Afgelopen weekend liet president Barack Obama echter geen twijfel bestaan over zijn visie op het Chinese wisselkoersbeleid. Via Reuters: “Genoeg is genoeg”, verzuchtte Obama na de APEC-top (Azië-Pacifische Economische Zone)”. Hij riep China op om op te houden met het “flessen” van het inteationale systeem en wil dat China een gelijkwaardig speelveld nastreeft en geen misbruik maakt van Amerika. Obama benadrukte dat “China haar munt sneller moet laten appreciëren omdat die kunstmatig te laag wordt gehouden, en zich vaak presenteert als ontwikkelingsland, maar nu volwassen is en daaaar moeten opereren in globale economische zaken”.
Via de Chinese krant Xinhua die ook wel gezien wordt als de spreekbuis van de Chinese overheid, volgde een even zo venijnige reactie. “De Amerikaanse obsessie met het Chinese wisselkoersbeleid is een puzzel” schrijft de krant. President Hu benadrukte dat het Chinese wisselkoersbeleid juist verantwoord is en dat een appreciatie van renminbi de problemen met tekorten op de handelsbalans en werkloosheid voor Amerika niet oplost. Bovendien zou een appreciatie van de renminbi Chinese bedrijven onnodig in een faillissement storten. De krant vervolgt de kritiek door te stellen dat Amerika z'n eigen huis op orde moet brengen voordat het anderen de les leest en doet de kritiek af als een goedkope vorm van politiek scoren. “Het mag geen verrassing zijn dat de boze “Occupy Wall Street” demonstranten oproepen tot een einde van de politieke trucs in Washington” en verwijt Obama van verkiezingsretoriek voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.
De harde cijfertjes bieden een uitkomst om te bepalen welke verwijten steekhoudend zijn. Via Zero Hedge de wisselkoers van de dollar en de renmninbi zoals die wordt berekend door de Bank Inteationale Betalingen, of kortweg de BIS:
Vanaf 2005 is de Chinese renminbi met bijna 38% in waarde gestegen en de dollar met bijna 16% is gedaald. De cijfers van de BIS geven de effectieve veranderingen in de wisselkoers. Voor ons is de methodiek van die berekening huiswerk voor op de stapel, maar kan gevonden worden bij: de BIS. De cijfers laten echter duidelijk een ander beeld zien dan wat president Obama stelt. In de strijd om het WK-geldontwaarding, ligt Amerika duidelijk op voorsprong.
Uit april 2009 een grafische weergave van de Amerikaans-Chinese relatie en de rol van de dollar. De bomen (als een analogie voor de stand van zaken in de reële economie) staan er tegenwoordig alleen een heel stuk schever bij..
Bron (en voor een betere resolutie): jcaschipper.nl