Dagelijkse kost 15 mei 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Nederlandse economie krimpt met 1,1%
Via het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS):

  •     In eerste kwartaal 1,1 procent krimp t.o.v. een jaar eerder
  •     Investeringen 4,2 procent lager
  •     Consumptie huishoudens 1,1 procent lager
  •     Uitvoer 3,8 procent hoger
  •     0,2 procent krimp t.o.v. vierde kwartaal
  •     Iets minder banen

Volgens de eerste, voorlopige raming van het CBS is de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van 2012 met 1,1 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de investeringen en de consumptie liepen sterk terug. De uitvoer groeide wel. Ten opzichte van een kwartaal eerder kromp de economie met 0,2 procent. Daarmee zat Nederland ook in het eerste kwartaal nog in een recessie. Het eerste kwartaal van 2012 kende één werkdag meer dan het eerste kwartaal van 2011.
Derde kwartaal met krimp

Met de krimp van 0,2 procent slonk de economie voor het derde achtereenvolgende kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder. Volgens de gangbare definitie is er bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen van krimp sprake van een recessie. In het vierde kwartaal van 2011 kromp de economie met 0,7 procent en in het derde met 0,4 procent.

Het is opmerkelijk dat in Nederland de economie krimpt, terwijl die in Duitsland sterker gegroeid is dan verwacht (zie: Bloomberg). Maar goed, dat hebben we aan onszelf te danken. In Duitsland heeft men jarenlang veel harder gewerkt en via loonmatiging de concurrentiekracht vergroot. Bovendien heeft men in Duitsland niet zo excessief als in Nederland misbruik gemaakt van de fractioneel te bankieren hypotheekschuldenzeepbel om economische groei te 'kopen'. Wie weet kunnen we aanpikken bij de Duitse groei, maar dan zal men in Den Haag structureel moeten gaan hervormen.

Dat terzijde, omdat de grafiek in een oogopslag e.e.a. verduidelijkt over de Nederlandse kwakkeleconomie:

  • Bron / U kunt het volledige persbericht van het CBS (inclusief pdf met alle kecijfers) vinden bij het CBS.

SNS ziet winst dalen
Opmerkelijk: twee berichten over de winstdaling bij SNS Reaal met twee afzonderlijke oorzaken. Nou ja, laten wij het er dan maar op houden dat het een beetje van beide is. Het FD meldt dat de lagere winst komt door afschrijvingen op hypotheken en de voorziening op een grote debiteur; RTL-Z meldt dat het komt door het nemen van het verlies op Griekse staatsobligaties.

Via RTL-Z overigens een bijzondere quote: “Het financiële conce meldde dat de financieringsmarkten in het eerste kwartaal uitdagend waren. De belangrijkste bronnen van financiering voor SNS Bank waren een toename van spaartegoeden en de deelname aan een kredietlijn van de Europese Centrale Bank (ECB). In het eerste kwartaal lostte SNS Bank voor 2,6 miljard euro aan staatsgegarandeerde obligaties af.

Ja ja, zonder de LTROs van de ECB hadden u en ik er een belegging bij gehad en zelfs dat heeft niet kunnen voorkomen dat wij als belastingbetalers garant staan voor €2,6 miljard aan SNS-schulden. Geweldig financieel systeem, toch?!

  • SNS Bank ziet winst dalen door Griekenland (RTL-Z)
  • SNS Bank moet meer afschrijven op hypotheken (FD)

België
België moet meer gaan bezuinigen. Treffender kan NU.nl deze nieuwe bezuinigingen niet omschrijven: “België moet 11 miljard euro extra saneren“. De wildgroei aan overbodige bureaucratie is ook bij onze zuiderburen een probleem en daar is maar één oplossing voor: de heggenschaar.

Wat overigens wel een electoraal handige zet is geweest, is dat het nieuwe begrotingspact stelt dat het structurele begrotingstekort vanaf 2013 niet meer dan 0,5% van het bruto binnenlands product mag bedragen. De Belgische hoveniers gaan dus snoeien om deze doelstelling te gaan halen; in Nederland moeten wij eerst nog een ellenlange electorale discussie voeren of het terugbrengen tot 3% niet te veel is. Laat Den Haag alsjeblieft een voorbeeld nemen aan de Belgen; snoeien in overbodige uitgaven is in Nederland heel erg goed mogelijk. Iedereen die het tegendeel beweert, heeft een heel erg lange Pinokkio-neus.

  • België moet 11 miljard euro extra saneren (NU.nl)

Welvaart?!
De welvaart is de afgelopen drie decennia toegenomen. Het besteedbaar inkomen is in die periode met een kwart toegenomen naar €33.200.  De laatste jaren is dat besteedbare inkomen wel iets gedaald. Ik ben ontzettend sceptisch als het op dit soort onderzoekjes aankomt; maar ik wilde het toch even melden.

  • Welvaart afgelopen decennium gestegen (RTL-Z)

Ter illustratie van de scepsis, via NRC Next, de volgende grafiek:

Bron: NRC.

Nederlanders werken het minste aantal uren van alle Europeanen. Door de hoge participatiegraad (mannen en vrouwen in de beroepsbevolking die werken) en het hoge aantal parttimers wordt weinig gewerkt. En wie dacht dat Grieken niet werken, ze zijn er veel tijd aan kwijt. En ook bij deze grafiek is scepsis weer op zijn plaats want het aantal gewerkte uren zegt helemaal niets over de productiviteit..

Aanstaande pensioendrama
Pensionados kunnen hun borst natmaken. Het ziet er naar uit dat het ABP zal moeten korten op de pensioenen. In een geweldig artikel (hulde!) gaat Erik Rezelman van RTL-Z in op de pensioenproblematiek:

  • Pensioenfondsen hard geraakt door lage rente (RTL-Z)

In ander nieuws:

  • Amsterdam bezuinigt 193 miljoen euro extra (NU.nl)
  • Oprichter Facebook levert paspoort VS in (FTM)
  • Must Read: Wij Willen Goed Nieuws! (IEXProfs)
  • Hollande wil EU-pact over groei (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

Duitsland en goud!
Via GATA de vertaling van Lars Schall van het opmerkelijke bericht uit Duitsland dat het Duitse parlement een onderzoek instelt naar de status van de Duitse goudreserve. Met 3,400 ton goud dat in verschillende landen ligt, is het Duitse parlement om: kom maar op met een overzicht. Dat gaat niet heel erg makkelijk want er is weerstand. De Duitse Onafhankelijke Rekenkamer is voorstander van het delen van slechts een samenvatting onder geheimhouding en Jens Weidman van de Bundesbank (de Duitse centrale bank) wil liever helemaal geen rapport.

Ik had hier over met Chris Powell: Schrödinger's cat en heel veel 'smoke and mirrors'. Ik vraag me echt af waarom overheden en centrale banken zo godvergeten krampachtig doen als het op transparante verslaglegging aankomt van de officiële goudreserve.

  • German Parliament wants accounting of gold reserves; Bundesbank resisting (Lars Schall)

Nog een linkje naar het museum in Hamburg met de nodige bijzondere gouden munten in de collectie. Met 50.000 gouden en zilveren munten in de collectie levert dat wat aardig mooie foto's op.  

  • Hamburgs Münzschatz (Bild)

Amerika en goud!
Een goede column van Patrick Heller die in gaat op de vraag of de Amerikaanse onderdrukking van de goudprijs illegaal is. Hij komt tot de conclusie dat dit niet het geval is en dat komt volgens hem omdat de Exchange Stabilization Fund (ESF) die de interventies voor haar rekening neemt, niet onrechtmatig handelt. Inmiddels haal ik mijn schouders op, want een kunstmatig laag gehouden goudprijs biedt mij alleen maar meer tijd en ruimte om gebruik ervan te maken. Bovendien geldt dat de tijd die rest totdat het onvermijdelijke gebeurt, ons allen in staat stelt om voorzorgsmaatregelen te nemen.

  • Is US Govement Gold Price Suppression Illegal? (Patrick Heller; Coin Week)

Overigens ter toevoeging van de column van Heller wil ik u wijzen op de video-analyse van Eric De Carbonnel van Market Skeptics. Onder de veelzeggende titel “What I have been afraid to blog about: THE ESF AND ITS HISTORY”, neemt hij e.e.a. met u door. Voor mij is de informatie niet te controleren, dus enige terughoudendheid is en blijft op zijn plaats. Desalniettemin bevat deze vijfdelige video-analyse opmerkelijk materiaal.

  • What I have been afraid to blog about: THE ESF AND ITS HISTORY (Part 1-5) (Market Skeptics)

Olie en het mysterie van de termijnmarkten (WTI-editie)
Wederom alle dank aan Izabella Kaminska van FT Alphaville. Als één van de weinigen analisten in het financieel-economische landschap duikt zij graag de kleine lettertjes in van de termijnmarkten en met nadruk de kleine lettertjes van de statistieken die inzicht geven in welke specifieke partijen (hedge fondsen, banken, etc) posities innemen op de termijnmarkt voor olie. Nu is er een scheiding aan te brengen in de termijnmarkt voor olie: WTI (Amerika) en Brent (Europa). Het prijsverschil tussen de twee heeft al meerdere keren de revue gepasseerd, maar wederom een aardige puzzelstukje in het grote mysterie van de termijnmarkten voor olie. De volgende grafiek spreekt namelijk boekdelen..

Bron / Lees verder: The “other reportables” oil mystery (Izabella Kaminska; FT Alphaville)

Amerikaanse inflatie: kinderen krijgen is heel erg duur!
Met dank aan het fiscale en monetaire beleid van de Amerikaanse overheid en de “Beank”, een quote via Yahoo! Finance:

The govement's most recent annual report reveals a middle-income family with a child bo in 2010 can expect to spend roughly $227,000 for food, shelter and other expenses necessary to raise that child – $287,000 when you factor in projected inflation.

The Inflation of Life – Cost of Raising a Child Has Soared (Yahoo! Finance)

Spaanse banken solvabel?
Oei, oei, oei:

Leest u de toelichting er maar op na. Ik heb zonder dat ik mij vertild heb aan de Sangria, een knallende koppijn gekregen van de grafiek. De Spanjaarden hebben zich stomdronken in een huizenmarktzeepbel gezopen. Daar hebben we in Nederland zelfs een liedje voor (tijdens mijn studententijd heb ik tot grote ergeis iets te vaak gehoord, maar goed, het liedje is erg treffend…):

  • The Canary In Spain's Coalmine – On Bankia's Downfall (Zero Hedge)

In ander nieuws:

In Nederland wordt (meen ik) binnenkort de eerste proef met 'fracking' gedaan. Als ik goed geïnformeerd ben (ik neem een onbetrouwbaarheidsmarge in acht) dan komt fracking erop neer dat er water met allerhande chemicaliën de aardkost wordt geïnjecteerd en dat aardgas via trillingen naar boven komt. Eén probleem: het grondwater raakt nagenoeg onherstelbaar vervuild.

In Duitsland heeft men weet van de ervaringen in de Verenigde Staten en is men tot de conclusie gekomen: “Nein Danke”.

  • Nein Danke German Govement to Oppose Fracking (Spiegel)

Tot slot.
Een zeldzaam tafereel uit China.. (wow!!):

Bron: Telegraph

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *