Vaak wordt gezegd dat de aandelenmarkt stijgt door de extreem lage rente, maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Dat illustreren we graag aan de hand van deze grafiek, die in één oogopslag zichtbaar maakt dat Amerikaanse bedrijven de afgelopen jaren vooral geld leenden om eigen aandelen terug te kopen. Daarnaast gebruikten ze geleend geld om verschillende financiële activa te kopen, zoals aandelen en obligaties.
De rode balkjes in de grafiek laten de bedragen zien die Amerikaanse bedrijven leenden om aandelen terug te kopen. Het terugkopen van aandelen drijft de koersen op, omdat het totale aanbod van aandelen afneemt. Er blijven minder aandelen over, waardoor de winst per aandeel en daarmee de waarde van het aandeel stijgt. De blauwe balkjes laten zien dat bedrijven in 2012 en 2013 zelfs geld leenden om te beleggen in financiële activa.
Weinig investeringen
Vaak wordt de stijging van de aandelenmarkt uitgelegd als een signaal dat de economie aantrekt. Maar daar valt het een en ander op af te dingen. Wanneer bedrijven hun winstgevendheid verhogen rechtvaardigt dat een hogere aandelenkoers, maar dat wil niet zeggen dat het ook beter gaat met de economie. Want als mensen weer meer te besteden hadden, waarom zouden grote Amerikaanse bedrijven dat maar zo weinig nieuwe investeringen doen? De groene balkjes in de grafiek laten zien dat het geleende geld de afgelopen jaren maar zelden gebruikt is voor nieuwe investeringen, terwijl bedrijven in de jaren negentig nog het meeste geld voor dit doel leenden.
h/t: @Karelmercx
Amerikaanse bedrijven lenen vooral geld om aandelen terug te kopen, weinig wordt geïnvesteerd (Grafiek via twitter)