Westerse goudfanaten krijgen bijval van strenge moslims

Westerse goudfanaten krijgen bijval van strenge moslims
Beleggers die geloven dat goud de enige zekerheid is tegen instorting van de dollar en de papieren-geldeconomie, krijgen steun vanuit een opvallende hoek. Strenge moslims in Maleisië denken er net zo over.
Goud heeft het als belegging aardig gedaan sinds het uitbreken van de kredietcrisis en de daaropvolgende recessie. In 2009 leverde de goudprijs een rendement in dollars van 21 procent op, om na een nieuwe piek eerder dit jaar, weer wat terug te zakken.
Nut van goud
In tussen woedt er nog altijd een stevig debat over het nut van goud als belegging. Voor sommige beleggers is goud simpelweg een middel tot diversificatie van de beleggingsportefeuille, als tegenwicht voor aandelen en bescherming tegen inflatie.
Maar voor anderen heeft goud een fundamentele betekenis. De keuze voor goud gaat gepaard met een pessimistische kijk op de wereldeconomie. Goud geldt als ultieme vluchtheuvel als de dollar instort, en centrale banken met hun papieren drukkerijen definitief het onderspit delven.
Libertairen en moslims
Deze in essentie libertaire stroming, in de VS uitgedragen door de radicale republikein Ron Paul en in Nederland het meest opvallend gepropageerd door goudbelegger Willem Middelkoop, krijgt vanuit opmerkelijke hoek bijval, zo blijkt uit een verslag van zakenkrant The Wall Street Joual.
In de Maleisische deelstaat Kelantan heeft de bekeerde Spaanse moslim Umar Vadillo de lokale overheid zo ver gekregen, gouden en zilveren munten als wettig betaalmiddel in te voeren. Duizenden winkels in Kelantan hebben inmiddels met stickers aangegeven dat ze gouden dinars accepteren en ook belastingen kunnen in goud worden voldaan.
De invoering van goud als betaalmiddel heeft een duidelijk ideologische reden. “Onze land wordt onderdrukt. Nu vechten we terug”, verklaart goud-propagandist Vadillo tegenover The Wall Street Joual.
Papier is woeker
Vadillo krijgt bijval van islamitische geestelijken die stellen dat overheden die papiergeld uitgeven zich schuldig maken aan woekerpraktijken, aangezien het om schuldbewijzen gaat.
De lokale overheid van Kelantan liet in eerste instantie voor 640 duizend dollar, omgerekend circa een half miljoen euro, gouden dinars en zilveren dirhams slaan. De gouden één-dinar munt is ongeveer 150 euro waard, een zilveren dinar ongeveer 3,14 euro.
De Maleisische nationale regering heeft inmiddels gereageerd, noteert de WSJ, met een waarschuwing dat de papieren ringgit nog steeds ’s lands officiële munt is.

Beleggers die geloven dat goud de enige zekerheid is tegen instorting van de dollar en de papieren-geldeconomie, krijgen steun vanuit een opvallende hoek. Strenge moslims in Maleisië denken er net zo over.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *