Op zulke dagen waarbij de goud- en zilverprijs onder druk staan proberen we altijd te zoeken naar het nieuws achter de koersbeweging. Helaas is die niet altijd duidelijk aan te wijzen. Volgens de berichtgeving op Kitco en Bloomberg was de koersdaling van woensdag met name het gevolg van een relatief sterke dollar. De euro zakte vandaag immers onder de 1,30 en werd dus opnieuw goedkoper ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De grootste koersdaling vna zilver kwam ook op precies hetzelfde moment waarop de euro begon weg te zakken tegenover de dollar. Het niveau van beneden de $1,30 hebben we al bijna een jaar niet meer gezien. Voor grote beleggers is dat blijkbaar een reden om meer liquiditeit in dollars aan te houden en daarvoor wat posities in goud, zilver en andere grondstoffen van de hand te doen.
Slecht nieuws uit Azië
In China werd de handel in goud op de Shanghai Gold Exchange en de Shanghai Futures Exchange ingeperkt in een groter plan om het illegaal kopen en verkopen van grondstoffen aan te pakken. Daaaast gingen er geruchten dat India deze maand mogelijk tot 50% minder goud importeert als gevolg van een zwakkere roepie. India is de grootste afzetmarkt in de wereld voor het gele metaal en is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de vraag naar beleggingsgoud en goud voor sieraden.
Europese schuldencrisis blijft onopgelost
Een andere factor die volgens Kitco en Bloomberg een rol heeft gespeeld is de situatie in Europa. De schuldencrisis is nog altijd niet effectief aangepakt, terwijl Europese banken steeds meer afhankelijk worden van de ECB voor hun liquiditeitsbehoefte. Het onderlinge wantrouwen tussen banken blijkt nog steeds groot te zijn, getuige de steeds grotere bedragen die Europese banken dagelijks bij de ECB parkeren. Verwant aan de Europese schuldencrisis is de angt voor een nieuwe economische dip, waardoor de industriele vraag naar grondstoffen wat zal afnemen. Met name zilver zou hier last van hebben, omdat dit edelmetaal ook een sterke industriële component kent die gevoelig is voor de conjuctuur.
Goud sluit de dag met een verlies van 2,36% in USD
Zilver verliest 6% in USD
Olie blijft boven de $100
Terwijl andere grondstoffen het de laatste weken relatief slecht doen weet olie juist wat in prijs te stijgen. Dit heeft natuurlijk te maken met de Iraanse dreiging van een olieblokkade in de Straat van Hormuz. Door deze smalle waterweg wordt één derde van alle olietransporten over water vervoerd en dagelijks varen er gemiddeld dertien grote olietankers doorheen. Iran heeft in 2008 ook al eens gedreigd de Straat van Hormuz af te sluiten, maar vooralsnog blijft de oliemarkt er deze keer vrij rustig onder. Dit heeft volgens olie-analist Thorbjoe bak Jensen van Global Risk Management te maken met de hoeveelheid militair materiaal (lees: Amerikaanse gevechtsschepen) in deze regio. Het dreigement zou inmiddels alweer afgezwakt zijn, zo bericht NOS Nieuws.
Goud en zilver verliezen opnieuw terrein