Het werkloosheidspercentage wordt berekend aan de hand van een ander banencijfer, namelijk die van de 'Household Data Survey'. Deze peiling over de maand september liet een banengroei zien van maar liefst 873.000, na een krimp van 195 duizend banen in juli en een krimp 119 duizend banen in augustus. Van de nieuwe banen die in september werden geregistreerd was de grote meerderheid aan te merken als part-time baan vanwege economische redenen (582.000 banen). Dit zijn over het algemeen banen met een lager salaris en met minder goede arbeidsvoorwaarden. Maar omdat deze banen wel volledig mee tellen lijkt de arbeidsmarkt te verbeteren en rolt er een lager werkloosheidspercentage van 7,8% uit.
Omdat er verschillende definities bestaan van werkloosheid is het ook goed om te kijken hoe de werkloosheid zich heeft ontwikkeld volgens de ruimere definities. Een voorbeeld daarvan is de U6-werkloosheid, waarin mensen die part-time werken terwijl ze een full-time baan zoeken niet als werkend worden aangemerkt. Volgens deze ruime U6-definitie bleef de werkloosheid op 14,7% hangen, hetzelfde niveau als de maand ervoor. Kortom: het aantal mensen met werk lijkt toe te nemen, maar de gemiddelde kwaliteit van het werk (in termen van inkomen en arbeidsvoorwaarden) lijkt onder het oppervlak te verslechteren.
Participatiegraad
Dat blijkt ook uit de participatiegraad, want die is in de maand augustus gezakt tot het laagste niveau sinds 1982. Het percentage mensen dat onderdeel is van de beroepsbevolking van de VS en een baan heeft of op zoek is naar werk bleef in de maand september op een uitzonderlijk laag niveau van 63,6%. Ter vergelijking: voor de crisis lag de participatiegraad tussen de 66 en 67 procent, wat op een totale beroepsbevolking van een land met 320 miljoen inwoners een aanzienlijk verschil maakt.
Participatiegraad blijft bijzonder laag, geen teken van herstel zichtbaar (Via Zero Hedge, data van St. Louis Fed)
Alteatieve cijfers
Als we kijken naar het werkloosheidspercentage dat John Williams van Shadowstats.com berekent aan de hand van de traditionele rekenmethode ziet het plaatje er nog somberder uit. Volgens deze methodiek is de werkloosheid sinds 2009 juist gestegen (van 22 naar 23%), terwijl de officiële U3-werkloosheid vanaf de piek al met een vijfde is gezakt van 10% naar 7,8%. De neerwaartse bijstelling van de groei van de Amerikaanse economie doet suggereren dat de ruimere definities van de werkloosheid dichter bij de waarheid zitten. Die indruk krijgen we ook als we kijken naar de consumptie van voedselbonnen over de afgelopen jaren. Die is alleen maar toegenomen, van 27 miljoen in oktober 2008 naar meer dan 46 miljoen vandaag de dag. Deze trend laat allesbehalve een economisch herstel zien.
Werkloosheid volgens ruime U6-definitie bleef gelijk, terwijl de U3 werkloosheid zakte (Via Zero Hedge)
Consumptie voedselbonnen laat ook geen teken van herstel op arbeidsmarkt zien (Via Economic Populist)
Jack Welch
De banencijfers die de BLS publiceert beginnen bij steeds meer mensen argwaan te wekken. Zo haalde Jack Welch, voormalig CEO van General Electric, uit naar president Obama. Hij suggereerde op twitter dat de regering de banencijfers heeft gemanipuleerd om er een lager werkloosheidspercentage uit te krijgen. Een daling van de officiele werkloosheid moet Obama helpen in de verkiezingscampagne tegen de Republikein Mitt Romney. Bloomberg deed de reactie van Welch af als een samenzweringstheorie en Joseph Stiglitz bestempelde de opmerking van Welch als 'absurd'. Het Bureau of Labor Statistics (BLS) is volgens de nobelprijswinnaar een volledig onafhankelijke instantie die zich niet laat beïnvloeden door de politiek. Het berichtje van Welch op twitter werd binnen tien uur al 5.000 keer doorgestuurd door andere twitter gebruikers. Op The Financial Sense werd een podcast geplaatst met John Williams van Shadowstats, waarin de opmerking van Welch heel anders gewogen werd.
Unbelievable jobs numbers..these Chicago guys will do anything..can't debate so change numbers
— Jack Welch (@jack_welch) October 5, 2012