De Amerikaanse aandelenmarkt is sinds 1881 maar op twee momenten duurder geweest dan nu, namelijk in de aanloop naar de beurscrash van 1929 en tijdens de internetbubbel van eind jaren negentig. Dat is de conclusie die je kunt trekken als je de waarde van aandelen bepaalt op basis van de gemiddelde koers/winst verhouding over de afgelopen tien jaar, de waarderingsmethode die beleggers kennen als de Shiller PE Index.
Op dit moment staat de lange termijn koers/winst verhouding met 29,72 weer bijna net zo hoog als tijdens het hoogtepunt van de aandelenbubbel die in 1929 uiteen spatte. De volgende grafiek laat zien dat aandelen op dit moment relatief duur zijn ten opzichte van de winstgevendheid van de onderliggende bedrijven, maar dat de aandelenkoersen nog veel verder kunnen stijgen. Zo bereikte de Shiller PE ratio in december 1999 een all-time high van meer dan 44. Hieronder een grafiek met data die teruggaat tot het jaar 1881.
Aandelen zijn relatief duur op basis van koers/winst verhouding (Bron: Multpl.com)
This time is different?
De Federal Reserve begint zich wel meer zorgen te maken over de waardering van aandelen. Stanley Fisher, de vice-voorzitter van de centrale bank, zei onlangs tijdens een conferentie van het IMF in Washington dat waakzaamheid op zijn plaats is nu de activaprijzen en de schuldposities weer toenemen.
Volgens Fisher zijn de records op Wall Street voor een deel te verklaren door optimistische verwachtingen over de economie, maar ook door een hogere risicobereidheid van beleggers. Tot op heden heeft dat volgens de vice-voorzitter van de Federal Reserve niet geleid tot meer leverage in het financiële systeem, maar dat is wel iets wat hij nauwlettend in de gaten houdt.
Ook Fed-voorzitter Yellen heeft haar zorgen uitgesproken over de stijgende prijzen van financiële activa, terwijl dat onder leiding van haar voorganger Bernanke juist het doel was van het ruime monetaire beleid. “Waarderingen van financiële activa zijn ietwat verhoogd als je traditionele waarderingsmethoden zoals de koers/winst ratio gebruikt”, aldus Yellen.
Geen alternatief?
Op basis van de koers/winst verhouding zou je tot de conclusie kunnen komen dat de Amerikaanse aandelenmarkt op dit moment overgewaardeerd is, maar er zijn ook argumenten aan te voeren die de huidige waardering van aandelen rechtvaardigen. Zet je het rendement van aandelen bijvoorbeeld tegenover dat van obligaties, dan zijn aandelen door de extreem lage rente nog steeds de meest interessante optie van de twee. Staatsobligaties leveren vrijwel niets meer op, waardoor beleggers rendement zoeken in alternatieven als aandelen en vastgoed.
Opvallend genoeg hebben edelmetalen veel minder geprofiteerd van de extreem lage rente en het stimulerende beleid van centrale banken. Sinds 2016 is de goudprijs weliswaar weer wat gestegen, maar met een koers van ongeveer $1.300 per troy ounce staat het edelmetaal ruim 30% lager dan het all-time high van 2011. Zien beleggers edelmetalen over het hoofd? Of zijn aandelen echt de nieuwe veilige haven in een tijdperk van extreem lage rente?
Door de extreem lage rente zijn aandelen nog steeds interessanter dan obligaties (Bron: Voya, via twitter)
6 gedachten over “Aandelen zelden zo duur als nu”
Ze zijn niet alleen goud vergeten wat dacht je van zilver.
Vaak worden goud en zilver in één adem genoemd, maar zilver is toch minder belangrijk als politiek en strategisch instrument. Centrale banken hebben bijvoorbeeld wel goud, maar geen zilver in hun reserves. Als particuliere belegger kun je beide kiezen natuurlijk, al is zilver met btw belast en goud niet.
Zilver komt niet puur uit de grond en als ik het goed begrijp komt zilver uit lood erts en dat maakt het al duurder om te verkrijgen. het is eigenlijk een “bijprodukt” van lood.
De toepassingen van zilver zijn enorm ! Zilver wordt vaker in de industrie gebruikt als goud. Er zijn mensen die beweren dat het met tempo steeds schaarser word door de vele toepassingen ervan in de industrie.
De opkomst van elektro-energie maakt zilver en ook koper interessante metalen. Zonnepanelen , Elektrische auto’s er is enorme vraag naar die twee metalen.
Last but not least , In maar liefst 14 talen is zilver en geld hetzelfde woord. Dus goud is een ietwat stabielere back up maar met zilver kan de verrassing het grootste zijn.
Heb Willem Middelkoop is gesproken en heeft in de binnenkant van mijn boek met koeienletters “KOOP ZILVER !!! BAS ” geschreven.., vandaar… Zilver it is !!!
Daarbij was en is nog steeds koper het derde metaal waar vele valuta’s van zijn geslagen. Halverwege vorige eeuw werden de laatste grote nuggets gevonden.. dat waren nuggets van tonnen aan gewicht..
En kijk nu eens hoe diep ze moeten gaan en hoe ver ze moeten rijden. Nu moeten de kleine brokjes gescheiden worden van de grond , tonnen grond voor kilo’s koper..
https://www.youtube.com/watch?v=ceB78tEE_vg
Wat een werk voor een beetje zilver… Wat is zo’n ounce munt puur zilver dan goedkoop !! Overal word alles duurder (geldontwaarding) maar die zilveren munten heb je bijna gratis..Zeker als je kijkt naar het winning proces..
https://www.youtube.com/watch?v=h0n5NPMcd6U
Goud is het geld voor koningen, zilver is het geld voor de heren en schuldpapier bezitters maakt hun slaaf. Schuldpapier is hypotheek/lening. Buiten deze feiten is er nog een feit. Er is niets belangrijker dan salaris te verkrijgen uit fysieke arbeid. Zonder salaris is het kopen van goud of zilver niet mogelijk. Salaris wordt uitbetaald in €. ?