Dagelijkse kost 29 februari 2012

Nieuws uit Nederland

Eerste succesje kwantitatieve verruming!!
Na vier jaar kwantitatief verruimen, het eerste (en enige en tijdelijke) succesje van Ben Beanke:

  • Eindelijk door de 13.000-puntengrens (FD)

Bezuinigingen Nederland
Het FD heeft tal van geluiden in de wandelgangen opgevangen op welke manier er bezuinigd gaat worden. Wij lezen dat de koopkracht zal verminderen omdat de inflatie niet gecompenseerd zal worden in het ambtenarensalaris en in uitkeringen:

Het meest gehoord: verlenging van de nullijn voor ambtenarensalarissen met een of twee jaar en het niet corrigeren voor inflatie van uitkeringen, verhoging van de btw en hogere eigen bijdragen in de zorg gekoppeld aan een kleiner verzekerd pakket. Dit kan vele miljarden opleveren. Verder worden genoemd verkorting van de WW-duur en vereenvoudiging van het ontslagrecht, invoering van het leenstelsel in het hoger onderwijs en bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking.

Lees het hele artikel, “Kabinet kan bij bezuinigingen rekenen op economisch herstel” (FD)

Ondertussen stijgt het aantal faillissementen explosief en dat is géén goed teken:

  • 'Explosieve stijging aantal faillissementen' (RTL-Z)

Miljoenen mensen met gezond verstand..

  • Miljoenen handtekeningen tegen ACTA (NU.nl)

Vestia blijkt niet de enige te zijn. Eerlijkheidshalve verbaast mij dit helemaal niets. Toen ik net na mijn afstuderen de arbeidsmarkt opging, kreeg ik aanbiedingen om mij te laten bijscholen (ja, ik was net klaar met mijn studie) en wel voor de vastgoedsector. Een aantal weken durende cursus moest een slordige €30.000 kosten, méér dan mijn hele studie had gekost!! Die hoefde ik dan niet te betalen, maar linksom of rechtsom werd er met gemeenschapsgeld gestrooid. Aan dergelijke uitgaven wilde ik niet meeewerken en dus heb ik vriendelijk bedankt. De kennis was 'schaars' werd mij vertelt, maar ik had daar mijn grote twijfels bij..

  • 24 corporaties kampen met financiële risico's (NU.nl)

LTRO2

Tja, als je als bank in de problemen komt, dan is er altijd nog een ECB om bij aan te kloppen. Het is ergens natuurlijk van de zotte (ondanks dat ik het ergens wel begrijp) dat er een instituut is die helpt zodra een sector zijn zaakjes niet op orde heeft.

  • Banken lenen ruim half biljoen euro bij ECB (NU.nl)

Lees ook het commentaar dat Lex Hoogduin, gedoodverfde opvolger van Nout Wellink, die als hoogleraar zijn studenten uitlegt wat het ECB-beleid betekent:

  • 'Centrale banken lopen meer risico' (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

Goud, papier goud, bullion banken, centrale banken en GATA
Een must read van GATA's Bill Murphy getiteld: “GATA – The Russians And Chinese Know What We Know And It Is SO Bullish!”. Murphy's lange artikel neemt de lezer mee in de geschiedenis van GATA. Vanaf haar oprichting in 1999 tot aan nu en geeft een uniek overzicht van de mijlpalen die tot dusver zijn neergezet. Rode draad is de wijze waarop de stellingname van GATA ten aanzien van de papieren goudmarkt een luisterend oor vindt. Enerzijds de mediastilte in Amerika, en anderzijds het luisterend oor van officials uit China en Rusland.

  • GATA: The Russians And Chinese Know What We Know And It Is SO Bullish! (Goldseek)

MF Global
De eerste rechtszaken beginnen echte vormen aan te nemen en dat begint bij het horen van betrokken partijen. Eén daarvan is de Chicago Mercantile Exchange die als private partij en eigenaar van de diverse termijnmarkten, toezicht moest houden op de financiële posities van MF Global en daarin verrassend genoeg niet veel bakte..

  • CME Subpoenaed By Federal Grand Jury, CFTC in Probes of MF Global Collapse (Bloomberg)

Iran, olie en goud
Iran wil goud accepteren voor olie? Dit had ècht helemaal niemand kunnen zien aankomen..

  • Iran considers taking gold as payment for oil (GATA)

China en Europa
China wil meer invloed via inteationale instituties zoals de Wereldbank en Europa wil af van de Amerikaanse dominantie op het gebied van kredietbeoordelaars.

Beijing Wants Say in Choice of World Bank Head (Spiegel)
Europe Seeks to Reduce Debt Ratings’ Influence (New York Times)

High Frequency Trading
In de Wall Street Joual schreef Al Lewis een aardige column over het razendsnelle karakter van de flitshandel in aandelen. Hij kwam met manieren om de wereld van het groot ondeemen erop aan te passen. Geestig.

  • Gone in 22 Seconds (WSJ)

Zero Hedge werd bekritiseert door Jamie Selway van Advanced Trading omdat Selway liever niet Zero Hedge als toezichthouder heeft, maar de SEC. Die uitsprak kon rekenen op een vlijmscherpe reactie die het hele probleem van HFT nog eens uitlegt:

  • No, ITG, Zero Hedge Would Prefer To Not Regulate You Either (Zero Hedge)

Tot slot.

De afgelopen dagen werd ook in Nederland aandacht geschonken aan de voorverkiezingen voor de Republikeinse presidentskandidaat. Opvallende afwezige in het rijtje kandidaten was wederom Ron Paul. Zo oorverdovend stil zijn naam werd gehouden in de reportages, zo stil is het bij Mitt Romney's campagenbijeenkomsten. Hoe anders is dat bij de campagnebijeenkomsten van Paul? Een bijeenkomst afgelopen weekend:


 

Ten overvloede, een vergelijking tussen Paul's toehoorders en die van Mitt Romney:

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *