Venezuela verhongert door hyperinflatie

In Venezuela zijn het niet de geldtransporten, maar de voedseltransporten die beveiliging nodig hebben. De vrachtwagens die de supermarkten bevoorraden worden bewaakt door gewapende beveiligers, om te voorkomen dat de lading geplunderd wordt door een uitgehongerde bevolking. Ondertussen worden soldaten ingezet om de bakkerijen te bewaken, terwijl de politiemacht haar handen vol heeft aan het bewaken van supermarkten en apotheken.

Door de hyperinflatie worden winkels amper bevoorraad en verhongert de bevolking. Er wordt om de haverklap ingebroken bij supermarkten en andere winkels die levensmiddelen verkopen, omdat er bijna niets meer te krijgen is. De New York Times schrijft dat letterlijk alles wordt meegenomen, van bloem tot suiker en van aardappelen tot zout. In der afgelopen twee weken zijn er al meer dan vijftig voedselrellen uitgebroken, waarbij op grote schaal winkels geplunderd zijn. Tenminste vijf mensen zouden al om het leven zijn gekomen door confrontaties met de politie en het leger.



Hyperinflatie

De situatie in Venezuela doet denken aan die van de Weimarrepubliek in de jaren ’20 van de vorige eeuw. De prijzen van levensmiddelen stijgen zo snel dat bijna niemand zich meer enige luxe kan veroorloven. Spaargeld is in rook opgegaan, terwijl salarissen en uitkeringen door de snel stijgende prijzen veel minder waard zijn geworden. Uit een recent onderzoek van de Simón Bolívar University kwam naar voren dat 87% van de bevolking op dit moment niet genoeg geld heeft om voldoende eten te kopen en dat gemiddeld 72% van het inkomen gebruikt wordt om levensmiddelen te kopen.

Dat zijn percentages die horen bij een ontwikkelingsland, niet bij een land dat beschikt over enorme olievoorraden. Dat is het gevolg van mismanagement door de regering van Venezuela en door een centrale bank die gewillig geld bijdrukt om de overheidstekorten te financieren. De economische situatie was al jaren problematisch, maar het was de daling van de olieprijs die de emmer deed overlopen.

De prijzen zijn de laatste maanden zo snel gestegen dat een gezin nu het equivalent van 16x het minimumloon nodig heeft om voldoende eten te kunnen kopen. Wie nog wel eten kan betalen moet vaak uren in de rij staan om iets te kunnen bemachtigen.

Misleiding

De regering die voor al deze ellende verantwoordelijk is doet er alles aan om de schuld op anderen af te schuiven. President Maduro zei afgelopen zaterdag dat de oppositie verantwoordelijk is voor de talloze inbraken in supermarkten en andere winkels en dat hij er alles aan zal doen om de schade te vergoeden. Ook schuift hij de problemen af op ‘economische oorlogsvoering’ en op ‘rijke zakenmensen’. Die houden volgens Maduro grote hoeveelheden voedsel achter voor de bevolking om hogere prijzen te kunnen vragen. Eerder gaf Maduro speculanten nog de schuld van de waardedaling van de munt, terwijl iedereen die goed ingevoerd is weet dat de geldpers en het wanbeleid van de regering de bron van alle ellende is.

Lees ook:

hyperinflation-venezuela-shopping-lines

Hyperinflatie in Venezuela, bevolking verhongert

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *