In juni van dit jaar begonnen koersen op Chinese aandelenbeurzen in razend tempo te dalen. Op 8 juli werd een voorlopig dieptepunt bereikt met dalingen tot wel 30%. Daarop besloot Beijing in te grijpen om de val te stoppen. De handel in aandelen van meer dan 1400 bedrijven kwam stil te liggen en belangrijke aandeelhouders kregen te horen dat het beter was om hun aandelen niet te verkopen. Bovendien stelde Beijing een steunpotje ter beschikking van bijna $ 500 miljard.
De maatregelen leken succes te hebben. Verschillende indices zagen een herstel tot wel 16%. In de loop van maandag 27 juli begonnen de koersen echter opnieuw in een razend tempo te dalen zonder dat daar op het eerste gezicht een duidelijke aanleiding voor aan te wijzen is. De Shanghai Composite Index verloor ruim 8,5% van zijn waarde. Het verlies had waarschijnlijk veel groter kunnen zijn, maar in China mogen aandelen per dag slechts 10% dalen of stijgen. Meer dan 1800 aandelen, ongeveer 60% van de aandelen genoteerd aan de Shanghai Composite en de Shenzhen Index, dreigden maandag door de limiet heen te zakken.
Overheidssteun
Het onverwachte nieuws van de aandelenkoersen plaatst het regime voor grote problemen, waar het waarschijnlijk niet zomaar een antwoord op heeft. Moet de regering opnieuw ingrijpen met extra steunmaatregelen de neergang op de beurs opnieuw stutten? De overheid kan waarschijnlijk niet anders…
Met het ingrijpen op 8 juli heeft ze een gevaarlijk precedent geschapen. Alle partijen wachten nu eerst af wat de overheid gaat doen. Die moet opnieuw het initiatief nemen, koste wat het kost. De overheid op haar beurt zal beseffen, dat ze wel handelend moet optreden, omdat alle eerdere inspanningen anders waardeloos geworden zijn. Bovendien is ze bij niet ingrijpen ook in een klap haar goede naam als betrouwbare partner kwijt. Beijing ziet zich voor deze onplezierige opdracht geplaatst op een moment dat het erop leek, dat ze haar handen van het hele steunproces wilde aftrekken.
Koersverloop van de Chinese aandelenmarkt (Bron: Thomson Reuters)
Slecht moment
De beursval komt op een moment, dat de Chinese economie steeds meer aan vaart inboet. Op papier is de economie in het eerste halfjaar met 7% gegroeid, maar steeds meer analisten nemen deze officiële cijfers met een enorme korrel zout. Het zal de druk op de huidige regering verhogen om meer te doen en niet alleen de beurskoersen op peil te houden maar om ook de reële economie te stimuleren. De centrale bank moet de rente verder verlagen en het moet banken gemakkelijker gemaakt worden om meer krediet te verlenen. Het monetaire beleid moet soepeler. De huidige koersval kan wel eens de nekslag voor de economie betekenen! Het lijkt er meer en meer op, dat Beijing zelf het voornaamste slachtoffer wordt van de huidige crash. Slaagt ze er niet in om op korte termijn de economie weer in het gareel te krijgen en de crash een halt toe te roepen, dan heeft ze een enorm geloofwaardigheidsprobleem. De Communistische Partij kan alleen maar haar alleenheerschappij rechtvaardigen, als ze welvaart brengt voor steeds grotere groepen Chinezen.
Cor Wijtvliet
Hoofdredacteur Beurshalte.nl
Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!