Vicekanselier Gabriel: “Vluchtelingencrisis gevolg van mislukte Amerikaanse interventies”

De vluchtelingencrisis die Europa vandaag de dag zo verdeelt is het gevolg van een reeks mislukte Amerikaanse interventies in het Midden-Oosten. Tot die conclusie kwam Sigmar Gabriel, vicekanselier van Duitsland en minister van Economische Zaken, in reactie op de kritiek van Donald Trump op het Europese vluchtelingenbeleid. De aanstaande president van de Verenigde Staten noemde het besluit van Merkel om bijna een miljoen vluchtelingen op te vangen een catastrofale vergissing.

Vicekanselier Gabriel zei er het volgende over:

“Er is een verband tussen het Amerikaanse beleid van mislukte interventies, in het bijzonder de Irakoorlog, en de vluchtelingencrisis. Daarom zou ik willen adviseren dat we niet aan elkaar gaan vertellen wat we goed en fout hebben gedaan, maar dat we gaan kijken hoe we de vrede in die regio terug kunnen brengen en er alles aan doen zodat mensen weer een veilig onderkomen kunnen vinden.

Op dat gebied hebben Duitsland en Europa al grote stappen gezet en daarom vond ik het ook niet correct om te praten over de defensie-uitgaven, waarvan Trump zegt dat we te weinig investeren in de NAVO. We leveren een gigantische financiële bijdrage om vluchtelingen op te vangen in de regio en dit is ook het resultaat van Amerikaans interventiebeleid.”

Sigmar_Gabriel_teaserKritiek

De uitspraak van Trump over de NAVO, samen met zijn dreigement om Duitse auto’s te belasten met een importheffing van 35%, hebben kwaad bloed gezet in Duitsland. Volgens Gabriel zal een importheffing de Amerikaanse auto-industrie verzwakken en nog minder concurrerend maken. “Als Trump wil dat Duitsers meer Amerikaanse auto’s kopen, dan moeten ze daar betere auto’s bouwen.”

Niet alleen de vicekanselier van Duitsland slaat terug, ook de parlementariër Manfred Weber liet van zich horen. Hij zei dat Duitsland de duimschroeven op Amerikaanse bedrijven ook kan aandraaien, mocht dat nodig zijn. Mercedes, BMW en Volkswagen hebben alle drie autofabrieken in Mexico staan, omdat de productiekosten daar lager zijn dan in de Verenigde Staten.

NAVO

Het mag duidelijk zijn dat Trump en Merkel nog veel te bespreken hebben. Trump heeft ook meerdere keren kritiek geuit over de NAVO, omdat het trans-Atlantische militaire verbond volgens hem niet meer van deze tijd is. Ook vind de aanstaande president van de Verenigde Staten het niet terecht dat slechts een handvol landen de noodzakelijke financiële bijdrage leveren aan dit project.

Een onzekere toekomst voor de NAVO stelt Europa voor een lastig veiligheidsvraagstuk. Als het aan Merkel ligt neemt Europa voortaan meer eigen verantwoordelijkheid en wordt ze minder afhankelijk van de Verenigde Staten. Ook zijn er plannen voor de oprichting van een Europees leger, dat geheel los staat van de NAVO.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *