Londen is nog steeds de grootste goudmarkt ter wereld. Volgens cijfers van de Londen Bullion Market Association (LBMA) wordt er dagelijks voor 5.500 ton aan goud verhandeld, dat is op maandbasis bijna evenveel als de wereldwijde bovengrondse goudvoorraad van ongeveer 187.000 ton. Het is ook bijna evenveel als de pakweg 6.500 ton die ligt opgeslagen in de verschillende goudkluizen in Londen.
Hoe kan er op papier zoveel goud verhandeld worden? De volgende infographic van Bullionstar legt uit dat verreweg de meeste goudcontracten uitsluitend op papier verhandeld worden en dat er bij het aflopen van een contract vrijwel altijd een ‘cash settlement’ plaatsvindt. In dat geval worden de verschillen per bankoverschrijving vereffend en vindt er geen feite verplaatsing van goud plaats.
Papiergoud in Londen
Er wordt op papier veel meer goud verhandeld dan er fysiek in de kluis aanwezig is, een soort fractioneel banksysteem voor goud. U zult begrijpen dat er dus veel beleggers en speculanten zijn die in ‘goud’ handelen, zonder het zelf fysiek te bezitten of zelfs ook maar gezien te hebben.
Waarom handelt men dan in papiergoud zult u misschien denken. Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken. Als eerste zijn de transactiekosten veel lager wanneer je goud uitsluitend op papier koopt, er hoeft immers geen fysieke handeling uitgevoerd te worden om het goud van de verkoper naar de koper te brengen. Alles kan via de boekhouding worden bijgehouden, dat is wat de zogeheten ‘bullion banks’ iedere dag doen.
Een andere reden om op papier goud te verhandelen is dat men uitsluitend blootstelling wil hebben aan de goudprijs. Een speculant die denkt dat de goudprijs gaat stijgen, maar die geen interesse heeft om fysiek goud te kopen, zal bij voorkeur een deal sluiten in Londen waar geen fysiek goud aan te pas komt.
Ook juweliers en goudhandelaren handelen in het zogeheten ‘papiergoud’, omdat ze het prijsrisico van hun eigen fysieke voorraden en verplichtingen moeten afdekken. Zij kunnen het zich niet permitteren om ‘long’ of ‘short’ te gaan op goud.
Transparantie
De goudhandel in Londen is weinig transparant. Zo geeft de LBMA slechts sporadisch gegevens vrij over de hoeveelheid goud die er verhandeld wordt en zijn er ook een groot aantal transacties die rechtstreeks tussen koper en verkoper plaatsvinden, de zogeheten ‘over the counter’ (OTC) handel. Ook is er vrijwel geen data te vinden over de fysieke uitleveringen van goud en over de hoeveelheid goud dat is uitgeleend (unallocated gold).
Infographic: De goudmarkt van Londen (via Bullionstar)