De vraag naar goud is in het eerste kwartaal van dit jaar tot recordhoogte gestegen. Ten opzichte van een jaar geleden steeg de vraag met 21% naar 1.290 ton. Zorgen over de wereldeconomie en negatieve rente was voor veel mensen reden om meer fysiek goud te kopen. Dat blijkt uit het nieuwste kwartaalrapport dat de World Gold Council vandaag naar buiten bracht.
De vraag naar gouden munten en baren nam in de eerste drie maanden van dit jaar sterk toe, terwijl ook de goud-ETF’s weer een nieuwe toevlucht van beleggers zagen. Deze fondsen registreerden in het eerste kwartaal een instroom van 364 ton, de grootste toename sinds het eerste kwartaal van 2009.
Gouden munten en baren populair
Een opvallend gegeven uit het rapport van de World Gold Council is dat de verkoop van gouden munten en baren in het eerste kwartaal vooral gedreven werd door een toegenomen vraag in Europa en de Verenigde Staten. Zo steeg de vraag in de VS met 55%, terwijl er in het Verenigd Koninkrijk 61% meer beleggingsgoud verkocht werd. Verschillende munthuizen moesten hun productie opschroeven om aan de vraag te kunnen voldoen. Zo produceerde de US Mint in het eerste kwartaal van dit jaar 245.500 troy ounce aan gouden Eagle munten, een stijging van 68,8% ten opzichte van de eerste drie maanden van 2015. Ook importeerde de VS 60% meer gouden beleggingsmunten uit het buitenland dan een jaar geleden.
De stijging van de goudprijs maakte vooral Westerse beleggers enthousiast, want in het Midden-Oosten en Azië bleef de vraag juist wat achter. Volgens de World Gold Council wachten consumenten in deze regio vaak met goud kopen totdat de prijzen wat gestabiliseerd zijn. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de goudprijs in dollars met 17%.
Vraag naar juwelen daalt
De vraag naar beleggingsgoud trok in het eerste kwartaal wat aan, maar de verkoop van juwelen bleef juist wat achter. In China daalde de vraag vanwege toenemende onzekerheid over de economie, terwijl de verkoop van juwelen in India tegenviel door een staking in de juweliersbranche.
De Indiase regering wil een nieuwe belasting op goud introduceren, tot ongenoegen van de juweliers. Zij vrezen voor veel administratieve rompslomp als gevolg van deze maatregel. De World Gold Council verwacht dat de verkoop van juwelen in het tweede kwartaal een inhaalslag zal maken.
Vraag naar gouden juwelen gedaald (Bron: World Gold Council)
Vlucht naar goud ETF’s
De totale investeringsvraag naar goud was in het eerste kwartaal van dit jaar 122% groter dan een jaar geleden, maar die stijging komt voor het grootste gedeelte door een vlucht van vermogen richting ETF’s. Dat zijn beleggingsproducten die fysiek goud als onderpand aanhouden voor de aandelen die ze uitgeven.
Wereldwijd zagen ETF’s hun positie in goud met 363,7 ton stijgen, tegenover een stijging van slechts 25,6 ton een jaar eerder. Veel beleggers kiezen voor ETF’s, omdat je deze gemakkelijk aan een beleggingsrekening kunt toevoegen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat je met dit soort goudproducten geen fysiek goud in handen krijgt, maar slechts de goudprijs volgt.
Vermogen vlucht richting goud ETF’s (Bron: World Gold Council)
Centrale banken kochten 109 ton goud
In de eerste drie maanden van dit jaar haalden centrale banken netto 109 ton goud van de markt, bijna evenveel als in dezelfde periode van vorig jaar. Centrale banken voegen nu al voor het 21e kwartaal op rij goud aan hun reserves toe als diversificatie van de dollar. Het grootste deel van de aankopen kwam wederom voor rekening van China en Rusland. Volgens onze berekeningen kocht Rusland in de eerste drie maanden van dit jaar bijna 42,5 ton goud, terwijl de centrale bank van China in deze periode ongeveer 36 ton aan haar reserves toevoegde.
Productie goudmijnen neemt toe
Ondanks de daling van de goudprijs in 2015 is de productie van alle goudmijnen samen toch met 8% gestegen naar 774 ton. De rest van het aanbod wordt ingevuld door sloopgoud, dat was met 360,9 ton vergelijkbaar met een jaar geleden. Ondanks de dalende goudprijs van de afgelopen jaren weten de mijnen hun productie op peil te houden, maar het valt ons op dat er steeds minder nieuwe projecten in de pijplijn zitten.
De wereldwijde goudmijnproductie lijkt een plafond te hebben bereikt, omdat er de afgelopen jaren minder geïnvesteerd kon worden in nieuwe ontdekkingen. De stijging van de goudprijs sinds het begin van dit jaar heeft de goudmijnsector wat meer ademruimte gegeven.
Productie goudmijnen lijkt af te vlakken (Bron: World Gold Council)
Deze bijdrage wordt u aangeboden door Goudstandaard, gespecialiseerd in de aankoop, verkoop en verzekerde opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer weten over beleggen in goud? Kijk dan eens op www.goudstandaard.com of neem telefonisch contact op via 088-4688488.