Dagelijkse kost 14 februari 2012

Nieuws uit Nederlandse media:

We beginnen met bonussen vandaag en misschien wordt het eens tijd om de LTRO-leningen te verplichten zodat bankiers kunnen fluiten naar hun bonus. Het moet eigenlijk niet veel gekker worden. Immers, het eigen belang van bankiers had na alle bailouts in 2008-2009 keihard aangepakt moeten worden. Wat dat betreft is Kilian Wawoe een groot pleitbezorger voor het rigoreus inperken van bonussen. Hij legt keer op keer uit dat bonussen een averechts effect hebben en doet dat met onderbouwing.

  • Bankiers vrezen gevolgen ecb-leningen voor bonus (RTL-Z)
  • Ex-bankier Kilian Wawoe: Bonussen werken averechts (Kilian Wawoe; InfoNu.nl)

Er is een nieuwe reden bijgekomen om kredietbeoordelaars niet langer serieus te nemen. Dat Moody's afgeeft op de schikking omdat Amerikaanse grootbanken verder verzwakt worden, getuigt van miljarden kilo's boter op hun hoofd. De reden van die kilo's boter wordt gevonden met de totstandkoming van MERS. U moet weten dat de kredietbeoordelaars Amerikaanse banken hebben geadviseerd hoe de hypotheekakte's geadministreerd moesten worden zodat zij de hypotheeksecuritisaties een kredietbeoordeling konden geven. Zij adviseerden hoe MERS moest worden opgezet en zij wisten dat de hypotheekakte's via trusts moesten lopen zodat de certificaten in securititisaties die door de trusts werden uitgegeven een veilige kredietbeoordeling konden krijgen. Uiteraard verdienden de kredietbeoordelaars hier grof geld aan en waren zij op de hoogte dat er met de hypotheekakte's gefraudeerd moest worden. Althans, dat is een voortvloeisel uit hun betrokkenheid bij de oprichting van MERSInc. door de Amerikaanse hypotheekbanken die op haar beurt eigenaar is van MERS. Deze constructie was er om eventuele aansprakelijkheidsclaims te voorkomen.

Welnu, wat betreft Moody's is deze schikking van $25 miljard te hoog omdat de banken er niet zo goed voor staan. Anders gezegd, de '30 zilverstukken' zijn er een aantal te veel. Dat de integriteit van het recht getorpedeerd wordt? Zo lang de banken maar overeind blijven..

  • Moody's: Hypotheekdeal VS negatief voor grote banken (RTL-Z)

Olli Rehn heeft in dit geval helemaal gelijk.

  • EU: Grieks bankroet erger dan noodmaatregelen (RTL-Z)

Niet dat de Belgische Staat beter in staat is om geld van de Belgen uit te geven, maar €30 miljard belastingontduiking is geen kattenpis en kan indien deze belastingen binnenkomen de Belgische staatsschuld flink omlaag brengen.

  • Belgen tillen fiscus voor 30 miljard per jaar (RTL-Z)

In Nederland 'werkt' de belastingdienst aan 'Belgische' mogelijkheden..

  • Fiscus keurt bezwaren ongezien goed (Telegraaf)

De Duitse economische groeimotor wordt nauwlettend in de gaten gehouden..

  • OESO somberder over Duitse economie (NU.nl)

Nieuws over de uitverkoop van ING onderdelen:

  • Fed komt snel met beslissing ING Direct USA (Telegraaf)
  • 'Interesse voor Azië-tak ING-verzekeringen' (Telegraaf)

Uiteraard heeft dit niets met de €1.300 miljard grote balans van ING te maken. Uit ons archief:

  • Belastingbetaler in 2009 ontsnapt aan financiële risico's systeembank ING (MarketUpdate)

In ander nieuws:

  • 'China verdubbelt defensiebudget in vijf jaar' (NU.nl)
  • Falklands: We're in it for the money (FTM)
  • René Tissen: de crisis heeft ons hart bereikt (RTL-Z)

Uit buitenlandse media:

Obama's begroting samengevat in vier grafieken:

  • 4 Charts Summarizing Obama's 2013 Budget (Zero Hedge)

Een hilarische verkiezingstactiek van de Republikeinen: in plaats van (“in het landsbelang”) Obama te verhinderen de overheidsbegroting te verknallen, sta het hem gewoon toe om die te verknallen, maar dan wel vóór de presidentsverkiezingen. Een speculatie van Zero Hedge, dat moet gezegd worden, maar er zit wat in. De strekking is dat als Obama door blijft gaan met het “stimuleren” van de Amerikaanse economie met vers geprinte obligaties (wie die ook opkoopt), de discussie over een nieuwe verhoging van het schuldplafond vanzelf vóór de verkiezingen komt. En dat is een thema om letterlijk uitgebuit te worden..

  • GOP Finally Discovers Obama's Achilles Heel: Just Let Him Do What He Does… And Encourage It! (Zero Hedge)

Over de plannen van president Obama gesproken, hij gaat meer belasting heffen op mijnbedrijven..

  • Obama budget again seeks hardrock mining royalty, new abandoned mine fees (MineWeb)

Ondertussen gaan steeds meer jonge Amerikanen weer bij hun ouders thuis wonen.

Een achtergrondartikel over de toekomstige nieuwe leider van China (?):

  • China political star Xi Jinping a study in contrasts (LA Times)

Nucleaire energie in de Verenigde Staten. De titel zegt eigenlijk alles..

  • NRC Approves First New U.S. Nuclear Reactors in 30 Years … Fatal Flaws In Fukushima Design NOT Fixed (Washington's Blog)

Dat computeralgoritme's de financiële markten beheersen bleek gisteren weer eens toen de handel in olie de VS werd stil gelegd.

  • Today's Black Gold Swan – Presenting The Reason Why The CME's Crude Market Was Halted For Over One Hour (Nanex; Zero Hedge)

Kredietbeoordelaar Moody's waardeert weer een aantal Europese landen af waaronder Spanje en en waarschuwt de Britten, Fransen en Oostenrijkers voor een 30% kans op een afwaardering. Via onze SNS-correspondent:

Als Portugal op haar tenen ging staan kwam ze met haar Ba1 beentjes net hoog genoeg om de voeten van de investment grade landen te kunnen zien en nog een beetje te genieten van de warmte van de grote beleggingszaal, maar nu is ze verbannen naar de kolenkelder van het obligatiekasteel.  De rating is door Moody nu verder verlaagd naar Ba3. En het is er donker. Snif.

Spanje werd van A1 naar A3 verplaatst, en zit nu in dezelfde klas als Italië en Malta die allebei één notch kwijtraakten. Ook Slovenië en Slowakije (weet u de hoofdsteden uit het hoofd?) kregen een lagere rating maar liggen met hun A2 rating één streepje voor op Italië en Spanje.

Engeland, Frankrijk en Oostenrijk kregen een waarschuwing die volgens de specialisten inhoudt dat er een 30% kans is dat de rating binnen een paar maanden wordt verlaagd.  In een casino is een 30% kans dat iets kan gaan gebeuren een reden om in te zetten op de 70% kans dat het niet gebeurt, maar daar worden wat vaker kaarten uitgedeeld of aan een wiel gedraaid dan door de rating agencies.

Lees ook:

  • Moody’s vs Europe — in full (FT Alphaville)
  • Italy, Spain Cut by Moody’s; U.K. Top Rank at Risk (Bloomberg)
  • Britain could be stripped of AAA credit rating within a year (Telegraph)

Geopolitieke ontwikkelingen..

Tot slot.

Het verslag van Jon Stewart over de verkiezingswinst die Rick Santorum haalde in drie staten en de onenigheid tussen de katholieke kerk en president Obama. Ook aandacht over het conflict rond Syrië en Iran en de omringende landen.

 

 

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *