Geheel in het verlengde van de Patriot Act heeft de Amerikaanse senaat een nieuwe wet opgesteld die het de Amerikaanse overheid toestaat, en hierbij gaat het om het Amerikaanse leger, om Amerikanen in eigen land voor onbepaalde tijd en zonder tussenkomst van een rechter vast te zetten. Amerikanen kunnen dus als “enemy combatant” worden opgepakt en gevangen worden gehouden in bijvoorbeeld Guantanomo Bay. Het onderstaande artikel van de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU legt één en ander uit:
- Senators Demand the Military Lock Up American Citizens in a “Battlefield” They Define as Being Right Outside Your Window (ACLU)
In het artikel van de Amerikaanse burgerrechten organisatie ACLU staat vermeld dat president Obama heeft aangekondigd dat hij een veto tegen de wet zou uitspreken. Bij de research van de status hebben we nog geen bevestiging voor dit veto gevonden, maar wel dat president Obama een blokkering van deze wet herhaald zou hebben. Wat ook opviel bij het artikel is dat de burgerrechten organisatie zich alleen richt op Amerikanen. Dat de Amerikaanse overheid zich het recht voorbehoud om ook buitenlanders aan elke vorm van een rechterlijke tussenkomst te onttrekken, lijkt voor hen een minder belangrijk element in de wet te zijn. Zolang Amerikanen maar kunnen terugvallen op hun burgerrechten; voor buitenlanders gelden andere regels. Althans, dat lijkt de strekking te zijn. Vanuit een inteationaal perspectief is het sowieso al lange tijd een prangende vraag of deze Amerikaanse wetgeving niet in strijd is met de Geneefse Conventie (zie: Wikipedia) en andere inteationale verdragen.
Ten aanzien van deze wet kan inmiddels gesteld worden dat deze is aangenomen door de Amerikaanse senaat. Dit wil echter nog niet zeggen dat de wet ook ècht doorgaat. Via de Huffington Post wordt gemeld dat president Obama zijn veto dreigt te gebruiken om deze wet tegen te houden.
Bron: Huffington Post
De discussie over dit door de Amerikaanse senaat aangenomen wetsvoorstel zal ongetwijfeld door gaan. Zodra er nieuws op dit vlak is dan zullen we hierover berichten. Voor nu sluiten we af met de speech van senator Rand Paul over de betekenis van dit wetsvoorstel: