Nieuws uit Nederland
Vestia
Het FD had twee berichtjes over het Vestia-debacle. Er is eigenlijk niet echt iets nieuws te melden, behalve dan dat de banken met elkaar gaan overleggen wat nu te doen.
- Banken en Vestia spelen riskant blufpoker (FD)
Kennelijk vindt men ook bij het FD dat de banken vooral geen 'huilie, huilie' moeten doen. De interventie vanuit overheidswege moet nu eenmaal voorkomen dat deze investeringsbankiers huisjes gaan melken.
- Powerplay rond Vestia (Mathijs Schiffers; FD)
Overigens ben ik niet de enige die de mening is toegedaan dat er nu een drama van huisjesmelkerij dreigt. De huurders van Vestia begrijpen maar al te goed dat de belofte van Vestia om haar diensten op peil te houden een hoog “foutje, bedankt” gehalte heeft. Of het nu bankiers zijn of uitgeklede woningcorporatie-bestuurders; de verliezen moeten door een partij gefinancierd worden. En dan zijn de huurders linksom of rechtsom onschuldige omstanders die een gedeelte van de pijn in hun maag gesplitst krijgen.
Den Haag moet aan deze mensen eigenlijk hun excuses aanbieden. Waarom? Nou, na 2008 is er in Duitsland meteen gehandeld en zijn derivaten aangepakt. In Nederland is er niets gebeurd. Gevolg? Marcel de V. is na 2008 met derivaten het pad van de corrupte zelfverrijking gaan bewandelen.
Ik roep dit wel vaker: “Als iets kan, dan gebeurt het ook“. De Tweede Kamer heeft deze financiële list en bedrog na 2008 tot de mogelijkheden laten behoren. Of zij inmiddels uit hun winterslaap zijn? Men blinkt niet bepaald uit in “voortschrijdend inzicht”.
- Huurders Vestia boos op directie (NOS)
Van onze SNS-correspondent
Altijd fijn als de laatste berichtgeving omtrent de Griekse tragedie uitbesteed kan worden..
Democratie
Als we vandaag een tag cloud van het belangrijkste obligatienieuws zouden maken dan is geen font groot genoeg om het woord “Griekenland” te schrijven. Nagenoeg al het nieuws is op één of andere manier met het land verbonden. De aanstaande exit is een “done deal” staat in de Wirschafts Nachrichten. De komende Griekse verkiezingen doen eigenlijk al niet meer terzake ook al is het land de bakermat van de democratie. Het rare van de situatie is dat hoe meer mensen er zonder werk zitten (zie Spanje) hoe meer men op straat kan demonstreren. Een rode vlaggenfabriek beginnen was helemaal nog niet zo'n slecht plan.“The EU has finally realized the the Greeks have not met any agreements and will not continue to meet them” aldus een bankier. “Judging by tonight's epic fiasco of the Euro summit, the last thing we would attribute to Europe's leaders is clear and rational thought.” Ja, maar dat is al begonnen toen de munt werd ingevoerd. Het idee was prima maar wat men destijds heeft verzuimd is om de locale valuta's gewoon naast de Euro te laten voortbestaan. Water under the bridge, verdronken kalveren etc.
De Spaanse premier mauwt over het juk van de hoge rente want voor 10 jaar staat er 6.2%. Als we dat vergelijken met Duitsland waar 1.4% rendement op de borden voor 10 jaar Bunds staat en zelfs 0% voor twee jaar dan is 6+% wel veel maar ondeemers schrikken er niet van. Het gemiddelde rendement op Spaans 10 jarig papier over de laatste 10 jaar is 4.25% (grafiek) met een inflatie van 2.7%. Maar ja, als 1 op de 4 zonder werk zit dan is het moeilijk voor te stellen hoe er ook nog wat gespaard/verdiend kan worden om over terugbetalen maar te zwijgen.
Inzake het rendement op bunds is het misschien wel eens tijd om een Monte Carlo of vergelijkbare simulatie van de toekomstige rente(curves) te doen? Bent u niet benieuwd hoe uw random curves eruit komen te zien bij deze lage rente? Worden er proportioneel veel curves gegenereerd met negatieve rentes? En hoe zit het met de steilheid van de gesimuleerde curves, zijn inverse curves in uw model mogelijk als de korte rente nul is? Mooie gelegenheid om die modellen eens te toetsen aan de praktijk en waar nodig te epibreren.
[Hieronder de bijgevoegde rentegrafiek op 10-jaars Spaans staatspapier]
Ik heb ook nog een linkje naar de vertaling van het bericht in de Duitse media voor u:
- German Press: “The Greek Exit Is A Done Deal” (Zero Hedge)
Overigens ging de “informele” Eurotop ook over eurobonds. Francois Hollande moet en zal zijn gewenste groeibeleid in enige Europese vorm gefinancierd krijgen en dan valt al snel het woord eurobonds.
Mark Rutte heeft zich bij zijn Duitse, Oostenrijkse en Finse ambtgenoten aangesloten. Ook hij is “fel gekant” tegen eurobonds. En ik snap Rutte wel. Hij is tegen het idee van een fiscale overdrachtsunie en daar heeft hij helemaal gelijk. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Nederlandse regering haar licht over de voorwaarden heeft laten schijnen en eurobonds als mogelijk “sluitstuk” beschouwt. De Nederlandse regering en DNB zijn in ieder geval op de discussie voorbereid en de Nederlandse voorwaarde is simpel doch eenvoudig: voorkom hoe dan ook een overdrachtsunie. Dat is een standpunt waar ik mij helemaal in kan vinden: het is onbestaanbaar dat wij Franse pensionados gaan betalen.
Maar zoals altijd geldt, de duivel zit hem in de details: eurobonds kunnen er komen zonder dat er sprake is van een overdrachtsunie. Ik ben er gisteren al even op ingegaan hoe dat zou kunnen; zie hier (even doorscrollen naar beneden, onder het kopje “eurobonds”).
De campagnes voor de verkiezingen beginnen zo langzamerhand en dus moet Rutte zijn tanden laten zien. Bovendien is grommen naar de Franse president naast leuk ook gewoon strikt noodzakelijk. En er wordt wel eens gezegd dat Rutte alles weglacht, maar ik ben hem zeer, zeer, zeer erkentelijk dat hij – toen hij bij Obama op bezoek was – in duidelijke bewoordingen van zich af heeft gebeten. Obama vertelde Rutte doodleuk dat hij in Europa moest pleiten voor geldpersfinanciering. Rutte heeft hem meteen uit de droom geholpen en hem vertelt dat Nederland nooit een dergelijk inflatiebeleid zal steunen. De tanden van Rutte? Of het nu “weglachen” of “grommen” is, volgens mij kunnen we hem dat wel toevertrouwen.
Lees ook:
Werkloosheid Nederland loopt op
Via RTL-Z: De werkloosheid is in april met 24.000 personen gestegen tot 490.000. Dat is 6,2% van de beroepsbevolking.
Tja, daar moeten iedereen helaas door heen bijten. Kwestie van zoeken en snel weer aan de baan. Al doen mensen maar wat in een vrije tijd: zorg dat je bezig blijft..
- Werkloosheid neemt sterk toe tot 6,2% (RTL-Z)
Kwaliteit Nederlandse hypotheken
In het FD verscheen gisteren een ietwat hosanna bericht over de verrassend meevallende cijfers over de kwaliteit van Nederlandse hypotheken in de portefeuilles van Nederlandse grootbanken. Ondanks de doorzettende daling van huizenprijzen valt de schade bij banken nog mee. Deels ligt dat aan een relatief lage 'loan-to-value' ratio en veel hypotheken die via de Nationale Hypotheek Garantie worden gegarandeerd. Bovendien geldt er in Nederland dat je als huurder bij de bank met je hele hebben en houden in de schuld zit. Anders gezegd, als je niet de hypotheek kan betalen en de opbrengst bij executoriale verkoop niet de schuld dekt, dan loop je afhankelijk van het bedrag een tijd rond als een kale kip. Loonbeslag is dan het antwoord.
- Slechte hypotheken nauwelijks een probleem (FD)
Column
Houd je hoofd koel! Dat schrijft Hella Hueck in haar column en dat wil ik u ook meegeven. Houd uw hoofd koel.
- Eurocrisis loopt op de klippen van de democratie (RTL-Z)
Nieuws uit buitenlandse media
Interview!
Casey Research's Chief Technology Investment Strategist, Alex Daley interviewt Lacy Hunt!
What Bagehot said…
Wie het boek van Walter Bagehot niet kent: aanrader. Bij Bol.com of Amazon.com kunt u zoeken onder de titel “Lombard Street”.
FT Alphaville gaf aandacht aan de nuances van de lessen die Bagehot in zijn legendarische boek gaf. U weet dat ik wel vaker insolvabiliteit roep terwijl de meeste analisten het nog steeds over illiquiditeit hebben. Deze analyse gaat in op enkele belangrijke nuances in die discussie.
- What Bagehot said… (FT Alphaville)
Amerikaanse media: Wall Street's propagandamachine
Doodmoe word ik van Amerikaanse media. Ik moet me er dagelijks door heen worstelen en ik kom zo ontzettend veel onzin tegen. Te veel om alle propagandistische elementen aan te wijzen. Maar laat ik maar weer eens een fraai voorbeeld geven.
Bloomberg schrijft onder de titel “Bundesbank Suggests Greek Exit From Euro Would Be Manageable” dat de Duitse centrale bank suggereert dat een Griekse exit overkomelijk is. Dat is de interpretatie van Bloomberg want die spint de opmerking in een Amerikaanse angstneurose. En als u het mij vraagt is dit een onjuiste interpretatie. Als ik de quote lees die Bloomberg optekent uit een verslag van de Bundesbank dan denk ik aan iets heel anders. De quote is de volgende:
“The current situation in Greece is extremely worrying,” the Frankfurt-based central bank said in its monthly report today. “Greece is threatening not to implement the reform and consolidation measures it agreed to in retu for sizeable rescue programs.”
[..] Greece is “jeopardizing the continuation of aid payments,” the Bundesbank said. “Greece would have to bear the consequences of such a decision. The challenges for the euro area and Germany would be significant but manageable with the help of cautious crisis management.”
Wat de Bundesbank stelt is duidelijke taal: “Griekenland houdt zich niet aan de afspraken en riskeert daarmee grote problemen voor Duitsland en de eurozone”. Zo'n opmerking heeft geen enkele verdere toelichting nodig.
Maar dan de tweede alinea want ik zie niets staan dat expliciet de suggestie wekt dat Griekenland uit de euro gezet wordt. De Griekse overheid riskeert om zonder geld te komen zitten, dat staat er. En waar ik eigenlijk op wil wijzen is dat de Bundesbank stelt dat de liquiditeitssteun aan Griekse banken vanuit de ECB weliswaar op een Griekse overheidsgarantie berusten, maar dat als Griekenland de hervormingen niet uitvoert, de Grieken de consequenties moet accepteren.
Wat zou in vredesnaam dat nu betekenen?
Een gedachte. Kijk als ik centrale bankier zou zijn en ik zou een compleet failliet Grieks bankwezen met liquiditeitssteun overeind moeten houden zou ik dan genoegen nemen met een Griekse overheidsgarantie van corrupte politici? Als ik dat zou doen dan vermoed ik dat ik als centrale bankier per direct uit mijn functie ontheven worden. Waarom? Dommer kan een centrale bankier niet handelen.
Dus wat doe je als centrale bankier? Je eist een onderpand van de Griekse overheid en wetende dat garanties lege schoenendozen zijn, eis je dus goud als onderpand! Dat is de consequentie als de Grieken niet doen wat ze moeten doen: de Grieken kunnen dan fluiten naar een deel van hun nationale goudreserve. Zo simpel werkt het achter de schermen. Achter de schermen werkt alles net even iets anders dan iedereen lijkt te denken.
En dan Bloomberg. Die stelt in al haar propaganda onwetendheid dat als de Duitsers hun steun aan Griekenland niet terugbetaald zien in hervormingen, Griekenland voor straf uit de eurozone gezet wordt.
Hilarisch als je er even langer over nadenkt: “Jij gooit mijn ruit in? Dan gooi ik jouw ruit in”.
Je kan van alles over centrale bankiers vinden, roepen en schrijven, maar ruiten in gooien is ver beneden hun stand. Dat is iets wat charlatans doen. De uitspraak van de Bundesbank hint mijn inziens op iets heel anders, maar goed. Goud is taboe en zeker voor de cheerleaders van Wall Street banken.
En laat ik het nog maar eens zeggen. Tot op heden stel ik vast dat de Europese centrale banken worden bevolkt met rechte ruggen. Dat is heel wat anders aan de andere kant van de oceaan.
- Bundesbank Suggests Greek Exit From Euro Would Be Manageable (Bloomberg)
JP Morgan's Battle Royale
Via Zero Hedge de conclusie over de verliezen van JP Morgue en dan moet u zelf bepalen of u de hele beredenering en de onderbouwing van de doorrekening van de mogelijk bron van de verliezen erop na wil lezen. De verliezen zouden volgens deze analyse oplopen naar $8 miljard en als dat zo is, dan is er bij JP Morgan een financiële positie nogal letterlijk geëxplodeerd..
Overigens en om heel eerlijk te zijn: deze analyse gaat mij boven de pet. Ik ben nu eenmaal geen spitsige handelaar. Ieder zijn specialisme..
So, in summary, it appears that the CDS data confirms what we suspected.
- A large (~$120bn) tail-risk tranche credit hedge was placed.
- The hedging of that hedge became very onerous but surprisingly profitable as markets rallied day after day with no give-back.
- This led to a greedy trader lifting some of the original tranche (and the HY short side) and leaving himself much more naked long to the market into LTRO2 – which marked the top. Losses escalated through April (~$2.5bn or so).
- Dimon went public (with some of the details).
- Last week, the rest of the tranche was dumped (we suspect) at a large cost (perhaps ~$5.5bn) leaving, we suspect…
- A potential ~$8bn loss and a heavy IG9 long credit position hedged (with major basis risk – difference in dynamics between the legs of the trade and the hedge) by various other liquid positions including shorts in HYG, JNK, IG18, and HY18 (and we would suspect equity/financials too).
Lees de hele analyse:
- An $8bn Loss Or Was JPMorgan 'Unhedged, Long-And-Wrong' Post-LTRO2? (Zero Hedge)
Humor @ Zero Hedge?!
Ik moest verschrikkelijk hard lachen om de satire die Zero Hedge uit 'het archief' haalde. Satire op zijn best:
- Andy Borowitz' “Introducing PhoneBook” (Zero Hedge)
En over humor en Zero Hedge gesproken. Ik weet af en toe niet wat ik nou met Zero Hedge aan moet. Zij werken anoniem en daar schuilt ook een zwakte in. Maar goed, Zero Hedge komt met het ludieke initiatief om voorstellen naar de Federal Reserve te twitteren waaraan de Fed vers geprinte geld onder QE3 moet besteden.
Zero Hedge doet het voorstel om zo'n vijfde van de verwachte $800 miljard – $ 1 biljoen, dus $200 miljard ter beschikking te stellen aan zaken die Amerikanen via de Twitter kenbaar kunnen maken. Onder het mom, “If you can't beat them, join them”, is dit een typische “alles kan kapot” initiatief. De één ziet er de humor van in, ik vind het niet bepaald constructief.
- POMO For The Rest Of Us – A Zero Hedge Initiative (Zero Hedge)
In ander nieuws:
- Dollar Backwardation (Keith Weiner; Daily Capitalist)
- Stage set for Hollande-Merkel showdown at EU summit (Reuters)
Het gebeurt me niet vaak maar soms springen de tranen in je ogen. Dat overkwam mij bij de eerste alinea's; ik denk dat u wel aanvoelt waarom..
- Top Obama Officials, Secretive Process Create 'Assassination List' (Common Dreams)
En over extraterritoriale Amerikaanse wereldwijd vrijheidsbeperkende wetten gesproken:
- Senator admits: SOPA “really did pose some risk to the Inteet” (Ars Technica)
En voor het historische perspectief. De zaadjes die uitgegroeid zijn tot deze crisis zijn jaren en jaren geleden gezaaid. Een analyse ter illustratie:
- Bill Clinton’s $80 Million Payday, or Why Politicians Don’t Care That Much About Reelection (Naked Capitalism)
Tot slot.
Wij zijn fan. En wij staan daarin echt niet alleen: