Nieuws uit Nederland:
Nederlands Deposito Garantie Stelsel een jaar langer ongevuld
Soms haal je het nieuws uit een column want kennelijk heeft staatssecretaris Weekers besloten om banken een jaar respijt te gunnen bij het vullen van het Nederlandse Deposito Garantie Stelsel (DGS). In het verleden hebben we er al eens aandacht aan besteed: het Nederlandse DGS biedt weliswaar spaarders een garantie van €100.000, maar die regeling wordt gefinancierd vanuit een lege schoenendoos. Als er bij één van de Nederlandse grootbanken iets misgaat, dan valt er eigenlijk helemaal niets te redden. Robijn Hostra is erg kritisch en terecht: wat is de echte reden dat de Nederlandse grootbanken een jaar uitstel krijgen?
Staatssecretaris Weekers heeft een prangende vraag te beantwoorden en hij doet er verstandig aan, om een oud Nederlands spreekwoord in het achterhoofd te houden: “Praatjes vullen geen gaatjes..”
- Weekers kiest niet voor veiligheid spaargeld (Robijn Hostra; FD)
Over banken gesproken. Vorige week waarschuwde de AFM dat banken vooral niet een graaipremie bij klanten in rekening moeten brengen wanneer zij de (variabele) hypotheekrente aanpassen. Welnu: een voorbeeld van een bank die dacht daar mee weg te kunnen komen is door het gerechtshof in Den Bosch teruggefloten. Hypotheekverstrekker Obvion, een dochter van Rabobank, is in het ongelijk gesteld want Obvion heeft ten onrechte een vaste renteopslag tussentijds verhoogd.
- Obvion mocht vaste opslag niet verhogen (NU.nl)
Griekse electoraat draait? Géén Europa, géén toekomst..
Griekse politici lijken het Griekse electoraat eindelijk te durven vertellen wat er gebeurt als Griekenland uit de eurozone stapt. Antonis Samaras van Nieuwe Democratie zei in een verkiezingsdebat dat als Griekenland geen Europese hulp ontvangt de Grieken erachter zullen komen dat er dan ook geen benzine meer uit de pomp zal vloeien. Of het echt zó zwart-wit is betwijfel ik, maar er zit wel degelijk een ke van waarheid in. De Grieken hoeven echt niet te denken dat “Sjeik olie” de Grieken olie levert in ruil voor nieuwe drachmes. Die drachme zal eerst geconverteerd moeten worden in euro's (of dollars) voordat er een druppel olie Griekenland in stroomt en dat zal lastiger blijken te zijn dan er wordt gesuggereerd door politieke opportunisten.
Het Griekse kiesstelsel werkt overigens wel erg saillant. De partij die bij de verkiezingen de grootste wordt krijgt namelijk een bonus van 50 zetels in de Vouli, het Griekse parlement. Met de totaal 300 zetels die er te verdelen zijn is dat een soort van politieke bonus: 50 extra hulpjes en 50 extra stemmen om de eigen zin door te drijven. Er is vast een logica voor en het zal ongetwijfeld een zekere historische achtergrond hebben, maar dit was nieuw voor ons. Wie ons hier meer over weet te vertellen; stuur gerust een e-mail!
- Griekse pro-eurokamp wint weer aan kracht (FD)
Tweede Kamer vindt verstand terug
Het gebeurt niet vaak dat onze Kamerleden een compliment verdienen: bij deze! De motie van D66-kamerlid Kees Verhoeven om hoe dan ook ACTA niet te ratificeren is aangenomen. De uitspraak van het Europese hof is daarmee niet langer bepalend voor de uitvoering van een dictatoriale overheidsbevoegdheid om het vrije woord uit de inteetether te knallen.
Of de uitgesproken wens om dit soort ultiem vrijheidsbedreigende wetgeving – van Nederlandse makelij of Amerikaanse – bij voorbaat kansloos te verklaren is een mooi signaal, maar zoals altijd geldt: eerst zien, dan geloven. In Amerika staat CISPA al weer op stapel en de extraterritoriale werking van die wetgeving is even absurd als het inteationale verdrag dat onder de afkorting ACTA schuilging.
De Tweede Kamer is nu in meerderheid gedraaid en het is te hopen dat de huidige zienswijze versleuteld wordt met hydraulische tang zodat lobbyisten met oneigenlijke vrijheidsbeperkende agenda's met hun schip door de wal gekeerd worden..
- Kamer verwerpt ACTA (NU.nl)
Face-plof
Tja, als je moet verdienen aan mensen die met een simpele gedragswijziging het bestaansrecht van je bedrijf kunnen wegnemen, dan kan het snel gaan. Het aandeel Facebook daalt en daalt hard. Inmiddels is een kwart van de waarde sinds de plaatsing van aandelen op $38 verdampt.
- Woensdag gehaktdag voor Facebook? (FTM)
De ECB zegt nee
Van onze SNS-correspondent. Dit keer met een postbus op de maan en het inmiddels o-zo-vaak uitgelegde verbod op monetaire financiering door de ECB. Ten aanzien van het bericht in de Telegraph; daar wil ik vanmiddag aandacht aan besteden. Ambrose Evans-Pritchard ontwaakt uit de financiële winterslaap en schrijft over goud ter dekking van Europese schulden..
De ECB doet niet mee aan het Spaanse plan om nieuwe staatsleningen (Bono's) aan Bankia('s moeder) te geven die ze dan vervolgens weer bij de ECB gaat belenen om zodoende de benodigde XXMrd te vinden. “The ECB tells Madrid it would be in danger of breaching an EU ban om monetary financing.” Nou, het lijkt ons een duidelijke zaak van monetaire financiering maar wij zijn niet van de juridische haarkloverij.
Het nominale rendement op 10 jaar Spanje is nog steeds ca. 6.4%. Eén cijfer achter de komma is wel genoeg. De Euro heeft wel te lijden want we noteren ietsje onder de 1.25 tegen de dollar en 7.92 tegen de Renminbi, beiden een low van het laatste jaar en tegen de Renminbi zelfs van de laatste vul het maar in. Tegen de dollar hebben we ook nog wel eens 1.10 gezien in het laatste decennium en daarvoor zelfs laag in de 80 cent. Van al deze zaken hebben we grafieken in de bijlage opgenomen zodat u het zelf nog eens kunt bekijken. Uitprinten en er een appeltje op schillen kan ook.
Er is sprake van dat de Europese commissie de EU zal vragen om Spanje nog een jaartje respijt te geven om de 3% norm te halen, maar dat is in de blog-sfeer. More to follow today, probably.
—————-
S&P heeft zitten te rekenen dat in de komende 4 jaar totaal 44 Teradollar (44.000 Miljard) aan bedrijfsschuld vervalt en grotendeels opnieuw gefinancierd moet worden. Mooi, want die overheidspapier vertrouwen we toch al niet. Het vervelende is alleen dat bedrijven doorgaans ergens in landen gevestigd zijn en daardoor onderhevig aan het sentiment ten aanzien van het betreffende land. Een postbus op de maan zou uitkomst kunnen bieden.
—————-
In de Telegraph staat een artikel waarin wordt gesteld Duitsland het plan heeft om de landen die in de problemen zijn 20% van hun schuld in de vorm van goud en valuta over te laten dragen aan een nieuw fonds dat dan natuurlijk vooamelijk door Duitsland geleid zal worden. Op zich geen slecht plan lijkt het maar er zullen vast veel met name zuidelijke politici zich op de teentjes getrapt voelen. Italië had bij de laatste weging ca 2500 ton goud, bij de huidige prijs een marktwarde van bijna 100Mrd, totdat bekend wordt dat het verkocht gaat worden natuurlijk, dan wordt het wat minder.
——————
Vandaag komt er een nieuwe 5 jarige lening voor Italië, althans, dat is de looptijd die op het papier staat. De benchmark lening zal 4.75% coupon hebben zo lezen we maar 5.25% zou beter passen bij het laatste rendement (grafieken) en dan zit er nog niet eens een kortingsbon of wuppie bij. Bij een rendement van 5.25% zou de prijs van een 4.75% obligatie 97.85 moeten zijn. De bestaande 10 jarige 5.5% 2022 wordt ook opengesteld voor intekening. Totaal hoopt Italië ergens in de buurt van de 5.25 Mrd op te halen. We shall see maar we horen geen trappelende hoeven.
Grondstoffencomplex
Het FD had een interview met José Carlos Martins van het Braziliaanse mijnbouwconce Vale. Vale is de grootste ijzerertsproducent ter wereld. Martins is kritisch over Europa: terwijl wereldwijd het protectionisme komt opzetten – grondstoffen lenen zich bij uitstek hiervoor – is Europa niet bezig met het veiligstellen van leveranties. Europa is afhankelijk van de vrije markt en indien die de vrije markt sneuvelt door het opkomende protectionisme dan heeft Europa een probleem.
Deze race naar de bodem wordt in de laatste alinea geweldig samengevat door Martins. Hij zegt:
De economische crisis die de aandacht in Europa afleidt, jaagt ironisch genoeg juist de overheidsbemoeienis elders in de wereld aan. Martins: ‘Niet omdat de overheid dat wil, maar omdat de bevolking dat eist. Het is interessant om te zien. Als mensen een probleem hebben, roepen ze eerst om hun moeder. Maar hun moeder kan het probleem niet altijd oplossen. Dan kijken we naar God. Maar God is niet altijd beschikbaar. En dan vraag je de overheid om in te grijpen.’
Mensen en utopische wensen: geld ontvangen maar nergens voor willen werken, nergens verantwoordelijk voor willen zijn, nergens voor willen opdraaien en politici die opportunistisch zoals zij zijn beloven dat mogelijk te maken. De drijvende kracht achter deze algehele race naar de bodem is de mens zelf. En in al mijn cynisme kan ik weinig anders concluderen dan dat de mens van nature een valsspeler is. Om die gedachte extra kracht bij te zetten: bij wijze van sociale selectie komen de meest effectieve en valsspelende alpha-mannetjes en -vrouwtjes vanzelf naar boven drijven. Wij vinden hen terug in de politiek..
Enfin, grondstoffen en het strategische voorbereidingen op de terugkeer van protectionisme:
- ‘Europa niet alert op toenemende schaarste aan grondstoffen’ (FD)
Nederlandse begrotingspolitiek: Brussel maakt de balans op
Europa bemoeit zich met het Nederlandse begrotingsbeleid. Nu zijn er mensen die daar niets van willen weten, maar ik verwelkom het. Daar heb ik een hele simpele motivering voor: je kan niet meer uitgeven dan wat er binnenkomt en dat dwingt Brussel af. Aan politieke Tokkies hebben we ook in Nederland geen gebrek want ze zijn van alle tijden: er zijn er altijd een aantal bij die meer willen uitgeven dan u kunt of wilt betalen. Die politici zien in de Brusselse bemoeienis een gevaar voor hun spendeerzucht.
Ik ben reuze benieuwd naar het rapport dat later vandaag gepubliceerd wordt want volgens de Volkskrant gaat de Europese Commissie (EC) zich uitspreken over de hypotheekrenteaftrek (HRA). Naar alle waarschijnlijkheid zullen we lezen dat de EC voor een gedeeltelijke dan wel gehele afschaffing ervan. Ook dat klinkt mij als muziek in de oren: eigen woningbezit stimuleer je niet met een subsidie op een schuld! Dat was ooit de opzet van de HRA en kijk wat het inmiddels heeft bewerkstelligd: €644 miljard hypotheekschulden. Huren bij de bank? De Nederlandse belastingbetaler subsidieert het.
- EU-landen horen vandaag het oordeel over de bezuinigingsplannen (Volkskrant)
Creatief boekhouden en schatkistbankieren
Wederom een hele sterke bijdrage van Erik Rezelman van RTL-Z. Hij rekent voor op welke creatieve manier de Nederlandse Staat haar boekhoudkundige staatsschuld gaat terugbrengen.
Misschien dat een werkbezoek aan Italië of Frankrijk onze rijksambtenaren op een idee hebben gebracht, maar overtollige reserves van lagere overheden moeten binnenkort verplicht bij het Rijk gestald worden. De lagere overheden krijgen een rentevergoeding die de Nederlandse overheid betaalt op haar staatsobligaties en daardoor hoeft zij minder geld op de markt te lenen. Zodoende wordt de staatsschuld met 4% uitgedrukt in het bruto binnenlands product (BBP) verlaagd.
Meten is weten wordt wel eens gezegd maar als je de overheid bent, dan pas je gewoon het meetinstrumentarium aan. Met de Franse slag zal men in Den Haag gedacht hebben..
- Staatsschuld 4%-punt lager door schatkistbankieren (RTL-Z)
Schone schijn: banken worden 'eerlijker'
De nieuwe editie van de Eerlijke Bankwijzer is uit. Dit keurmerk wordt uitgegeven door Oxfam Novib, FNV, Amnesty Inteational, Milieudefensie, de Dierenbescherming en IKV Pax Christi.
Als de genoemde organisaties nou eens hun kritische licht laten schijnen over de effecten van het fractioneel bankieren dan vindt men de bron van de zeepbellenmachine die banken zijn (geworden). In plaats daarvan wordt er gekeken naar welk soort beleggingen het synthetische krediet stroomt. Het is en blijft een vreemde wereld..
- Banken zetten stappen voorwaarts (RTL-Z)
- U vindt het rapport en het persbericht op de website van de Eerlijke Bankwijzer.
Nieuws uit buitenlandse media
Zero Hedge & Bankia
Zero Hedge was er gisteren snel bij toen het erop leek dat de bestuursvoorzitter van Bankia zou vertrekken met een graaibonus. Na de nationalisatie moest hij het veld moet ruimen en dat had hij kunnen doen met een gouden handdruk van €14 miljoen. Bij nader inzien ziet hij daarvan af.
Nu claimt Zero Hedge dat hun bericht aanleiding is geweest voor de nodige ophef en dat er als gevolg van deze ophef door Jose Ignacio Goirigolzarri wordt afgezien om gebruik te maken van de exorbitante oprotpremie. Het zou kunnen, maar het is me iets makkelijk ook al behoort het tot de mogelijkheden.
Dat neemt niet weg dat de vergelijking die Zero Hedge maakt tussen Spanje en Amerika een groot verschil blootlegt: in Amerika worden criminele financials het hand boven het hoofd gehouden (denk Joe Corzine), vertrekken zij met miljoenen van Wall Street (zie het overzichtje van Zero Hedge) en is het hele financiële systeem doorgestoken kaart (lees (hieronder) het artikel van Matt Taibbi). En ondanks dat veel problemen ook hier in Nederland en Europa spelen; het gaat in Europa toch allemaal anders dan in het land van de onbegrensde mogelijkheden..
- Nationalized Bankia Director Will Not Receive Millions In Severance (Zero Hedge)
Hoe Wall Street financiële hervormingen vermoordt
Hij is één van de weinigen financieel joualisten die corrupte Amerikaanse politici bij herhaling aan de schandpaal nagelt en bankiers die criminele trekjes vertonen in een moreel faillissement schrijft: Matt Taibbi van muziektijdschrift Rolling Stone.
U heeft mij vaak genoeg horen roepen dat de Wall Street hervormingen onder de Dodd-Frank wet een wassen neus zijn; Matt Taibbi legt haarfijn waarom die conclusie getrokken moet worden. Hij gaat in op het proces van politieke en financiële oplichting. Wall Street koopt de wetgevers om tijdens campagnetijd, zoekt rechters uit met een kromme rug die ongewenste wetgeving van het Amerikaanse congres terugdraaien, zorgt er voor dat de budgetten van toezichthouders opdrogen en creëert met nieuwe wetgeving een gatenkaas met allerhande financiële mazen ten behoeve van het eigen geldelijk gewin.
Om het samen te vatten: Wall Street en de Amerikaanse politiek delen het bed, plegen overspel, lopen de ene na de andere SOA op en besmetten de Amerikaanse democratie met een dodelijk virus.
Wie nog hoop heeft dat het in Amerika binnenkort goed gaat komen? Om Donnie Brasco te quoten: “Forget about it”. Een must read van Matt Taibbi!
- How Wall Street Killed Financial Reform (Matt Taibbi; Rolling Stone)
Derivatenbom
Via Reuters bereikt ons het bericht dat de Financial Stability Board (FSB) – dat is het quasi-toezichthoudende overlegorgaan van de G20-landen – de komende weken met voorstellen zal komen om de tikkende derivatenbom te reguleren. Ons wereldwijde probleem? De bom wordt niet ontmanteld.
De problemen zijn eenvoudig samen te vatten:
1) er is geen verplichting tot een verzekerd belang. Men kan het huis van de buurman in een veelvoud tegen brand verzekeren en dat huis in de fik zetten en hieraan verdienen.
2) er zijn geen adequate reserveverplichtingen. Ondanks dat derivaten een “zero-sum game”-handel zijn (lees: het verlies van de één is de winst van de ander), kan men kan grof geld verdienen zolang de genomen risico's zich niet voordoen, maar worden de verliezen afgeschoven als de risico's zich voordoen. In dat geval kunnen alleen belastingbetalers bijspringen om de ontstane verliezen te dekken. Doet de belastingbetaler dat niet dan stort het systeem in.
3) er is geen centrale clearing. Als er een probleem ontstaat in één hele specifieke categorie derivaten, dan kan als gevolg hiervan meerdere of zelfs alle financiële markten bevriezen. Het probleem is dat wanneer financiële partijen niet weten wat de risico's zijn en bij wie die zitten, de perceptie ontstaat dat niets veilig is. Zoiets noemen we blinde paniek maar dan van bankiers. Ook dat kan tot gevolg hebben dat belastingbetaler bij moeten springen om financials te redden.
Systeemrisico en het inteationale “financiële stabitliteits orgaan”? Als deze bom ontploft is er geen financieel systeem meer.
Na 2008 is er gewoon helemaal niets gebeurd en wie het bericht bij Reuters leest moet geloven dat het tempo voor hervormingen opeens gevonden is. Ja ja: de westerse propagandamachine wil ons doen geloven dat het de financiële bobo's dit keer menens is. Vertel tien keer een leugen, de tiende keer wordt die waarheid.
Indien men dit keer serieus is, dan komt men met voorstellen die de drie fundamentele elementen waar de problemen zitten aanpakt. Mijn idee? Stel een verplicht verzekerd belang in, dwing adequate reserves af, en verplicht gestandaardiseerde contracten zodat het eindelijk eens inzichtelijk wordt wie welke excessieve risico's neemt. Risico's zijn van alle tijden, systeemrisico's niet.
- Global regulators plan margin rules soon for uncleared derivatives (Reuters)
In ander nieuws:
Guestimates!
- The decline of US shadow banking, charted (FT Alphaville)
Rampenfoto's uit Fukushima..
- Rubble hinders decommissioning work at Fukushima No. 4 reactor (The Asahi Shimbum)
De pot verwijt de ketel en computerleed..
- Meet ‘Flame,’ The Massive Spy Malware Infiltrating Iranian Computers (Wired)
- Achterdeurtjes in Chinese chips (Telegraaf)
Tot slot.
Zonder enig verder commentaar..
Reality Check Did Mitt Romney Really Secure GOP Nomination With Texas Win: