Nieuws uit Nederland:
Symboolpolitiek PvdA
Dat was even schrikken gisteravond: de PvdA geeft géén steun aan het Europese begrotingspact.
Deze crisis is mijn grootste zorg dat politici met een veel te groot gat in de hand gratis lunches de toverformule zijn voor een eerlijke en groeiende economie. De PvdA doet het en het is even zo goed populisme. Dit is niet op de PvdA nu te bashen, dit geldt voor alle partijen in de Kamer. Het is te absurd voor woorden om toekomstige belastinginkomsten te verkopen om zodoende door te kunnen blijven gaan met het leven op een te grote voet. Deze crisis heeft nu net aangetoond dat dit niet kan.
Voor het verdrag heeft het geen gevolgen. Zodra 12 van de 17 eurolanden het begrotingsverdrag ratificeren dan zal het bekrachtigd worden. Dat de PvdA plotseling niet akkoord gaat isoleert Nederland alleen maar verder in Europa en dat omdat de PvdA het electorale belang laat prevaleren boven het landsbelang. Het is niets minder dan onverantwoord en een vorm van plat populisme. Wederom kan ik er niets anders van maken. De PvdA verdedigt onhoudbare belofte's uit het verleden en doet dat ten koste van onze toekomst en die van volgende generaties. De geschiedenisboeken zullen m.i. een veietigend oordeel vellen en anders doen financiële markten dat wel. Mijn afkeuring is slechts een voorschot daarop.
- PvdA dreigt steun euroverdrag in te trekken (NU.nl)
Eurobonds
Een nogal erg belangrijk bericht was kennelijk in een “vergeten” kladbestand (ter voorbereiding van de Dagelijkse Kost) terecht gekomen. DNB-baas Klaas Knot heeft laten weten eurobonds onder voorwaarden acceptabel te vinden mits er aan voorwaarden wordt voldaan.
Via RTL-Z:
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank is een voorstander van de uitgifte van gezamenlijke obligaties door eurolanden, mits er aan een paar voorwaarden wordt voldaan die voor economische stabiliteit zorgen. [..] Knot stelt als voorwaarde voor de uitgifte van euro-obligaties dat er strenger moet worden gelet op gezamenlijke budgetregels. Hier moet een onafhankelijke Europese waakhond voor zorgen. ,,Alleen als aan deze voorwaarden wordt voldaan, kunnen euro-obligaties een serieuze optie zijn'', aldus Knot. ,,Ze zouden een beschermingswal kunnen zijn tegen het risico van besmetting.''
- Knot pleit voor eurobonds onder voorwaarden (RTL-Z)
Boekhoudfraude: het gebeurt ook in Nederland
Accountantskantoor KMPG heeft iets uit te leggen want hoe kon het frauderende Weyl Beef Products in Enschede. Als vanzelfsprekend stelt KMPG dat ze het niet hebben geweten. Iedereen bij Weyl Beef Products spande nu eenmaal samen en daardoor kon KPMG er geen weet van hebben. Maak dat de kat wijs..
- Accountant onder vuur na fraude bij slachterij (FD)
Miljarden tegenvaller
In het FD een opmerkelijk bericht over de terugbetaling van dividendbelasting door de fiscus aan buitenlandse beleggingsinstellingen. We lezen: “Het komt er dan op neer dat alleen buitenlandse banken, verzekeraars en particulieren niet altijd op volledige teruggaaf kunnen rekenen. Als deze groepen via beleggingsfondsen gaan beleggen, droogt ook deze bron op. Het ministerie van Financiën vecht de uitspraak aan en gaat in cassatie.”
Belastingen: hoe eenvoudiger, hoe beter. Persoonlijk vind ik het te absurd voor worden dat er überhaupt vermogens- en inkomstenbelastingen zijn, maar dat is een stelling die alleen in een normatieve analyse (hoe zou het moeten zijn) te handhaven is. In het huidige financiële stelsel is alles ingericht op een permanente groei van schulden (die fiscaal gesubsidieerd worden) en het bestraffen van sparen (dat fiscaal belast wordt). Dat kwartje wil maar niet vallen in Den Haag; eerder het tegenovergestelde, het verdwijnt zonder dat je er erg in hebt zo uit je portemonnee.
- Grote strop dreigt voor schatkist bij dividendbelasting (FD)
Griekenland
- Trojka rapport: Griekse economie krimpt verder in 2012 (RTL-Z)
- Fitch verhoogt rating Griekenland (NU.nl)
Obama richt pijlen op China
In de categorie “de pot verwijt de ketel”, de treffende quote opgetekend uit de mond van president Obma: “Als China gewoon de markt zijn werk laat doen, zouden we geen bezwaren hebben. Maar hun beleid op dit moment is te voorkomen dat dit gebeurt. En dat gaat in tegen de regels die ook China heeft beloofd te volgen”.
De markt zijn werk laten doen president Obama? Dat zou nog eens verandering zijn waar we in kunnen geloven.
- Obama hekelt China voor handelsbeperking (NU.nl)
Stresstest VS
Dit is een kwestie van op de merites beoordelen en ik heb er domweg de tijd niet voor. De conclusie is moeilijk te rijmen met de uitstaande derivatenbom bij banken en de toch al erg lage kapitaalbuffers van 5% die op allerlei creatieve boekhoudkundige methodes berekend worden..
- Meerderheid banken VS slaagt voor stresstest (RTL-Z)
Visie kabinet huizenmarkt
Staatssecretaris van het ministerie Frans Weekers is door de Eerste Kamer gedwongen om met een visie te komen ten aanzien van de Nederlandse woningmarkt. Het kabinet wilde dat niet, maar moet dat nu toch. In april moet de visie er liggen. Ik wens de bewindslieden veel “voortschrijdend inzichten” toe. Met spanning wachten we de visie af. Maar daar zijn we inmiddels allemaal aan gewend; dat doen we in Nederland al jaren doen..
- Kabinet komt met visie over hypotheekrenteaftrek (RTL-Z)
Nieuws uit buitenlandse media:
Duitse bezuinigingen mislukken
Duitsland wordt steevast als groeimotor gezien van de Europese Unie, maar dat wil niet zeggen dat alles koek en ei is. Duitsland moet ook bezuinigen maar is in 2011 daar niet in geslaagd. Spiegel bericht:
SPIEGEL reports this week that the German govement didn't reach even half of its planned savings in the federal budget. Only 42 percent of the spending cuts named by Merkel's coalition govement, comprised of the conservative Christian Democrats and the business-friendly Free Democratic Party, were actually not implemented.
Calculations made by the influential Cologne Institute for Economic Research indicate that only €4.7 billion ($6.16 billion) of the €11.2 billion in austerity measures stipulated by the savings package actually took shape in 2011.
- Lees verder: Falling Behind – Germany Fails To Meet Its Own Austerity Goals (Spiegel)
Financiële repressie
Carmen Reinhart die samen met Kenneth Rogoff het boek “This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly” schreef, heeft voor Bloomberg de vormen van financiële repressie op een rij gezet. Als er zoveel schulden zijn dat die onmogelijk kunnen worden afbetaald, dan neemt het georchestreerd vals spelen toe. Dat vals spelen kun je categoriseren. Carmen Reinhart doet dat in een must read analyse.
- Financial Repression Has Come Back to Stay: Carmen M. Reinhart (Bloomberg)
In dezelfde categorie nog een goed stuk via Zero Hedge:
- Guest Post: Money from Nothing – A Primer On Fake Wealth Creation And Its Implications (Part 1) (Zeus Yiamouyiannis; Zero Hedge)
Lezing van Mario Draghi
Met de twee bovenstaande analyses in het achterhoofd is de lezing die ECB-president Mario Draghi gisteren gaf “must read” materiaal. Centrale bankiers kunnen niet alles zeggen. Dat is het nadeel van hun vak en voor mij persoonlijk ook een reden geweest om niet te solliciteren bij bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank. Er geldt nu eenmaal een strikte geheimhoudingsplicht en ik wil juist nú kunnen uitleggen hoe bepaalde zaken in elkaar steken.
Nu is voor mij economisch jargon vrij makkelijk te doorgronden en als ik de lezing van Draghi erop na lees, dan kan ik er tussen de regels door veel meer uithalen dan er letterlijk staat. Draghi leest – op diplomatieke wijze en zonder dat het echt opvalt – politici de les. Hij legt uit welke hervormingen getroffen moeten worden om de concurrentiekracht in Europese landen te verbeteren. Eén element wil ik er hier uitlichten en dat betreft de loonkostenontwikkeling in een aantal Europese landen die volledig uit het lood geslagen zijn. Draghi stelt:
“A useful way to measure excessive imbalances is to look at unit labour costs, as these reflect developments in both productivity and labour costs. If we compare countries with an exteal surplus and countries with an exteal deficit, we see that, since the introduction of the euro, unit labour costs have increased by 28% in deficit countries, 2.5 times as much as in surplus countries.”
Dat ziet er op een grafiek als volgt uit:
Hoe je dit ook wendt of keert, de verhoudingen tussen arbeidsproductiviteit en salaris zijn in Zuid-Europa losgeslagen van de werkelijkheid. Men consumeert te veel en schuift de rekening door naar de toekomst en daarmee prijst Zuid-Europa zich uit de markt. Dat probleem moet gewoon opgelost worden.
- Lees de hele lezing van Mario Draghi (echt een aanrader): ECB
High Frequency Trading (HFT)
De Economist houdt dagelijkse poll over High Frequency Trading: Zijn de digitale algoritme's die gewone beleggers op elke mogelijk manier aan het front-runnen zijn, wel of niet goed voor de markt? De Economist formuleert de vraag ietsjes neutraler en legt de stelling voor: This house believes that high-frequency trading contributes to the overall quality of markets.
Het eufemisme in de stelling druipt ervan af: “Dit [beleggings]huis gelooft dat HFT bijdraagt aan de algehele kwaliteit van markten”.
Allereerst een detail wat betreft de woordkeuze van deze stelling. Gekscherend zeg ik altijd dat je als je iets wil geloven, je dat maar in de kerk doet. In de werkelijkheid heb je met feiten te werken. In het verlengde daarvan, hoe krijgt de Economist het voor elkaar om HFT en kwaliteit in één zin te schrijven.
De reacties bij de poll liegen er niet om; het is de ene na de andere afkeurende reactie. Daar kan de Economist echt niet omheen:
- Economist Debates: High-frequency trading (the Economist)
Eén reactie wil ik u niet onthouden (van een Nederlander?):
JSchothorst wrote:
Dear Sir, Mr. Overdahl states: “..those investors can surely vote with their feet…”, I submit that the “retail investors” (at least in the USA), are voting with their feet by NOT INVESTING! Week after week, month after month trading volumes are “vaporizing”. Financial business shows. like Bloomberg and CNBC, have daily parades of “analysts” who exhort retail investors to enter the “market”, or “predict” that retail investors are just round the coer, waiting to enter the market. What none of these “Pros” are willing to accept is that these retail investors have “vaporized”. As in GONE!! They are tired of the scams (WorldCom, Enron, etc.), the frauds (Central Bankers and their allies), the Lies (balance sheet crap), and the outright thefts (MF Global). They are tired of the massive amounts of total baloney, that is masquerading as “business” or “Free Markets”. That's the real story that none of them want to talk about.
In ander nieuws:
- This Is The Fed's Worst-Case Doom Scenario For The US Economy (Business Insider)
- Oil price spike on Iran is beyond control: OPEC (Tehran Times)
- South African gold production continues to plunge (Mineweb)
- Fed To Take Propaganda To The Schoolroom: Will Teach Grade 8-12 Students About Constitutionality Of… The Fed (Zero Hedge)
- JP Morgan Under OCC Investigation for Serious Debt Collection Abuses; Waings Ignored for Over Two Years (Naked Capitalism)
- Govement asks judge to approve landmark settlement over banks’ foreclosure practices (Washington Post)
- Market Summary: FOMC Snoozer Followed By Premature Exuberation (Zero Hedge)
- Presenting Bridgewater's Weimar Hyperinflationary Case Study (Zero Hedge)
- In defence of Libor manipulation (Izabella Kaminska; FT Alphaville)
- Pricing climate change (VOXeu)
- Japan's Shocking Keynesian Slip: “We Are Worse Than Greece” (Zero Hedge)
- Wen Says Yuan May Be Near Equilibrium as Gains Stall: Economy (San Francisco Chronicle)
- Why I Am Leaving Goldman Sachs (New York Times)
- Troika Finds Greece Already Likely To Miss Bailout Budget Targets (Zero Hedge)
Tot slot.
Naar aanleiding van de documentaire vorige week “The Shining – Kubrick's Gold Story“, het volgende item van CNN: