Steeds vaker horen we dat de rest van de wereld haar afhankelijkheid van dollars wil verkleinen, een fenomeen waarvoor de term de-dollarisatie bedacht is. Maar in de praktijk blijkt de afhankelijkheid van de dollar ook buiten de VS bijzonder groot. Ambrose Evans Pritchard schrijft in een artikel voor de Telegraph dat er in de wereld buiten de VS meer dan $9 biljoen aan dollarschulden zijn gemaakt door bedrijven en huishoudens.
Deze schulden moeten afgelost worden en dat creëert een enorme vraag naar dollars. Dat zien we terug in de alsmaar stijgende dollarindex sinds de beëindiging van het stimuleringsprogramma van de Federal Reserve. Nu buitenlandse investeerders zich terugtrekken uit opkomende markten wordt de schaarste aan dollars, en daarmee ook de last van de dollarschulden in opkomende markten, steeds groter.
De afgelopen vijftien jaar hebben bedrijven in Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen ongekende hoeveelheden dollars geleend tegen zeer aantrekkelijke rentes. Die lage rente is nog steeds een voordeel, maar nu de dollar zoveel in waarde is gestegen ten opzichte van de valuta van opkomende markten wordt het voor deze bedrijven steeds moeilijker de schuldenlast te dragen. Sinds 2000 is de hoeveelheid dollarschulden in opkomende economieën toegenomen van $2 naar $9 biljoen.
- Lees verder bij Argentor