De Amerikaanse overheid heeft op dit moment meer dan $1 biljoen aan kortlopende schulden uitstaan waar ze geen rente over hoeft te betalen, zo schrijft de Wall Street Journal. Door de financiële crisis is er een grote vlucht naar liquiditeit en veiligheid op gang gekomen, met als gevolg een run op Amerikaanse staatsobligaties en een rente die nu al jaren tegen de nul procent aan zit.
De kortlopende staatsleningen, ook wel Treasury Bills of T-Bills genoemd, hebben een looptijd van enkele weken tot hooguit een jaar. Dit zijn leningen die het Amerikaanse ministerie van Financiën uitschrijft als ze op korte termijn aan bepaalde schuldverplichtingen moet voldoen. Deze kortlopende leningen zijn erg gewild, omdat beleggers veel vertrouwen hebben in de betaalcapaciteit van de overheid.
Door de financiële crisis durven grote bedrijven en beleggingsfondsen geen grote bedragen meer te parkeren bij een bank. In plaats daarvan parkeren ze hun geld liever bij de tegenpartij waar de risico’s het kleinst zijn, namelijk bij de Amerikaanse overheid. Voor die veiligheid zijn ze zelfs bereid geld bij te leggen, vandaar dat de rente op deze leningen al jaren rond de nul procent ligt.
De volledige versie van dit artikel verscheen eerder op een partner blog.
Verenigde Staten leent al ruim $1 biljoen gratis (Bron: Wall Street Journal)