BNP: “Centrale banken hebben kruit verschoten, goud naar $1.400”

Volgens BNP Paribas kan de prijs van goud de komende twaalf maanden naar $1.400 per troy ounce stijgen, omdat beleggers in toenemende mate twijfelen aan de effectiviteit van het monetaire beleid van centrale banken en daarom hun toevlucht zullen zoeken in goud. De Franse bank verwacht dat de goudprijs de komende twaalf maanden binnen een bandbreedte van $1.150 tot $1.400 zal bewegen.

“Beleggers maken zich duidelijk meer zorgen over de effectiviteit en de potentiële onbedoelde gevolgen van het beleid van centrale banken. We verwachten dat deze zorgen de komende kwartalen een belangrijke onderdeel zullen blijven van het beleggingslandschap. We hebben goud al enige tijd aangeraden als hedge in de portefeuille. We denken dat het een zinvolle hedge is, vooral in de wereld van negatieve rente waar we nu in zitten”, zo vertelde Prashant Bhayani van de afdeling vermogensbeheer van BNP Paribas tijdens een presentatie in Singapore. “Goud lijkt haar status van veilige haven weer terug te hebben.”

Goud terug in stijgende trend

BNP Paribas is niet de eerste bank die verwacht dat de goudprijs weer gaat stijgen. Eerder dit jaar verhoogde ook analiste Georgette Boele van de ABN Amro haar koersdoel voor goud naar $1.300 per troy ounce, omdat ze verwacht dat centrale banken langer vast zullen houden aan een zeer ruim monetair beleid. Op het moment van schrijven kost een troy ounce goud $1.269, een stijging van 18% ten opzichte van begin dit jaar.

bnp-paribasSinds het begin van dit jaar hebben verschillende centrale banken stappen gezet richting een ruimer monetair beleid. De ECB verlaagde eerder dit jaar de depositorente en breidde haar opkoopprogramma uit van €60 naar €80 miljard per maand, de Bank of Japan introduceerde een negatieve rente en de Zweedse centrale bank maakte deze week bekend meer staatsobligaties op te zullen kopen. Ook temperde de Federal Reserve de verwachtingen ten aanzien van een renteverhoging in de VS.

Ondertussen zien we niet alleen beleggers goud kopen, maar ook centrale banken. Zij kochten vorig jaar 483 ton goud, de op één na grootste stijging van de publieke goudvoorraden sinds het loslaten van de goudstandaard. Centrale banken hebben geleidelijk meer goud gekocht. Als het edelmetaal in prijs blijft stijgen is het een alternatieve valuta voor centrale banken. Ook dat stuwt de vraag naar het edelmetaal.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *