Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard
Beleggers kochten in het eerste kwartaal van dit jaar meer goud dan in dezelfde periode van vorig jaar, zo schrijft de World Gold Council in haar nieuwe kwartaalrapport over de goudmarkt. In de eerste drie maanden van dit jaar werden er weliswaar minder gouden munten en goudbaren verhandeld, maar die daling werd meer dan goed gemaakt door een heropleving van de goud-ETF’s.
De vraag naar juwelen daalde juist wat, terwijl centrale banken in het eerste kwartaal van dit jaar bijna evenveel goud kochten als een jaar eerder. Het volledige rapport is te vinden op de website van de World Gold Council.
Goud-ETF’s weer in trek
De cijfers van de World Gold Council laten zien dat beleggers langzaam maar zeker weer in goud-ETF’s stappen. Na acht kwartalen van verkopen voegden deze beleggingsfondsen eindelijk weer wat goud aan hun voorraden toe. In de eerste drie maanden van dit jaar kwam er 25,7 ton bij, terwijl een jaar geleden nog 13,5 ton werd weggehaald uit ETF’s. Kennelijk vinden beleggers die speculeren op de ontwikkeling van de goudprijs dit een goed moment om in te stappen.
Beleggers stappen weer in goud-ETF’s
Munten en baren
Terwijl de vraag naar aandelen van goud-ETF’s toenam werden er juist minder gouden munten en goudbaren verkocht. Ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar daalde de vraag met 10% naar 253,1 ton. Dat lijkt een grote daling, maar als we naar het gemiddelde over de afgelopen jaren kijken is de totale vraag nog steeds robuust te noemen. De volgende grafiek van de World Gold Council laat zien dat de markt voor fysiek beleggingsgoud zich stabiliseert op een niveau dat ruim drie keer zo hoog is als voor de crisis.
Er worden drie keer zoveel gouden munten en goudbaren verkocht als voor de crisis
Juwelen
De wereldwijde vraag naar juwelen wist het recordvolume van het eerste kwartaal van vorig jaar niet te evenaren. Toen werd er wereldwijd nog 620,2 ton aan gouden sieraden verkocht, tegenover 600,8 ton in de eerste drie maanden van dit jaar. In China daalde de vraag van 236 naar 213,2 ton (-10%), omdat men door de relatief vlakke goudprijs minder geneigd was tot goud kopen. Ook werden veel Chinezen gelokt door de aandelenmarkt, want de Chinese beurs is in de eerste maanden van dit jaar sterk gestegen.
Dat was in India wel anders, want daar steeg de vraag juist van 123,5 naar 150,8 ton (+22%) vanwege minder strenge invoerbeperkingen. De vraag naar gouden juwelen overtrof het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, dat ligt op 570,3 ton.
Chinese markt voor gouden juwelen blijft groeien
Centrale banken
Centrale banken kopen al sinds het uitbreken van de financiële crisis structureel goud bij, in volumes van gemiddeld 100 tot 175 ton goud per kwartaal. Centrale banken kopen goud als vorm van diversificatie, vooral die van landen met een relatief kleine goudreserve. Voorbeelden daarvan zijn Rusland en China, twee economische machten die in verhouding tot het ‘Westen’ nog steeds relatief weinig goudreserves hebben.
In het eerste kwartaal van dit jaar kochten centrale banken netto 119,4 ton goud. Dat was bijna gelijk aan het niveau van een jaar eerder. Rusland voegde 30 ton goud aan de reserves toe en neemt daarmee een kwart van alle goudaankopen van centrale banken voor haar rekening. Andere landen die het edelmetaal kochten waren onder meer Kazachstan, Wit-Rusland, Maleisië en Mauritius.
Centrale banken blijven goud kopen
Tip: Wilt u ook goud kopen? Dan bent u bij Goudstandaard aan het juiste adres. De OPM goudbaar van 1 troy ounce is deze week extra scherp geprijsd.