In navolging op de ECB gaat ook de Zweedse centrale bank aan de monetaire stimulering. De Zweedse Riksbank koopt eenmalig voor 10 miljard Zweedse kronen aan staatsobligaties, wat omgerekend ongeveer €1 miljard is. Het is een schijntje vergeleken met de €60 miljard die de ECB maandelijks zal kopen, maar het is wel een duidelijk signaal dat ook de centrale bank van Zweden bereid is monetaire stimulering toe te passen. De Riksbank zal staatsleningen met een looptijd van één tot vijf jaar kopen voor een totaalbedrag dat volgens Morgan Stanley gelijk staat aan 0,25% van het Zweedse bbp. Het opkopen zelf zal weinig impact hebben op de markt, maar het signaaleffect dat is afgegeven des te meer.
Naast het opkopen van 10 miljard kronen aan staatsschulden verlaagt de centrale bank van Zweden ook de rente met tien basispunten naar -0,1%. De rente stond sinds vorig jaar oktober al op nul en uit de laatste peiling van Reuters bleek dat de meerderheid van de analisten geen renteverlaging verwachtte. Wereldwijde onzekerheid over het herstel van de economie, de daling van de olieprijs en het grootschalige stimuleringsprogramma van de ECB verhoogden de druk op de centrale bank om in te grijpen. Ook worstelt Zweden, net als veel andere Westerse landen, met de dreiging van deflatie. Ook in Zweden ligt de inflatie ver beneden de doelstelling van 2% per jaar.
“Mocht deze maatregel niet genoeg blijken te zijn, dan willen we er heel duidelijk over zijn dat we bereid zijn meer te doen. Als er meer nodig is zijn we bereid ons monetaire beleid verder te verruimen”, zo verklaarde de gouverneur van de Zweedse Riksbank Stefan Ingves. Na de aankondiging van het stimuleringsprogramma en de renteverlaging zakte de Zweedse kroon naar het laagste niveau sinds het voorjaar van 2010 ten opzichte van een mandje van valuta.
Deflatie
Niet alleen de Zweedse centrale bank worstelt met de dreiging van deflatie. Denemarken moest de afgelopen weken al meerdere malen ingrijpen met renteverlagingen om de koppeling van de munt aan de euro te handhaven. Door de problemen in de Eurozone vlucht het vermogen richting andere valuta, waardoor sommige koppelingen tussen valuta onhoudbaar worden. In januari liet de Zwitserse centrale bank haar munt vrij bewegen ten opzichte van de euro, waardoor de munt opeens met 20% in waarde steeg. Andere landen buiten de eurozone willen voorkomen dat het grote vermogen in hun valuta vlucht en daarmee de waarde van de munt opdrijft. Dat verklaart de renteverlagingen en dit experimentele stimuleringsprogramma van de Zweedse centrale bank.
De Zweedse Riksbank verlaagt rente en experimenteert met monetaire stimulering