Nieuws uit Nederlandse media:
Meer tijd nodig, deel II – “UGR: Uri Geller Rate“
Van onze SNS-correspondent een toelichting op de eerdere berekening van dinsdag..
Ons bericht “meer tijd nodig” van afgelopen maandag deed nogal wat stof opwaaien omdat het ging over de UFR, de Ultimate Forward Rate, die lange termijn beleggers mogen gebruiken om de verplichtingen te verdisconteren. Zonder in details te treden willen we een paar zaken hierover met u delen:
Omdat het lange eind van de yieldcurve een onnatuurlijke vorm heeft gekregen (o.a. door beleggers die gedwongen zijn om langlopende leningen of swaps te kopen) heeft de regelgever bepaald dat vanaf 20 jaar niet de actuele marktrente moet worden gebruikt maar een fictief percentage dat langzaam oploopt, uitmondend in 4.2% voor de 1 jaars rente over 60 jaar. Dat wil niet zeggen dat het 60 jaars tarief NU op 4.2% wordt gesteld, maar de curve wordt tot en met 20 jaar klemgezet in een bankschroef en het vrije stuk van 21 tot 60 jaar wordt zo gebogen dat de uitkomst is dat het 1 jaars tarief over 59 jaar ongeveer 4.2% is.
Wij noemen het de UFR daarom ook wel de UGR; Uri Geller Rate want er moet namelijk aardig wat gebogen worden. Er is heel wat research gepubliceerd over de methodiek en de gevolgen. Met name SocGen heeft een goed stuk geschreven, dus dat gaan we niet nog een keer doen.
De forward rate is niets anders dan de uitkomst van een som. Als we even abstraheren van het herbeleggingsprobleem van vrijvallende jaarlijkse rente (dat doen we door swaptarieven om te bouwen naar zero-tarieven) dan is de methode heel eenvoudig en misschien het best te illustreren met een som. Als we 1 jaars tarief op 0.5% zetten en 2 jaars op 1% dan moet het 1 jaars tarief over 1 jaar 1.5% zijn want anders hebben we geen 102% aan het eind van de rit, zoals we mogen verwachten bij een 2 jaars belegging. Er komt geen voorspelling aan te pas, alleen een rekenmachine of spreadsheet. Het is een pure break-even berekening en dat is ook waar we deze methode vooamelijk voor gebruiken.
De hoogte van de forward rente wordt afgeleid uit de vorm van de curve en de hoogte van de rente. De 1 jaars forward over 60 jaar moet worden afgeleid uit het 59 jaars en het 60 jaars (zero)swaptarief. Good luck, want dat komt niet uit Bloomberg, en ook al zou het wel uit Bloomberg komen dan nog is het niet makkelijk om er ook daadwerkelijk in te handelen. Daar komt nog bij: wie heeft er belang bij om nu alvast het 1 jaars tarief vast te leggen over 59 jaar? Dat zou wel heel nerdy zijn.
De Forward rate cq -curve is een slechte voorspeller. Om dit te illusteren verwijzen we naar de eerste grafiek in de bijlage. Onze historische gegevens over curves beginnen in 1983. Omdat we het 5 jaars forward tarief gebruiken om te illustreren, begint de grafiek bij 1988 en laat zien wat de uitkomst van de som in 1983 was, en hoe het daadwerkelijke tarief uitpakte 5 jaar na dato. 5 jaar is heel wat dichterbij dan 59 jaar en zelfs bij 5 jaar werkt het al niet…..
Omdat het 1 jaars forward tarief in ons voorbeeld wordt afgeleid uit het verschil in eindwaarde van een 5 jaars en een 6 jaars (zero)belegging kan het zijn dat er een grillig verloop is dat misschien het plaatje kan vertekenen. 5 jaar is immers veel gangbaarder (relatief laag rendement) dan 6 jaar, in het begin van de dataset was dat effect nog veel sterker.
Om die reden doen we er gratis ook een grafiek bij van de 5 jaars rente over 5 jaar vanaf 1988. De 5 en 10 jaars tarieven zijn zeer liquide namelijk. 5 jaar geleden berekenden we voor vandaag nog ongeveer 5% als forward rate terwijl het echte percentage nu onder de 1% ligt. Als voorspeller is de forward ook hier net zo waardeloos als een plastic koevoet.
Als de yieldcurve helemaal vlak zou zijn, zijn alle forward tarieven voor alle looptijden gelijk aan de huidige rente. Nu gebeurt het niet zo vaak dat een curve helemaal vlak is, maar of een curve nu extreem steil of invers is, op de langere termijn is de forward curve altijd nagenoeg vlak. Dat zit gewoon in de berekening besloten. Ook hiervan hebben we een voorbeeld want we hebben vanaf 2002 iedere twee jaar op het midden van het jaar de yieldcurve genomen en de 20 jaars forward curve hieruit gedestilleerd.
Wat u in de grafiek ziet is dus de 1-30 jaars swaprente cq yieldcurve over 20 jaar, gerekend vanaf het startjaar. Het maakt daarom misschien alleen in theorie wat uit hoe de wetgever de UFR bepaalt want als de 1 jaars rente over 60 jaar op 4.2% wordt gesteld, dan is de 5, 10, 30, 50 en 500 jaar forward swap over 60 jaar ook 4.2%, give or take a luizenpiemeltje. Vandaar dat we ons niet zo druk maken als de actuarissen die met dezer nieuwe Gellercurve moeten zien te werken. Voor geïnteresseerden hebben we wel een model dat de forward curves berekent, maar dan moeten er wel drie hartjes op onze lijst achter uw naam staan.
Spanje bezuinigt €40 mrd
Via het FD: Premier Mariano Rajoy van Spanje probeert met een nieuw pakket bezuinigingen en lastenverzwaringen van circa € 40 mrd de overheidsfinanciën weer in het gareel te krijgen. Bij dit vijfde bezuiniginsplan voegt hij nu ook een lijst met 43 hervormingen. [..] De reactie van eurocommissaris Olli Rehn van economische zaken is in dit verband van groot belang. Hij reageerde gisteren direct op de presentatie van de Spaanse plannen. En hij zei erbij: ‘Het nieuwe plan met structurele hervormingen komt overeen met de landenspecifieke aanbevelingen aan Spanje uit het Europese semester en gaat op sommige terreinen zelfs verder.’ De enige manier om beleggers gerust te stellen is meer te doen dan algemeen werd verwacht. Alleen zo is er kans dat de financiële markten hun sombere inschatting over Spanje bijstellen.
Het FD vervolgt deze inleiding en wijst uitgebreid op de reeks obstakels die Spanje de komende weken zal moeten nemen waaronder de Catalaanse wens tot meer onafhankelijkheid (en een bailout vanuit Madrid..). De belangrijkste hobbel is eigenlijk eenvoudig samen te vatten met een grafiek van Zero Hedge:
Premier Rajoy zal ongetwijfeld uitkijken naar november..
- Rajoy hoopt met ingrepen gang naar ESM te voorkomen (FD)
- Summarizing What Spain Just Announced, And What Was Left Unsaid (Hint: Cash) (Zero Hedge)
VS: bezorgd over stagnatie Europese economie
Quote: “De Verenigde Staten hebben hun zorgen geuit over de stagnatie van de Europese economie. De vooruitgang van de Amerikaanse economie hangt grotendeels af van het economische herstel van de Europese Unie. Dat heeft de Amerikaanse staatssecretaris van Europese Zaken Philip Gordon donderdag verklaard.“
De gemene deler van Amerikanen en onze media? CTRL-P; men print maar wat.
- VS bezorgd over stagnatie Europese economie (NU.nl)
Triple A?
Via NU.nl: De Franse staatsschuld is in het tweede kwartaal met 43 miljard euro gegroeid tot 1833 miljard euro. Dat komt neer op 91 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat maakte het nationale statistiekbureau Insee vrijdag bekend.
De sky is de limit..
- Franse staatsschuld gegroeid (NU.nl)
Libor wordt hervormd
Via het FD: “Het belangrijkste voorstel is dat de Libor-rente wordt gehandhaafd. Volgens Wheatley is er veel mis mee, maar is het niet zo verrot, dat het niet kan worden hersteld. In de toekomst worden meer banken ingeschakeld om de rente samen te stellen; zal dit gebeuren op basis van feitelijke informatie in plaats van op vertrouwelijke informatie van deze banken; zal een aantal tarieven voor minder courante munten of deelmarkten worden afgeschaft; komt het toezicht in handen van de FSA, waardoor sancties mogelijk worden; en is er binnen afzienbare tijd geen rol meer voor de Britse bankenlobby BBA, onder wiens auspiciën de Libor-rente tot nu toe werd samengesteld.“
- Bron: FD.
Derivaten leiden opnieuw tot verliezen
Via de Telegraaf: “Voor de Amsterdamse ziekenhuizen AMC en VUmc dreigt een financiële ramp. Het blijkt dat ze voor vele miljoenen leningen hebben afgedekt met derivaten. [..] Het ging vorig jaar bij het AMC om een schuld van 45 miljoen en bij het VUmc om 18 miljoen euro. In heel Nederland blijken ziekenhuizen voor een half miljard in het rood te staan wegens derivatenhandel. Volgens universitair docent Robin Litjens van Nyenrode Business Universiteit zijn de contracten een „tijdbom”. Hij verklaart dat op basis van een steekproef onder zorginstellingen.
Here we go again. Na woningcorporaties, MKB-bedrijven, onderwijsinstellingen, nu ook ziekenhuizen. Het hedgen van renterisico Nederlandse stijl? Publiek aangemerkte instellingen falen en de burger betaalt.
- Financiële ramp bedreigt AMC en VUmc (Telegraaf)
In ander nieuws:
- Nederlanders bouwen grootste reuzenrad in NY (RTL-Z)
Nieuws uit buitenlandse media:
Quote!
Via Zero Hedge, Albert Edwards van Société Générale:
Lowering equity weighting to minimum – “The Fed will destroy the world”
In 2005 when Alan Greenspan was being hailed as a “maestro” I wrote that his policies would ruin the world and history would judge him to be “an economic war criminal”. I now think Ben Beanke’s policies will prove even more ruinous than Sir Alan’s (yes unbelievably he still retains his honorary knighthood). Hence we are lowering our equity weighting to 30%, the minimum possible. The last time I did this was 8 May 2008.
I'm reading some insanely stupid stuff at the moment. Okay, I know some of my writing is pretty insane, but when I read direct quotes and commentary about Beanke's policy of driving up asset prices in general and equity prices in particular, I almost want to cry over the ludicrousness of this position. The Fed is pursuing the same road to ruin as it did between 2003-2007. I'm becoming more and more convinced that, Gloom, Boom, & Doom's Marc Faber is right when he says that “the Fed will destroy the world” – link. (Also keep your eyes open for Dylan's next Popular Delusions.)
I agree with Philadelphia Fed President Charles Prosser, who dared to suggest the Emperor had no clothes by saying that QE, including the bank's purchase of $40bn a month of mortgage bond purchases, was unlikely to do much to boost growth and decrease unemployment.
Regular readers will know that in the main, my market timing is unerringly inaccurate, normally months if not years too early. But for those who might write off this move down to 30% as the yet more rantings of a lunatic, the last time I reduced my equity weighting to 30% was 8 May 2008 when the S&P was still standing at 1400.
Ter verduidelijking, het koersverloop van de S&P na 8 mei 2008; de lijn geeft de stand op 29 april 2008:
Gezien eerdere berichten (o.a. Reuters) die suggereren dat er gespeculeerd wordt op een crash in oktober is de conclusie van Edwards een bevestiging dat er financiële partijen zijn die voorlopig niet vertrouwen op een rustig verloop. Zoals u weet, ik houd het simpel met een long positie in fysiek goud (en in mindere mate zilver). Het speculeren laat ik over aan anderen.
- Bron: Zero Hedge
Vote bunga..
Dat Berlusconi het veld heeft moeten ruimen als premier is niet meer dan logisch..
De conclusie van Zero Hedge is voor de verandering eens keer de spijker op de kop. Bij uitreding uit de euro annex een terugkeer naar nationale munten zullen de geldpersen aan gaan. Dat de euro dat onmogelijk heeft gemaakt is maar goed ook. Mr. Bunga zou er geen moeite mee hebben om zijn projectjes met de geldpers te financieren..
- Bron: Zero Hedge
In ander nieuws:
Met dank aan Frank voor de tip, een CNN #FAIL..
- CNN Money: Don’t Put Your Retirement Savings into the ‘Risky Bet’ Known as Gold! (Silver Doctors)
SIGH.. (zucht).
- Insight: U.S. probe of HSBC tangled up in bureaucracy, infighting (Reuters)
Mooi artikel..
- Honoring the Father of Reunification: Former Chancellor Kohl Urges Merkel to 'Fight for Europe' (Spiegel)
Hmmmm: thuis een pistool maken met een 3D-printer? Er wordt in geïnvesteerd maar of we dat in Nederland moeten willen; ik zit absoluut niet op deze mogelijkheid te wachten.. idioten zoals in Alphen a/d Rijn zijn van alle tijden..
- Download, print, fire: gun rights initiative haesses 3D technology (Guardian)
Niet onbelangrijk..
- Scientists: No to Genetically Modified Crops, Yes to Paradigm Shift (Common Dreams)
Een ietwat apart nieuwsberichtje..
- Nazi-Acquired Buddha Statue Came From Space (Yahoo!)
Problemen in China:
- A Chinese Mega City Is On The Verge Of Bankruptcy (Zero Hedge)
Lees en kijktip!
- Can the Fed Fight Droids and Win? Apple's SIRI, Driverless Trucks, What's Next? Riveting Video: Are Droids Taking Our Jobs? (Mish)
Tot slot.
Vandaag is mijn laatste werkdag voor MarketUpdate. In de weekendeditie licht ik mijn vertrek in afscheidsstukje toe maar voor hier wil ik volstaan met te zeggen dat ik met heel veel plezier voor u geschreven heb. Dat heb ik altijd met een eenvoudige insteek gedaan: eerlijkheid duurt het langst.
Ik heb geen idee hoe goed uw Frans is, maar de tekst van het onderstaande nummer van Vive la Fête (Leve het feest) “La Verite” (de waarheid) leek mij wel treffend voor de wijze waarop ik u heb willen uiteenzetten wat er gebeurt. Overigens, “J'en suis bien fachée” heeft als vanzelfsprekend betrekking op de financiële waanzin die wereld inmiddels al jaren teistert..
Vive la fête!