Chinese yuan minder populair als wereldmunt

De waardedaling van de Chinese yuan en toenemende kapitaalrestricties hebben de populariteit van de munt als internationaal betaalmiddel geen goed gedaan. Volgens betaaldienst SWIFT daalde de waarde van alle transacties die in de Chinese munt werden afgerekend in 2016 met 29,5% ten opzichte van het jaar daarvoor.

De Chinese yuan, in 2015 nog de vijfde populairste munt voor internationale betalingen, werd vorig jaar ingehaald door de Canadese dollar. Het is een grote tegenvaller voor de Chinese overheid, die de afgelopen jaren juist veel inspanning geleverd heeft om het gebruik van de munt in andere landen te stimuleren.

De meest populaire handelsmunten zijn nog steeds de Amerikaanse dollar en de euro, met een marktaandeel van respectievelijk 42,1% en 31,3% van de totale wereldhandel. Daarna komen het Britse pond en de Japanse yen, zo blijkt uit de laatste cijfers van SWIFT.

swift_news_rmb_tracker_january_2017_2

Chinese yuan daalt op ranglijst van populairste handelsvaluta (Bron: SWIFT)

Internationalisering yuan

Valutaswaps met andere centrale banken, het oprichten van nieuwe clearing banks en het geleidelijk openstellen van de Chinese kapitaalmarkt voor buitenlandse beleggers moeten de yuan juist aantrekkelijker maken als alternatief voor de dollar. Maar de praktijk leert ons dat vrije kapitaalstromen van essentieel belang zijn voor een munt die wereldwijde ambities heeft.

Toen de Chinese overheid in december de kapitaalcontroles aanscherpte daalde de waarde van alle wereldwijde betalingen in de yuan in één maand met meer dan 15%. De waardedaling van 6,6% tegenover de dollar in 2016 – de grootste daling in meer dan twintig jaar – werkte ook niet in het voordeel van de Chinese munt.

Stabiliseren wisselkoers

Volgens Shen Jianguang, hoofdeconoom van Mizuho Securities Asia, probeert de Chinese centrale bank nu vooral de wisselkoers te stabiliseren en een verdere waardedaling van de yuan te voorkomen. Hij zei het volgende tegenover de South China Morning Post:

“Handelaren in het buitenland zijn door de waardedaling terughoudend geworden om de yuan te accepteren. De Chinese overheid wil een verdere uitstroom van yuan voorkomen, omdat die ingewisseld kunnen worden voor dollars en daarmee de wisselkoers verder onder druk kunnen zetten. 

Het stabiliseren van de wisselkoers heeft, tenminste voor 2017, een hogere prioriteit gekregen dan de internationalisering van yuan.”

Op dit moment is de Chinese yuan minder populair voor internationale betalingen, maar voor de lange termijn verwacht men dat de rol van de munt in de wereldhandel toch zal toenemen. Door grote investeringen in de infrastructuur zal de handel met andere landen op het Euraziatisch continent de komende jaren verder toenemen.  Ook zal de yuan op termijn profiteren van het Cross-Border Interbank Payment System (CIPS) en van een toename van het aantal banken in de rest van de wereld dat betalingen in yuan kan verwerken.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *