Nieuws uit Nederland
Wellink: Europese integratie enige weg
In een lezing voor instituut Clingendael heeft Nout Wellink de Nederlandse politiek gewezen op de noodzaak op verdere Europese integratie als de manier om de huidige crisis het hoofd te kunnen bieden. Wellink sprak tevens zijn zorgen uit over Griekenland; hij houdt rekening met een Griekse exit uit de euro en de EU.
Wellink wees verder op de gebrekkige werking van het Europese noodfonds en daarbij geeft hij een treffende vergelijking (via NU.nl):
“Nu wordt uitgerekend hoeveel nodig is om het noodfonds te gebruiken. Er worden 1000 kogels gebruikt om 1000 soldaten af te schieten. Maar men vergeet: veel kogels schiet je naast. En ineens staan er 10.000 soldaten. Dit is niet de aanpak!”
Inderdaad: het Europese noodfonds biedt nergens een oplossing voor. De excessieve schulden van overheden in combinatie met solvabiliteitsproblemen in het Europese bankwezen leiden ertoe dat op de korte termijn er misschien 1000 kogels nodig zijn die heel erg snel zullen stijgen naar 10.000, en als deze crisis nog veel langer duurt dan moet men niet verbaasd zijn dat er 100.000 kogels nodig zijn. Dit is nu eenmaal een financieel stelsel van onaflosbare schulden.
Wellink had meer suggesties voor de politiek want men praat wel, maar men komt maar niet tot besluiten. Het kost allemaal veel en veel te veel tijd. Er zijn Europese regels nodig die vanuit Brussel gecontroleerd moet worden. Helaas zegt hij er niet bij dat er een simpele stelregel vanuit Brussel, dan wel nationaal moet komen die het overheden verbiedt om per saldo meer schulden uit te geven. Wellink laat zijn advies aan Den Haag echter bij het onder controle brengen van de overheidsbegroting tot onder de 3%.
- Wellink wil verregaande Europese integratie (NU.nl)
Intellectueel eigendom? Nul marginale kosten!!
Een principieel argument dat ik steevast aanvoer tegen de bestaande intellectuele eigendomswetgeving is de monopolistische macht die hieraan wordt toegekend. Principieel ben ik tegen elk monopolie omdat die macht nu eenmaal altijd corrumpeert. En op corruptie zit niemand te wachten: naast dat het ons overbodig veel geld kost, is het in een zekere mate een bedreiging van onze vrijheid, zij het 'politiek' dan wel economisch.
Desalniettemin worden door de wetgever monopolistische bevoegdheden toegekend aan geregistreerde dan wel geclaimde intellectuele eigendommen. Mijn inziens is dit volledig onterecht en nadelig voor iedereen. Iets dat feitelijk eenmaal is bedacht heeft namelijk geen additionele kosten meer. De marginale kosten – dat zijn de kosten die bepalend zijn voor de totstandkoming van consumentenprijzen – om kennis te gebruiken zijn nadat die kennis is ontstaan, 0,0 om precies te zijn.
De verzonken kosten zijn dat niet. Echter, deze ontwikkelingskosten zijn onderdeel van de concurrentiestrijd om tot betere producten en diensten te komen en derhalve reeds onderdeel van de kostprijs. Een additionele bron van 'marktmacht', dat is dus ook een exclusief recht om een economische activiteit te ontplooien, is derhalve een marktinterventie die niet het falen van de markt opheft, maar juist aan de markt toevoegt.
Monopolie- of exclusieve rechten zijn een vorm van economisch protectionisme; niet alleen nationaal, vooral ook inteationaal. In plaats dat vrije marktwerking in het voordeel van de consument annex burger werkt, werkt die in het voordeel van bedrijven die een arbitrair bewerkstelligde hogere winstmarge kunnen maken. Hun winst (lees: excessieve inkomsten) komt uit uw portemonnee.
Vanwaar deze inleiding? In het FD staat vandaag een bericht over de ontstane 'ruzie' tussen ondeemener en 'uitvinder'* Jan Meurs en Rabobank. Meurs claimt het idee in “eigendom” te hebben om betaalpassen van banken in buitenlanden te kunnen blokkeren. Afgelopen weekend maakte Rabobank bekend dat de betaalpassen van Rabo-klanten op een vergelijkbare manier worden voorzien van een dergelijke blokkade zodat het skimmers moeilijker wordt gemaakt om vanuit het buitenland de betaalpas te plunderen. Meurs las dat en stelt: maar dat is mijn idee! Hij had dit idee eerder dit jaar al voorgelegd aan de Nederlandse grootbanken zodat hij dit als ondeemer aan hen kon verkopen.
Rabo heeft met Meurs uitgebreid gesproken maar geen gebruik gemaakt van zijn verdere diensten. En nu is Meurs boos omdat hij niets aan zijn idee kan verdienen en heeft een advocaat ingeschakeld die Rabo inmiddels per brief heeft laten weten dat Rabo geen gebruik mag maken van Meurs' kennis.
Om de inleidende woorden en de ruzie aan elkaar te binden: Meurs probeert mijn inziens te verdienen aan een oneigenlijke marktmacht die op geen mogelijkheid te rijmen is met vrije marktwerking. Klanten van de bank zouden volgens Meurs dus geld moeten ophoesten zodat hij eraan kan verdienen. Dit komt omdat per definitie altijd alle kosten worden omgeslagen in de kostprijzen. Meurs maakt zich wat mij betreft misplaatst en onterecht boos omdat hij niet verdient aan de klanten van Rabo. Misschien dat hij bij zichzelf te rade moet gaan, want als je zo makkelijk dollartekens in de ogen krijgt, dan gaat er iets mis in die grijze massa.
Om dit verhaal af te sluiten met een generaliserende stelregel, de volgende conclusie: Kennis heeft geen marginale kosten: zolang we de abstracte illusie blijven najagen dat kennis wel marginale kosten heeft, falen wij.
* Overigens en terzijde: dat men Meurs in het FD een 'uitvinder' noemt is een treurig voorbeeld van 'woordinflatie'; wat een kul.
- Uitvinder verwijt Rabobank diefstal (FD)
Over overbodige meerkosten gesproken. Gisteren schreef ik al dat het faillissement van Nederland het gevolg is van systematisch graaien; “slecht voorbeeld doet volgen”. Welnu, ook in de zorgsector worden miljarden over de balk gesmeten en niet in de laatste plaats aan gepatenteerde medicijnen die tegen monopolistische woekerprijzen verkocht worden en die de Nederlandse belastingbetaler en particuliere zorgverzekerde mag ophoesten. Maar ook fraude is een terugkerend fenomeen. Vorig jaar is er €7,7 miljoen aan fraudegevallen opgespoord door de zorgverzekeraars. Zij vonden tal van gefingeerde rekeningen met veel te hoge kosten..
- Zorgverzekeraars vinden meer fraude (NOS)
Schulden wegstrepen?
René Tissen roept weer eens op tot het kwijtschelden van schulden. Hij schrijft o.a.:
Haalbaar?
Zal Europa haar beleid van hard bezuinigen inruilen voor het kwijtschelden van staatsschuld? Het zou een ware revolutie zijn. Naar alle waarschijnlijkheid zal Griekenland eerder klappen. In dat land is wél staatsschuld kwijtgescholden, alleen te weinig en te laat en zonder de beoogde lastenverlichting. Maar voor Europa is het nog niet te laat. Laten we vooral niet vergeten dat veel kwijtschelding via de boekhouding (solvabiliteit) loopt en kan lopen. Echt geld komt daar niet aan te pas.
Ik bewonder zijn onvermoeibare zoektocht naar oplossingen die breken met het huidige paradigma van onaflosbare schulden. Desalniettemin blijf ik zijn voorstel om schulden door te strepen in twijfel trekken. Het is m.i. één van de minst effectieve oplossingen die tevens allerhande averechtse en nadelige effecten met zich meebrengen.
Het wegstrepen van schulden betekent niets minder dan het wegstrepen van eigendommen. Dit financiële stelsel van onaflosbare schulden is gestructureerd op systeemniveau als een soort van financiële kettingbrief: schuld=eigendom=schuld=eigendom=schuld=eigendom=schuld=eigendom en dan mag u de volgende miljoenen herhalingen van deze onzalige kettingbrief erbij bedenken. En zoals dat voor elke ketting geldt, hij is zo sterk als de zwakste schakel.
Maar er is nog iets met deze financiële kettingbrief indien deze vergelijking gebruikt wordt. Hij is niet alleen zo sterk als de zwakste schakel, er geldt tevens dat de integriteit van de zwakste schakel bepalend is voor de integriteit van de sterkste schakels. Anders gezegd, indien de integriteit van de zwakste schakel wordt opgeofferd (lees: wegstrepen), dan zal bij wijze van automatisme de integriteit van de sterkste schakels tegelijkertijd op precies dezelfde wijze worden aangetast. Met offert dus ook de sterkste schakels op.
Het wegstrepen van schulden is een manier om te breken met het verleden; of je nu voor- of tegenstander bent. Echter, bedenk dat indien men dit daadwerkelijk doet, men pro-actief het risico neemt om de integriteit van de gehele kettingbrief op te blazen. En dit risico is niets minder dan het equivalent van jezelf in je armen, handen, voeten en benen schieten. Veel succes vervolgens met hard werken! Het verstoort de gehele monetaire basis en dat maakt de hele economie alleen maar kwetsbaarder dan die nu al is.
Het enige dat m.i. effectief is, is fundamenteel afrekenen met de schier oneerlijke spelregels van het nemen van uit het niets gecreëerde kredietwinsten terwijl de lasten en financiële risico's door- dan wel afgeschoven worden naar (onwetende) derde partijen. Men moet de monetaire basis transformeren en dat betekent dat goud in ere hersteld moet worden als monetair edelmetaal en 'anker'. Het is de enige manier de strikt noodzakelijke disciplinerende die goud heeft te herintroduceren zodat de burger weer de bescherming geniet tegen allerhande vormen van financieel list en bedrog. Door het te laten bij het tegen elkaar wegstrepen van schulden blijft men hangen in dit onzalige systeem en daarbij geldt dat de noodzakelijke discipline niet als een automatisme bewerkstelligd wordt. De oplossing kan beter en moet dus vervolgens ook beter.
- Het is nog niet te laat (René Tissen; RTL-Z)
In ander nieuws:
- China overweegt uitstel van 18de congres (FD)
- Winst ING daalt door onrustige markten (RTL-Z)
- 'Spanje wil dat banken meer opzij zetten' (NU.nl)
- Brussel dwingt mogelijk stimulans voor economie af (FD)
- Griekse rivalen in coalitie-overleg (NOS)
- Spaanse rente loopt sterk op richting 6% (RTL-Z)
Nieuws uit buitenlandse media
Spiegel vindt documenten Duitse tegenstand Italiaanse toetreding EMU
In een heel lang en zeer informatief artikel gaat het Duitse Spiegel in op de toetreding van Italië en Griekenland tot de euro. De onophoudelijke stroom aan Duitse (en Nederlandse) ambtsberichten die wijzen op de Italiaanse kunst van het fingeren van de overheidsbegrotingen vormen de leidraad van het artikel. Zoals Italiaanse voetballers meesters zijn in theater, zo zijn Italiaanse politici dat bij het “koken van de boeken”. Ondanks dat de ambtenaren uit Duitsland en Nederland er bovenop zaten en de Italiaanse receptuur naar hun regeringsleiders stuurden, namen de politieke leiders een ander standpunt in: zonder Italië in EMU, géén EMU.
Voor de geschiedschrijving is dit een heel erg belangrijk artikel. Of de eurozone het zal overleven of niet, de beslissing om een Europese muntunie te beginnen is een mijlpaal geweest. Dat de wijze waarop EMU tot stand is gekomen geen schoonheidsprijs verdient, blijkt maar weer eens. Aanrader!!
- Operation Self-Deceit – New Documents Shine Light on Euro Birth Defects (Spiegel)
Hilarische extrapolatie..
Zero Hedge overtreedt de regels van de logica, maar in dit geval kan ik de humor er wel van in zien!!
Wat heeft ZH gedaan? Zij hebben de uitstroom van Amerikanen uit de beroepsbevolking geprojecteerd naar de toekomst. Op het huidige tempo van de 'statistische herindeling' van Amerikanen die spontaan beslissen niet langer naar werk te zoeken, en als gevolg van deze statistische behandeling niet meegerekend worden tot de werklozen, zal Amerika een negatieve beroepsbevolking hebben in januari 2022:
Bron: Zero Hedge
In ander nieuws:
- Bankia in the coalmine, looking like a dodo (FT Alphaville)
- The Intensifying Debate Over Food Security (Naked Capitalism)
- More On Gold And The Economy… (The Golden Truth)
- China’s Gold Imports Jump as Country May Become Biggest User (Bloomberg)
- Gold has changed oveight, and likely will again (Chris Powell; GATA)
Tot slot.
Ik moest denken aan een quote van Winston Churchill: A cat looks down upon a man, and a dog looks up to a man, but a pig will look a man in the eye and see his equal.
Deze kat heeft wel heel erg op zijn baasje neergekeken. Je zou het zo maar een vorm van inflatie kunnen noemen..
Bron / Lees verder: the fat cat dies due to obesity (Telegraph)