Nieuws uit Nederlandse media:
Coen Teulings CPB: Niet drastisch bezuinigen
Directeur van het Centraal Planbureau vindt bezuinigen ten tijde van recessie onverstandig. Keynesiaanser kan het niet. De stellingname is begrijpelijk, en met name zijn advies om op toekomstige overheidsbegrotingen te bezuinigen (o.a. verhogen pensioenleeftijd) is logisch. Dat maakt zijn advies ons inziens niet minder 'gezond'. Anders gezegd, de centrale planner leeft nog in het oude systeem en vergeet uiteen te zetten dat dit financiële stelsel op de schop moet. Eén absoluut noodzakelijke hervorming is een sluitende overheidsbegroting, oftewel een 0-lijn. Het zou Teulings sieren als hij zich hier voor uitspreekt; tot die tijd is dit een heilloos Keynesianistisch voorstel zonder visie op de toekomst.
- CPB-directeur: niet extra bezuinigen (RTL-Z)
Vestia
Coen Teulings sprak vandaag ook met het Financieele Dagblad en uitte zijn ongenoegen over de derivatenpositie bij Vestia.
Quote: “Het opeisen van derivatencontracten brengt een woningcorporate in acute financiële nood ‘Waarom staat die change of control-bepaling in de contracten’, vraagt Teulings zich af. ‘Was dat in het belang van de banken? Of ging het om het belang van het zittende corporatiebestuur en werkt het als een soort gifpil?’ Teulings vindt het belangrijk genoeg om te laten uitzoeken. ‘Het gaat hier om maatschappelijk gebonden vermogen. Dat stuit me hier tegen de borst.’
Vorige week schreef ik het al: “Dit zaakje stinkt”. Deze clausule in de contracten doet het zaakje nog meer stinken. Zodra publiek aangemerkt geld in de zakken van private partijen stroomt (vooralsnog onduidelijk hoe) en dit soort clausules opgenomen zijn in de ongedekte (!) derivatenpositie, dan is er iets estig misgegaan. Geen enkele bestuurder in het publieke domein is groter dan het publieke belang. Kennelijk werkte dit bij Vestia anders.
De ongedekte renteswaps zijn op zichzelf al te bizar voor woorden. Een woningbouwcorporatie die speculeert op de beweging van de rente is niet met haar ketaak bezig en dus moet zij dat niet doen; zeker niet ongedekt. Dat er vervolgens een contractuele bepaling blijkt te zijn die bepaalt dat wanneer de samenstelling van de directie wijzigt en er door de bank per direct geld opgeëist kan worden? Dat is helemaal bizar. Een onderzoek lijkt mij een goede eerste stap en het zou mij niets verbazen dat daarbij nog veel meer aan het licht komt.
- Lees het hele artikel: CPB-directeur laakt Vestia-constructie (FD)
Eurotop?
Een vrij weekend is tijdens deze crisis een verademing, ook voor de Europese politiek. Er is besloten om aanstaande vrijdag geen eurotop te houden. Het lijkt erop dat Duitsland de tijd neemt en dat doet om een eventuele verhoging van het Europese noodfonds zoveel mogelijk vooruit te schuiven. Daarmee houdt Duitsland druk op de ketel bij landen die hun begroting niet op orde hebben.
- Geen speciale top eurozone (NU.nl)
Spanje is na de LTRO van de ECB waarop Spaanse banken met veel plezier een beroep doen, een stuk minder voortvarend met het terugbrengen van het begrotingstekort.
Quote: Het Spaanse begrotingstekort is in 2011 uitgekomen op 8,51 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is hoger dan een eerdere raming van 8,2 procent en fors hoger dan de doelstelling van 6 procent (..). Het doel van 6 procent werd opgesteld door de vorige regering van Spanje in samenspraak met de Europese Commissie. Brussel heeft al laten doorschemeren voor dit jaar een wat minder ambitieus doel op te willen stellen om Spanje door de economische malaise heen te helpen.
- Spaans tekort fors boven doelstelling (RTL-Z)
Algemene Rekenkamer
Gisteren deed Kees Vendrik weer eens van zich horen. Het oud-kamerlid en financieel specialist van Groen Links werkt tegenwoordig bij de Rekenkamer en hij uitte zijn bezorgdheid over de oncontroleerbare besteding van Nederlands belastinggeld bij het Europese noodfonds. Dat is rijkelijk laat. Toen Nederland akkoord ging met het EFSF en wij berekenden met welk bedrag de Nederlandse staatsschuld mogelijk zou stijgen, was het oorverdovend stil. Naar mijn weten is er nog nooit zo snel door de Nederlandse politiek ingestemd met een garantie van een slordige €100 miljard. Om vervolgens maanden nadat hiermee is ingestemd te sputteren dat er wel heel weinig “checks and balances” zijn? Ook daar bestaat een spreekwoord voor: “Mosterd na de maaltijd”.
Hieronder de tabel van vorig jaar om uw geheugen op te frissen:
- Kritiek Algemene Rekenkamer op Noodfonds (RTL-Z)
Griekenland
De Griekse afstempeling zorgt ervoor dat er sprake is van een zogenaamde 'selective default': Griekenland kan tijdelijk niet aan haar verplichtingen doen. Als gevolg neemt de ECB geen Griekse staatsobligaties aan als onderpand. Griekse banken kunnen via een noodgreep terecht bij de Griekse centrale bank. Wordt vervolgd.
Quote: Standard & Poor's (S&P) heeft de rating van Griekenland verlaagd naar 'selective default'. Dat wil zeggen dat het land in gebreke blijft bij het aflossen van bepaalde schulden. Het oordeel over de obligatieleningen die deel uitmaken van de schuldenruil met private partijen is verlaagd naar 'default', de laagst mogelijke rating.
Lees het hele artikel: S&P verlaagt rating Griekenland (NU.nl)
Lees ook:
- Duitse parlement stemt voor 2e steunpakket Griekenland (RTL-Z)
- ECB weigert Griekse leningen als onderpand (NU.nl)
Japan
Een klap voor 880.000 Japanners. Zij lopen een bedrag van $1,8 miljard mis dat in rook is opgegaan. Hun pensioenfonds heeft de beleggingsresultaten naar verluid gefingeerd en het vermelde rendement nooit behaald.
- Pensioen Japanners in gevaar door grote fraude (RTL-Z)
Nieuws uit het buitenland:
Groot-Brittannië: 'Het geld is op'
In Groot-Brittannië is het geld op, aldus minister van Financiën George Osboe. De vraag voor de Britse politiek is wat te doen en daar komt niet heel verrassend weinig tot niets uit.
- George Osboe: UK has run out of money (Telegraph)
Japan
Dat de nucleaire ramp in Fukushima estiger is dan algemeen vermeld wordt, mag u niet als verrassing komen. Ook de Japanners zien het somberder in dan de autoriteiten doen geloven. De Japanse perceptie aan de hand van kaarten..
- Nuclear Contamination As Seen By Japanese Humor (Testosterone Pit; Zero Hedge)
Must read
De Financial Times moet niets van nu nog premier Putin hebben. Zij vinden zijn anti-Amerikaanse sentiment helemaal niets. Luisteren naar wat hij nu eigenlijk zegt hoeft dan ook niet. Het wordt afgedaan als een 'samenzweringsachtige visie'. Zo makkelijk gaat dat wat ons betreft niet. Putin's ongenoegen met het eenzijdige en unilaterale optreden van de VS met bijvoorbeeld het raketschild is Rusland een doo in het oog. Dat is niet geheel onlogisch. Het raketschild creëert “first-strike capability” en dat betekent dat de nucleaire status quo van de (nooit opgehouden) Koude Oorlog doorbroken wordt. Tja, als men dat nalaat te zeggen dan is men niet evenwichtig in de berichtgeving..
Een quote: “The Americans have become obsessed with the idea of becoming absolutely invulnerable. This utopian concept is unfeasible. It is the root of the problem,” he wrote in the latest of a series of policy papers published in Moscow newspapers over the last two months.
Lees verder: Putin launches tirade against US (Financial Times)
Stratfor
Stratfor's problemen nemen toe. Anonymous heeft gisteren intee e-mails tussen Stratfor en Goldman Sachs gepubliceerd waaruit zou moeten blijken dat Stratfor en een Goldmanite een spinoff wilden opzetten en als hedge fund geld wilden gaan verdienen aan de informatie die Stratfor omntvangt via haar rijke netwerk aan insiders.
Gisteravond laat ontving ik een e-mail van Stratfor waarin oprichter en Stratfor-baas George Friedman zijn verontschuldigingen aanbiedt voor de gang van zaken. Daarbij geeft hij tevens af op de openbaring van e-mails. Naar zijn eigen zeggen zijn de e-mails mogelijk origineel en mogelijk vervalst: “Men kan dus niets uit de e-mails concluderen”. Stratfor stelt dat indien zij ingaat op de inhoud, zij zou meewerken aan deze onverkwikkelijke gang van zaken en dus doet Stratfor dat niet.
Persoonlijk vind ik het een storm in een glas water. Ik ontvang al enkele jaren de mailings van Stratfor en de informatie lees ik om op de hoogte te zijn wat er zo allemaal speelt. Daarbij komt bij dat Stratfor's analyses een zekere 'spin' hebben en dat is nu eenmaal onderdeel van bronnen die 'intel' verstrekken over geopolitieke en militaire ontwikkelingen. Een kleuring van de informatie hoort er nu eenmaal bij en het is altijd aan de lezer om een waarde toe te kennen aan de inhoud en analyse. Sinds de hack vorig jaar is Stratfor in het defensief en ergens kan ik dat ook wel begrijpen. De rol die aan Stratfor wordt toegedicht lijkt mijn inziens groter te zijn dan die werkelijk is. Zij zijn goed ingevoerd, maar 'evil' zoals Anonymous wil doen geloven, dat is mij een stap te ver.
Enfin, FT Alphaville gaat in op Stratfor's vooemen om hedge fondsje te gaan spelen..
- MASSiVE insider SeCReT dealing scheme with STRATFOR and G Sachs, maybe (FT Alphaville)
Zilver!
Voor iedereen die nog een papieren positie in edelmetaal heeft (lees: “gij waaghals!”), en voor iedereen die wil weten wat die kan verwachten wat betreft de prijsontwikkeling van de edelmetalen; de analyse van Turd Ferguson is een must read.
- Please Read This Extremely Important Post (TF Metals Report)
Tot slot.
Gekko latest: I am fictional
FT Alphaville zag dat Michael Douglas die in de jaren tachtig het legendarische karakter van Gordon Gekko in de film Wall Street speelde, in een promofilmpje van de FBI verscheen en mensen oproept om hun tips ten aanzien van “insider trading” te melden bij hun lokale FBI-kantoor. Dat levert het volgende filmpje op: