Onderstaande grafiek laat de koersbeweging van zilver zien over de periode van december 2010 tot en met mei 2012. In deze grafiek ziet u de zilverprijs (zwarte lijn), het 15-, 50- en 200-daags gemiddelde (blauw, rood, groen) en de zogeheten 'accumulatie distributie lijn'. Deze lijn geeft inzicht in de instroom en uitstroom van kapitaal en hoe die zich tot elkaar verhouden. De accumulatie distributie lijn werd ontwikkeld door Marc Chaikin en kan gezien worden als een op volume gebaseerde indicator die aangeeft of er vooamelijk koopdruk of juist verkoopdruk onder een bepaalde activa ligt (bron: Stockcharts).
Inderstaande grafiek geeft de situatie weer bij de (papieren) zilvermarkt, waarbij meteen opvalt dat de zilverprijs en de accumulatie distributie lijn sinds september vorig jaar behoorlijk uit elkaar zijn gaan lopen. De zilverprijs daalde in september 2011 in drie weken tijd met 41%, maar beleggers verzamelden zich direct na deze koersdaling juist sterker aan de long zijde van de markt. Sindsdien werd er netto gretig bijgekocht door beleggers, getuige de verder stijgende accumulatie distributie lijn. De correcties die later volgden (in december 2011 en op 29 februari 2012), wisten de kopers van (papier) zilver niet van hun stuk te brengen. De dagenlange koersdaling in de laatste maand van vorig jaar bracht de accumulatie distributie lijn nog wel iets naar beneden, maar de plotselinge koersdaling op 29 februari wist op de meeste zilverbeleggers geen enkele indruk te maken.
Bron: SilverDoctors.com
Hoe groot is het contrast met de correctie van begin mei 2011, waarbij de zilverprijs in drie weken tijd wegzakte van ongeveer $49 naar $34 per troy ounce (-31%). Toen ging ook de accumulatie distributie lijn fors naar beneden, omdat veel zwakke handen en speculatieve beleggers uit de markt werden gedrukt. Toen er begin mei aan de spreekwoordelijke boom werd geschudt vielen er veel bladeren uit, maar bij de latere correcties van september en december 2011 was dit veel minder het geval. Op 29 februari 2012 waren beleggers in de (papieren) zilvermarkt nog vasthoudender, getuige de verder stijgende accumulatie distributie lijn.
De boodschap die spreekt uit deze grafiek is ook in overeenstemming met wat er gebeurt in de markt van fysiek zilver. Zo was 2011 een recordjaar voor de U.S. Mint, waarin er ongeveer 40 miljoen Silver Eagle muntstukken van één troy ounce werden geproduceerd (zie hier). Ook uit andere hoeken horen we dat de meeste zilverbeleggers nog steeds positief gestemd zijn, want Eric Sprott verklaarde eerder al tegenover SilverDoctors (en anderen) dat beleggers de laatste tijd evenveel dollars in fysiek zilver als in fysiek goud stoppen, terwijl er voorheen veel meer dollars richting het gele edelmetaal gingen.
Wat kunnen we hieruit concluderen?
Volgens SRSrocco, de persoon die hierover schreef op SilverDoctors.com, maakt deze grafiek duidelijk dat er prijsmanipulatie plaatsvindt in de papieren zilvermarkt. De kwakkelende prijzen laten namelijk een heel ander beeld zien dan de alsmaar stijgende accumulatie distributie lijn. Ook de handel in het fysieke edelmetaal laat zien dat er nog steeds edelmetaal gekocht wordt, terwijl de dalende prijzen op de termijnmarkt juist doen suggereren dat de belangstelling in zilver aan het afnemen is.