World Gold Council ziet Europeanen meer goud kopen

Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard

Europese spaarders en beleggers hebben in het tweede kwartaal meer goud gekocht, zo blijkt uit het nieuwste kwartaalrapport van de World Gold Council. De toegenomen vraag naar goud beperkte zich tot Europa, want elders in de wereld nam de vraag naar gouden sieraden en beleggingsgoud juist wat af. Wereldwijd zakte de vraag naar goud in het tweede kwartaal met 12% naar 914,9 ton. Dat was het laagste niveau in zes jaar tijd.

wgc-gold-demand-h1

Vraag naar goud daalde in eerste helft van 2015 met 6% ten opzichte van vorig jaar

Stabiele goudprijs

Door een relatief vlakke goudprijs en een uitzonderlijk lage volatiliteit zagen Westerse beleggers minder reden om goud te kopen. In de twee belangrijkste Aziatische markten speelden andere factoren een rol. De stijging van de Chinese aandelenmarkt dempte de vraag naar het gele metaal, terwijl de vraag naar juwelen in India lager uitviel door een minder goede oogst.

De wereldwijde vraag naar goudbaren en gouden munten zakte in het tweede kwartaal naar 201,4 ton, een daling van 15% ten opzichte van het volume van 237,8 ton in dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met een jaar geleden daalde de vraag naar goud met name in India (-30%), een daling die grotendeels gecompenseerd werd door een toegenomen belangstelling voor beleggingsgoud in Europa (+19%).

wgc-gold-premium-india
Premie op goud Indiase markt omgeslagen in een discount

Europeanen kopen goud

Door de problemen in Griekenland steeg in veel Europese landen de vraag naar gouden munten en kleine goudbaren van 50 tot 250 gram. Het waren dus vooral kleinere beleggers en spaarders die veiligheid zochten in fysiek goud.

wgc-european-gold-demandEuropeanen kochten meer goud vanwege zorgen om Grexit

Uitstroom ETF’s gestopt

bullion-gold-bar-on-coinsVergelijken we de eerste helft van dit jaar met dezelfde periode van vorig jaar, dan zien we een daling van 6% in de wereldwijde vraag naar goud. Opvallend is dat de vraag naar goud-ETF’s voor het eerst sinds 2012 weer wat aantrekt. In de eerste zes maanden van vorig jaar liquideerden de goud-ETF’s nog 51,6 ton en in dezelfde periode van 2013 was dat zelfs 612 ton. Zorgden de ETF’s de afgelopen twee jaar nog voor extra aanbod van fysiek goud, nu is dat niet meer het geval.

De voorraad goud in ETF’s correleert zeer sterk met de ontwikkeling van de goudprijs. Bij een stijgende prijs neemt de belangstelling voor de ETF’s toe, terwijl beleggers bij een prijsdaling snel weer verkopen.

De correlatie tussen de goudprijs en de vraag naar fysiek goud in de vorm van sieraden, munten en goudbaren is veel minder sterk. Een toegenomen vraag naar fysiek goud gaat vaker gepaard met een plotselinge daling van de goudprijs. Koopjesjagers wachten vaak op een prijsdaling om in te stappen en dat was ook de reden waarom de vraag naar goud in het tweede kwartaal wat lager uitviel.

Centrale banken blijven kopen

Centrale banken hebben in de eerste helft van dit jaar opnieuw goud aan hun reserves toegevoegd. Het meest opvallend was de aankondiging van de Chinese centrale bank dat ze de afgelopen zes jaar meer dan 600 ton goud aan haar reserves had toegevoegd. Ook Rusland voegde weer veel goud aan haar reserves toe.

wgc-central-bank-purchasesVooral Rusland kocht veel goud

wgc-china-gold-reserves

De goudvoorraad van China sinds 2001

Vooruitzicht derde kwartaal

De World Gold Council schrijft in haar rapport dat de daling van de goudprijs naar het laagste niveau in meer dan vijf jaar slechts gedeeltelijk in de cijfers van het tweede kwartaal verwerkt is. In juni was er al een toename zichtbaar, maar in juli werd het effect van de lagere goudprijs pas echt goed zichtbaar. Zo verkocht de US Mint in de maand juli 170.000 troy ounce aan gouden munten, het grootste volume in twee jaar tijd. Ook andere munthuizen zagen de vraag naar beleggingsmunten en goudbaren toenemen door de prijsdaling van goud.

De cijfers van het derde kwartaal zullen pas de volledige impact laten zien van de recente stormloop op beleggingsgoud.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *