Draghi: “Rente blijft nog heel lang laag”

De ECB zal de rente nog heel lang op dit extreem lage niveau houden, zo vertelde ECB-president Mario Draghi deze week voorafgaand aan een bijeenkomst van de G20 in Washington. Daarmee legt hij de wens van Duitsland om de monetaire stimulering versneld af te bouwen naast zich neer. Draghi voegde eraan toe dat de rente nog lang na het afbouwen van het QE-programma laag zal blijven.

Het officiële rentebesluit van de ECB zal pas over twee weken plaatsvinden, maar met deze uitspraken lijkt de kans op een renteverhoging minimaal. Wel is het mogelijk dat de centrale bank op 26 oktober een nieuwe stap zet om het stimuleringsprogramma van €60 miljard per maand af te bouwen.

Sinds het voorjaar van 2015 koopt de centrale bank iedere maand voor tientallen miljarden aan obligaties op om de rente laag te houden. In eerste instantie ging het alleen om staatsleningen, maar nu koopt de centrale bank ook schuldpapier van diverse grote Europese bedrijven.

ECB houdt rente laag

Sinds het uitbreken van de financiële crisis heeft de ECB, net als veel andere centrale banken, de geldkraan wagenwijd opengezet. Maar nu de economie weer aantrekt wordt de roep om het stimulerende beleid af te bouwen steeds groter.

De ruime beschikbaarheid van krediet en de extreem lage rente leidt volgens critici van het ECB-beleid tot nieuwe bubbels in onder meer obligaties, aandelen en vastgoed. Eerder deze week sprak de president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann, nog zijn zorgen uit over het monetaire beleid van de ECB. In een interview met de Duitse krant Wirtschaftswoche zei hij daar het volgende over:

“Een extreem lage rente moet niet te lang duren. In een opwaartse economische cyclus zou de monetaire geldkraan snel en consequent dichtgedraaid moeten worden.”

Geen inflatie?

Tegenstanders van het ruime monetaire beleid van de ECB waarschuwen voor het gevaar van een snel oplopende inflatie. Dat gevaar blijkt vooralsnog niet uit de officiële inflatiecijfers, maar wel uit de aandelenkoersen en de huizenprijzen in grote delen van de Eurozone. Om dit soort bubbels te voorkomen zou de centrale bank volgens critici nu, net als de Federal Reserve, de geldkraan langzaam moeten dichtdraaien.

Het beleid van centrale banken is de laatste jaren zeer bepalend gebleken voor de goudprijs. De laatste maanden lijken de prijzen van edelmetalen onder druk te staan, omdat beleggers verwachten dat de Federal Reserve later dit jaar weer een renteverhoging zal doorvoeren.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Draghi: “Rente blijft nog heel lang laag”

  • Poppenkast

    Zoals reeds eerder gesteld, raken de negatieve bijverschijnselen (specifieke inflatie) in een steeds hogere versnelling.De ECB/Draghi staat met de rug tegen de Zuid E.U. muur, vooral nu Griekenland weer in het nauw komt. Het zijn de banken en groot-kapitaal welke de dienst uitmaken. Dus de beurzen knallen verder omhoog via opkoop van eigen aandelen. Ook de politiek leent nog altijd tegen een negatieve rente en dat willen ze zo houden. De lont in het kruitvat is de Fed en Italie. Dat de rente nog lang na het afbouwen van het QE-programma laag zal blijven lijkt een wensdroom. Ondanks mogelijke herfinanciering van de notoire zuid E.U. obligaties, door de ECB, zullen deze zombie (kapitaalmarkt) leningen gaan stijgen, zeker als “”herstructurering”””van deze leningen gaat plaats vinden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *