen. Waren de kosten van het Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP) voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008 nog ongeveer €30 miljard, nu is dat al bijna €75 miljard. De aanhoudend hoge werkloosheid is voor Rickards reden om geen stijging van de rente te verwachten in 2014 of in 2015.
Voor het economische herstel in de VS hoeven we ook niet te rekenen op positieve effecten van buitenaf, want ook in Japan, China, Europa en in opkomende markten loopt de economische groei terug. Na 2008 konden Westerse landen zich nog optrekken aan groei in de opkomende markten, maar daar is volgens Rickards momenteel weinig sprake van. Hij verwacht dat de Federal Reserve in de loop van volgend jaar niet de rente zal verhogen, maar juist opnieuw een monetair stimuleringsprogramma zal opstarten.
Goudprijs omlaag door sterke dollar
Jim Rickards kan het in een gesprek met Bloomberg niet laten over goud te beginnen. Hij merkt op dat de daling van de goudprijs meer te maken heeft met het sterker worden van de dollar dan met een overtuigend economisch herstel in de VS. Hij merkt op dat de prijs van goud andere valuta veel minder gedaald is en dat goud over de lange termijn een veel stabielere waarde heeft dan valuta. Ook merkt hij op dat er veel vraag naar fysiek goud is vanuit Azië, specifiek vanuit China. Door import en een toenemende binnenlandse productie van goudmijnen heeft China de afgelopen jaren 3.000 tot 4.000 ton goud gekocht. Rickards merkt tenslotte op dat er een papieren goudmarkt en een fysieke goudmarkt bestaat en dat er steeds minder fysiek goud beschikbaar is om de papieren goudmarkt te ondersteunen.