Dagelijkse kost 31 mei 2012

Nieuws uit Nederland

Nederlandse pensioenen..
Iets met collectieve potjes, een groeiende generatie-kloof, het doorschuiven van onbetaalde rekeningen en je eigen boontjes doppen: pensioenen. Of het geld nu stroomt naar mijn gepensioneerde vader of naar de minister van Financiën, ik houd de naderende pensioenstorm toch niet tegen. Wat ik wel kan doen is mij erop voorbereiden dat het behoorlijk gaat tegenvallen; niet alleen voor mijzelf, vooral ook voor mijn vader.

Een overzicht van de pensioenberichten:

  • 'Nieuwe pensioenregels geen echt alteatief' (NU.nl)
  • Pensioenfondsen voelen niets voor meer risico deelnemers (FD)
  • Val rente zet pensioen verder onder druk (FD)
  • Pensioenfondsen moeten geld beter verdelen tussen jong en oud (RTL-Z)
  • Pensioenen: Kamp is 120 miljard euro kwijt (RTL-Z)

U kunt ook bij de Rijksoverheid de toelichting(en) op de plannen erop nalezen:

  • Hoofdlijnennota financieel toetsingskader pensioenen (Rijksoverheid)

Problemen Deense banken
Evenals in Nederland is er in Denemarken een probleem met een huizenmarktzeepbel. Ook daar is het vastgoedbestand gebruikt als onderpand om de geld- en kredietexpansie mogelijk te maken. En of we het nu over Spanje, Denemarken of Nederland hebben: de opgeblazen huizenmarktprijzen staan als hypothecaire zeepbel bij banken op de activa-zijde van de balans. Voeg daaraan toe dat men lang uitleent en kort leent en dan ontstaan er vanzelf problemen. Van Denemarken heb ik de indruk dat het financieel wat stabieler is georganiseerd dan in Nederland, maar dat is niet veel meer dan een inschatting. In al het geweld van de financiële berichtgeving hebben we het over Vrouwtje Theelepel en heb ik aan Denemarken niet of nauwelijks aandacht geschonken. Met een sarcastische ondertoon is er gelukkig nog een kredietbeoordelaar aan wie we Denemarken kunnen uitbesteden: Moody's verlaagt de kredietwaardigheid van Deense banken.

  • Moody's verlaagt rating Deense banken (NU.nl)

Mocht u interesse hebben , u kunt op de onderstaande link de motivering van Moody's erop nalezen:

  • Moody's downgrades Danish financial institutions, outlooks stable for most banks, negative for specialist lenders (Moody's)

Nederlandse financials versterken de balans
Als ING en Rabo hun beleggingsvehicles verkopen dan levert dat geld op. Geld dat heel hard nodig is om de balansen te versterken. In dat kader de volgende kop en het artikel bij het FD.

  • Interesse voor ING Azië en Robeco (FD)

Spaanse hoofdpijn
Het gaat echt héél erg slecht in Spanje. Daar hebben we de afgelopen jaren het nodige over geschreven, maar de onhoudbaarheid van het financiële bestel in Spanje lijkt nu toch echt werkelijkheid te worden: Spanje strompelt naar het Europese noodloket. Nu is dat noodloket gevestigd in Luxemburg want daar zijn het EFSF/ESM gehuisvest. En het is misschien wel niet  een inhoudelijk juiste vergelijking, maar als men Spanje op de kaart over Luxemburg trekt, dan heeft men ongeveer een idee wat de verhouding is tussen de hoeveelheid krediet dat Spanje nodig heeft en hoeveel geld er daadwerkelijk beschikbaar is.

Eurocommissaris Olli Rehn heeft aangegeven Spanje meer tijd te gunnen maar in ruil moet Spanje problemen aanpakken. Via RTL-Z:

“Wij zijn er klaar voor om te overwegen Spanje meer tijd te geven”, aldus Rehn. Daarvoor moet Spanje wel eerst met een overtuigende begroting voor 2013 en 2014 komen. Bovendien moet het land stappen ondeemen om het buitensporige uitgavepatroon van de autonome regio's aan te pakken.

  • Spanje krijgt mogelijk meer tijd voor begroting (RTL-Z)

Charles Dallara van het Institute of Inteational Finance (IIF), dat is de inteationale bankenlobby, wil geen Spaanse herstructurering. Dat noemen we “preken voor eigen parochie”.

Natuurlijk is hij daar geen voorstander van, want bankiers en hun aandeelhouders moeten dan inleveren. Nu zie ik een Spaanse herstructurering in de huidige omstandigheden ook niet zitten, maar dat heeft hele andere redenen. Europa moet haast maken met goudgedekte eurobonds. Dat is enige manier om uit dit slechte schuldenmoeras te komen. Om dit met een analogie toe te lichten: het fiat “water” wordt uit het moeras onttrokken en ondanks dat we een stuk minder fictieve welvaart als gevolg hiervan overhouden, staan we wel met z'n allen met de beentjes op een solide ondergrond: goud.

Om die papieren 'schuldendrooglegging' mogelijk te maken moet je wel dit gedrocht van een financieel systeem in standhouden; hoe onzalig het ook allemaal ook nog gaat worden.

  • 'IIF: Spanje te groot voor schuldherstructurering' (RTL-Z)

Dat Spaanse sangria ertoe leidt dat men in Spanje niet door pakt, lezen we in een kort berichtje over de mogelijke “gespreide kapitalisatie” van Bankia door de Spaanse overheid. Dit proefballonetje komt erop neer dat Bankia in een soort van permanent vegetatieve comateuze toestand wordt geplaatst. Als spaarder wil je je geld niet bij een comateuze bank aanhouden en dus vererger je de problemen in plaats van dat je die oplost. Hoe creëer je een zombia-bank? Zo dus.

  • Spanje overweegt gespreide kapitalisatie Bankia (RTL-Z)

Griekse (zombie)banken  
Ook Griekse banken zitten in zwaar weer. Nadat Griekenland in de vicieuze cirkel van het zwarte schuldengat is terecht gekomen zijn Griekse banken bij wijze van automatisme meegesleurd. De vier grote Griekse banken moeten zo snel mogelijk met een herstructureringsplan van €18 miljard komen, om steun te blijven krijgen. Wat voor Bankia geldt, geldt ook voor Griekse banken: spaarders snappen natuurlijk ook wel dat je geld bij een zombiebank niet erg handig is.

  • Deadline voor plannen Griekse banken (NU.nl)

In ander nieuws

Een scherpe column van Marc Lammers (de voormalige Olympische hockey bondscoach van de dames die goud wonnen in Peking):

  • Reservebankieren (Marc Lammers; FD)

Een nog veel scherpere column! Marcel Tak, dank je voor deze bijdrage en voor de grafiek met uitleg..

  • Schuld-politiek (Marcel Tak; IEX)

Nieuws uit buitenlandse media

Europese DEFLATIE
Misschien moet ik Homer Simpson quoten. Europa volgt de weg naar minder en dat is een deflatie-scenario. Met de volgende grafiek via Ambrose Evan-Pritchard (die in zijn toelichting weer eens veel en veel te Angelsaksisch te kort door de bocht gaat) quote ik Homer Simpson: “DUH”!!


Bron: Telegraph

Iers referendum
In Ierland gaan de Ieren zich vandaag via een referendum uitspreken over het 'fiscale compact'. Volgens de peilingen zullen de Ieren in meerderheid voor het Europese verdrag gaan stemmen. Er is net zoals in Nederland weerstand: Sinn Fein is tegen.

Of de Ierse uitslag iets uitmaakt? Zeker weten. Indien de Ieren akkoord gaan dan is er één schaap over de dam en heeft Angela Merkel Ierse steun voor structurele fiscale hervormingen die aansturen op een 0-beleid. Stemmen de Ieren tegen, dan kan het verdrag alsnog doorgaan, maar dan krijgen de hervormers er een groot probleem bij. Het zou immers een signaal zijn voor politieke opportunisten om toch meer schulden te gaan maken om geheel in Keynesiaanse traditie de economie aan te jagen. Dat dat niet werkt heeft deze crisis aangetoond, maar goed. Populisten malen daar niet om.

  • High-Stakes Referendum: Ireland's Test Vote on Merkel's Fiscal Pact (Spiegel)

China & Japan: handel voortaan in eigen valuta
Vorige week werd bekend gemaakt dat China en Japan voortaan in hun eigen valuta's gaan handelen. De Chinees-Japanse handelsrelatie heeft een omvang van bijna $350 miljard en dat onderstreept maar eens te meer dat het aloude geografische adagium: nabijheid telt! Dat principe naar de modee tijd vertaald levert zoiets op als een goede buur is beter dan een verre Amerikaanse vriend. Dit daargelaten, moet er om de handel in de eigen valuta te kunnen afhandelen er een prijsmechanisme volgen: deze week gaat de handel van start. China Daily schrijft:

The central parity rate of the yuan against the yen will be based on the average price of offers made by registered dealers before the opening of the market each business day.

With the greenback as an intermediate currency, the yuan is currently allowed to be traded against eight other currencies on the market, including the euro, British pound, Hong Kong dollar, Japanese yen, Malaysian ringgit, Russian ruble, Australian dollar and Canadian dollar.

Verder valt er te lezen:

“A directly-formed yuan-yen exchange rate will help enterprises mitigate risks brought by a fluctuating US dollar and reduce exchange losses for Chinese and Japanese companies,” said Ding Zhijie, dean of the School of Banking and Finance with the University of Inteational Business and Economics.

Liu Dongliang, an analyst with the China Merchants Bank, said although the new system doesn't allow free convertibility, it makes way for simplified transactions and lower transaction costs.

En waar het mij om gaat is niet zo zeer de verlaging van de transactiekosten in de bilaterale handel tussen China en Japan of het vervangen van de dollar, maar een belangrijke nuance bij deze Chinese stap. Handel is niet noodzakelijkerwijs het synoniem van vrij handel. Ondanks de Chinese stap van liberalisering van de valutahandel blijven er allerlei kapitaalcontroles bestaan. Dat de dollar als wereldreservemunt op zijn retour is, moge duidelijk zijn..

Uh oh: JP Morgan's Battle Royale
Ik schrik niet heel erg vaak, maar dat deed ik vanochtend toen ik bij Zero Hedge de analyse over de tweede akte van de ontplofte derivatenpositie van JP Morgan las. En ik schrok niet omdat JP Morgan volgens het bericht van Bloomberg waar Zero Hedge op voortborduurt, de waarde van de derivatenpositie fingeert of dat er géén intee controles zijn ten aanzien van de dagelijkse waarderingen van de uitstaande derivatenposities. Hoe onzalig dergelijke zaken ook zijn, dat is al jarenlang bekend. Wat ik niet wist en waar ik van schrok is hetgeen dat in de analyse van Mark Mitchell uit 2009 naar voren komt.

Mitchell nam MarkIt namelijk onder de loep en zocht naar de wijze waarop MarkIt de prijzen vaststelt voor o.a. credit default swaps. Dan hebben we het over prijsmechanismes en dan schrik ik als blijkt dat MarkIt niet inzichtelijk kan maken hoe het prijsmechanisme daadwerkelijk tot stand komt. En ik schrik nog veel meer van de mogelijkheid dat de indexprijzen van credit default swaps die door MarkIt worden samengesteld natte vinger werk is.

Ik quote Mark Mitchell:

However, in the course of this conversation, we did lea that Markit Group’s “prices” are not actual, traded prices. They are mere quotations. The Markit Group has what it calls “contributors” – hedge funds and broker-dealers that provide it with information. Markit Group has a grand total of 22 “contributors.” Deep Capture asked Markit Group’s spokesman for the names of these “contributors.” The spokesman said he would try to find out the names and call back later. He never called back.

The 22 “contributors” provide Markit Group with quotations, and these quotations become the Markit Group’s “price.” In other words, the “contributors” can quote any price for a CDS that they choose, regardless of whether anyone is actually willing to buy the CDS at that price. Markit Group looks at these quotations. Then it somehow decides which quotations make the most sense. Then it publishes information that purports to represent the actual market price of that CDS. This process is certainly unscientific. And it is ripe for abuse.

Hier schrik ik van. De mogelijkheden om de markt via disinformatie te besodemieteren zijn legio. En we hebben het hier over de mogelijkheden om voor eigen financieel gewin moedwillig bedrijven naar een faillissement te speculeren zonder dat er een dollar wordt uitgegeven. Men dekt zich in een meervoud in tegen een faillissement van een bedrijf, geeft een absurde prijs voor CDSs aan Markit die mogelijkerwijs deze lukraak bedachte prijs kan verwerken in de gewogen index en waaa de perceptie in de markt voor een bepaald bedrijf kan omslaan: “waar rook is, is vuur.” Of dit daadwerkelijk gebeurt moet bewezen worden (iets dat in Amerika zo goed als uitgesloten is omdat de SEC en CFTC alles in de doofpot knallen), maar dat dit mogelijk is, is eigenlijk dodelijk voor het vertrouwen in een markt. Als partijen geen inzicht hebben hoe de prijs tot stand komt en dit arbitrair geschat (en dus gemanipuleerd kan worden) dan moet men inpakken en wegwezen.

Only in America..

Must read!!

  • The Second Act Of The JPM CIO Fiasco Has Arrived – Mismarking Hundreds Of Billions In Credit Default Swaps (Zero Hedge)

Tot slot.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *