Nieuws uit Nederland:
Allereerst een in het oog springende titel van afgelopen weekend via NU.nl: 'Merkel trekt Europa verkeerde kant op'
De titel is de stellingname van “Sjors Sores”. Hij wijst – wat ons betreft geheel onterecht – op de verkeerde 'Europese koers' onder leiding van Angela Merkel. Soros ziet kennelijk liever dat de geldpers wordt aangezet, of zoals dat gewoonlijk door Keynesianen bepleit en omschreven wordt: “de overheid moet stimuleren, niet bezuinigen”. Dat is nou net het probleem van een schuldencrisis: er is teveel schuld en de oplossing zou er volgens “Keynesianen” op neer komen dat de overheid meer schulden aan gaat om de economie te stimuleren. Feitelijk betekent dit niets anders dan het oproepen tot monetaire financiering van de begrotingstekorten. Dat is nu eenmaal een doodzonde want het is een andere manier om schulden niet terug te betalen. Immers, de schulden worden afgelost in een munt die veel minder waard is. Dat de Amerikanen en Britten dit doen is hun probleem (en eigenlijk van ons allemaal) maar de ECB werkt hier niet aan mee. Als zij dat wel zouden doen, dan is het einde oefening voor de euro. Dit verkapte advies van Soros is gebaseerd op verkeerde veronderstellingen en derhalve volledig misplaatst; hij zou beter moeten weten.
Zonder het beleid van Angela Merkel en de consistente opstelling van de ECB om géén staatsobligaties op te kopen (het SMP daargelaten), bestaat er géén toekomst voor de Europese Unie (EU). De ECB is hier zelfs voor opgericht: nooit meer geldpersfinanciering! Soros ziet dat helaas anders. Het blijft jammer dat dit soort oproepen tot geldpersfinanciering op regelmatige basis terug blijven komen. De publieke opinie wordt ermee misleid..
- [George Soros:] 'Merkel trekt Europa verkeerde kant op' (NU.nl)
In ander nieuws:
- 'VS voorbereid op militair treffen met Iran' (NU.nl)
- 'Val van Assad is kwestie van tijd' (NU.nl)
- Miljardenverlies uitbater centrale Fukushima (RTL-Z)
- Deposito's ECB weer torenhoog (RTL-Z)
- Chinezen: Europees staatspapier geen ideale belegging (RTL-Z)
- China gaat economische beleid herzien (FD)
- Economie Japan kromp 2,3% in kwartaal (RTL-Z)
- Overheid wil einde aan ambtenarenstatus (FD)
- SEC duikt in geldmarkt en private equity (FD)
- Democatie terug in Europa door Europees Burger initiatief (René Tissen; RTL-Z)
- 'Aantal mensen met minimuminkomen groeit snel' (NU.nl)
Griekenland.
Wat moeten we er nog aan toevoegen? De koppen vertellen alles..
- Grieks parlement bespreekt bezuinigingen (NU.nl)
- Grieks parlement akkoord met bezuinigingen (Volkskrant)
- Tientallen gewonden bij rellen in Athene (Zie.nl)
- Griekse partijleider wijst akkoord af (NU.nl)
Méér Griekenland uit buitenlandse media:
- Greek Police Threaten IMF Arrests Due To “Austerity Demands” (Zero Hedge)
- Athens Buing As Police Runs Out Of Tear Gas (Zero Hedge)
En de harde cijfertjes:
- The Cost Of The Combined Greek Bailout Just Rose To €320 Billion In Secured Debt, Or 136% Of Greek GDP (Zero Hedge)
Nieuws uit buitenlandse media:
Onze hypothese is sneller dan verwacht bevestigd, want ook dit jaar zal de Amerikaanse overheid niet in staat blijken te zijn om te bezuinigen. Het begrotingstekort neemt toe. Uiteraard omdat er het een verkiezingsjaar is, maar vooral omdat de structurele uitgaven – die via “toekomstige verplichtingen” grotendeels uit de boekhouding werden gehouden, toch echt de lopende begrotingen bereiken. Bovendien blijft Obama de economie flink “stimuleren” en blijven de belastingverlagingen uit het Bush tijdperk gehandhaafd. Dat laatste daar geeft Obama steevast op af, maar hij ondertekende vorig jaar zelf de verlenging van deze belastingverlagingen. Enfin, in 2011 gaf Obama $1.296 miljard méér uit dan er aan belastinginkomsten binnenkwam; in 2012 gaat het begrotingstekort volgens de prognoses uitkomen op $1.330 miljard. Volslagen onhoudbaar, maar dat mag voor u geen nieuws meer zijn..
- Obama Revises CBO Deficit Forecast, Predicts 110% Debt-To-GDP By End Of 2013, Worse Deficit In 2012 Than 2011 (Zero Hedge)
Het begon met $600 miljoen. Dat werd al snel $1,2 miljard. Welnu, de teller van “vermist” geld bij MF Global noteert inmiddels $1,6 miljard. En niemand wordt strafrechtelijk onderzocht!! Hoe dat kan is voor een ieder het MF Global echec volgt een raadsel:
- MF Global Trustee Sees $1.6 Billion Customer Shortfall (New York Times)
Pimco is allesbehalve blij met de schikking van Obama met de Amerikaanse grootbanken..
- Pimco: Foreclosure Deal Cheaper Than Pensions (Bloomberg)
Het misnoegen van Pimco met de “schikking” van president Obama, de 50 openbaar aanklagers en de Amerikaanse grootbanken over de hypotheekfraude is niet het enige dat is aan te merken op de “schikking”. Er staat namelijk niets op papier!
De openbaar aanklagers weten dus eigenlijk niet wat zij geschikt hebben. De krantenkoppen schreeuwen dat banken “$25 miljard” betalen, maar wij houden het op “30 zilverstukken”.
De schikking is een complete aanfluiting van het eigendomsrecht. Deze schikking laat zich eerder vergelijken met een doofpot dan met een oprechte manier om definitief orde op zaken te stellen. En dan te bedenken dat president Obama rechten heeft gestudeerd. Zolang de juridische onderbouwing van de Amerikaanse vastgoedmarkt niet hersteld wordt, houden de problemen aan.
- The Epic Farce Continues – US Attoeys General “Robosigned” A Foreclosure Settlement Which Does Not Exist (Zero Hedge)
Zero Hedge is zoals gebruikelijk zeer stellig en zodra het aankomt op Europa en de euro dan lijkt het erop alsof alles hier hetzelfde werkt als in de Verenigde Staten en dat de situatie in Europa estiger is dan die in Amerika. Wat mij betreft mist Zero Hedge een aantal zeer belangrijke nuances. De volgende analyse via Credit Suisse over de LTRO van de ECB, met het bekende messcherpe commentaar van Zero Hedge, wil ik u niet onthouden, maar ik ga er niet helemaal in mee.
De LTRO is zeker niet “mijn ding”, maar de wijze waarop Zero Hedge hierop afgeef, schiet naar mijn smaak iets te ver door. Zero Hedge overdrijft de importantie van de signalen dat de LTRO een stigmatiserend effect heeft, ook al zijn de gevonden aanwijzingen dat er een stigma is ontstaan (op banken die gebruik maken van de 3-jaars onbeperkte LTRO leningen bij de ECB), een gegeven. Zoals ik het zie, zorgt de LTRO ervoor dat de insolvabele “status quo” gehandhaafd blijft. Er wordt structureel niets mee opgelost, maar het voorkomt erger. Persoonlijk zie ik tien keer liever de handhaving van deze absurde status quo zodat een toekomstige herstructurering mogelijk blijft, dan dat de ECB dit afziet van de LTRO en als resultaat het Europese financiële kaartenhuis inéénstort.
Wat echter in de analyse van Credit Suisse treffend verwoord wordt, is de “paradox of thrift”. De conclusie van centrale bankiers (Wellink zegt dit steevast..) betreft een onjuiste veronderstelling en dat is dat banken individueel bekeken geen solvabiliteitsprobleem hebben. Banken zouden slechts geplaagd worden door een liquiditeitsprobleem. Dat zou komen door het tijdelijke gebrek aan vertrouwen waardoor liquiditeiten in de markt opdrogen. Onze conclusie gaat hier tegenin en komt erop neer dat banken bij elkaar genomen insolvabel zijn, en dat als gevolg daarvan liquiditeiten zijn opgedroogd. Dat komt omdat iedereen van elkaar weet dat banken afschrijvingen op waardeloze activa niet kunnen opvangen vanwege hun flinterdunne kapitaalspositie. Anders gezegd, er is sprake van een solvabiliteitscrisis op systeemniveau, waarvan opdrogende financiële kredietmarkten een symptoom zijn. De LTRO verandert daar niets aan, maar het handhaaft de status quo.
In de woorden van Credit Suisse:
Partly, “the paradox of thrift”. Each bank individually can credibly plan to delever, but collectively the system cannot. But even if the inherent contradiction is recognised, it is hard to act on immediately.
Debt is no cure for debt. What it can do is prevent a self-fuelling Fisher-style debt-deflation and it is clear that the LTRO has at least to some extent achieved that. And it can buy time such that, if the basic business model is restored, solvency can be eaed. But we are not sure the business model has been restored; far from it. Here again, our caution and outright mistrust needs to be tempered, and at least patient. But the apparent widespread notion that the LTRO is a game-changer simply does not wash in our view, because of our premise. Game-saver (no Fisher); yes. Game-extender, which makes it a potential gamechanger; yes. Outright game-changer; no.
- Lees verder: Proof Of LTRO Bank Stigma, Or Why Mario Draghi Is Lying (Zero Hedge)
De grondstof der grondstoffen: olie! Terwijl aan de pomp recordprijzen worden gerekend, zijn er signalen dat de vraag, m.n. in de Verenigde Staten, afneemt.
- Whither Crude (Zero Hedge)
- Guest Post: Why Is Gasoline Consumption Tanking? (Charles Hugh Smith; Of Two Minds)
Zodra insiders uit aandelen stappen moet je oppassen. Zoals wij dat vaker zelf hebben aangegeven moet men zich heel goed bedenken of men überhaupt in aandelen moet beleggen. Uiteraard zullen er aandelen zijn die het goed doen, maar men moet met scherp schieten en het huiswerk hebben gedaan om in een bepaald aandeel te stappen. Bottom-line: aandelenbeurzen stijgen en insiders verkopen. Dat is een signaal dat niet gemist mag worden. Althans, als u in aandelen zit: “Buyer beware”..
- The insiders are selling heavily (Market Watch)
Britse verbazing over het “popiejopie” taalgebruik van de SEC. Een detail voor een beter inzicht in de belevingswereld van de Amerikaanse toezichthouder..
- Editorialising, SEC-style (FT Alphaville)
Chris Powell (GATA) op dreef!
- What's crazier than creationism and gold? It's in your wallet (GATA)
- Vietnam has written the book on gold; the West should read it (GATA)
Must see grafieken!! Eén grafiek als voorproefje. De historische ontwikkeling van de balans van de Federal Reserve; 1915-2012:
- Charting the Federal Reserve’s Assets – 1915 to 2012 (Gresham's Law)
Tot slot.
Naar aanleiding van ons berichtje van gisteravond over het merkwaardige verloop van de Republikeinse voorverkiezingen in Maine, Amerikaanse satire op zijn best. Via de “Onion” een *fictief* verslag over de uitslag van de presidentsverkiezingen:
PS. De bovenstaande video is een “creatieve bewerking” op het origineel dat in 2008 werd uitgezonden. McCain is vervangen met Mitt Romney. Het origineel dateert uit de tijd van de vorige presidentsverkiezingen in 2008; zie: YouTube.