De vraag naar beleggingsgoud was in het derde kwartaal van dit jaar 17% hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar, zo blijkt uit het nieuwste kwartaalrapport dat deze week naar buiten werd gebracht door de World Gold Council. Vooral in China, maar ook in Turkije en Europa, nam de vraag naar gouden munten en baren toe, terwijl beleggers in de Verenigde Staten hun belangstelling voor het edelmetaal lijken te verliezen.
Wereldwijd kochten beleggers in het derde kwartaal in totaal 222,3 ton aan goudbaren en gouden munten, tegenover 190,2 ton in dezelfde periode van vorig jaar. De grootste afzetmarkt voor beleggingsgoud was China, waar in totaal 64,3 ton over de toonbank ging. Vergeleken met jaar geleden was dat een toename van 57%. En terwijl de vraag naar munten en baren steeg daalde de wereldwijde vraag naar juwelen. Ook was het aantal beleggingen in edelmetaal via exchange traded funds aanzienlijk lager dan een jaar geleden, waardoor de totale investeringsvraag toch lager uitviel.
Meer vraag naar munten en baren
Volgens de World Gold Council zijn er twee redenen aan te wijzen voor de toegenomen vraag naar beleggingsgoud in China. Ten eerste maken veel beleggers zich zorgen over de waarde en de stabiliteit van de Chinese yuan. Een tweede argument is dat beleggers weinig andere opties hebben, omdat ze maar beperkt in het buitenland kunnen investeren en omdat vastgoed als alternatieve belegging momenteel relatief duur is.
In Turkije steeg de vraag naar goud in het derde kwartaal naar 15 ton, bijna drie keer zoveel als in dezelfde periode van vorig jaar. Die stijging is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het beleid van president Erdogan, die de lokale bevolking sinds eind vorig jaar stimuleert goud te kopen en vreemde valuta om te wisselen voor Turkse lira.
De Europese goudmarkt was in het afgelopen kwartaal goed voor een volume van 45,5 ton goud, een stijging van 36% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Het grootste gedeelte daarvan kwam voor rekening van Duitsland, waar de vraag met 45% steeg naar 25,1 ton. De belangstelling voor het edelmetaal steeg in Europa als gevolg van de waardestijging van de euro, waardoor de goudprijs in de lokale munt naar het laagste niveau sinds begin 2016 zakte. Die prijsdaling zorgde samen met de oplopende geopolitieke spanningen in de wereld voor extra goudaankopen.
Duitse vraag naar goud trekt aan, maar is nog steeds lager dan gemiddeld (Bron: World Gold Council)
Amerikaanse beleggers kopen veel minder goud (Bron: World Gold Council)
Centrale banken blijven goud kopen
Centrale banken voegden in het afgelopen kwartaal netto 111 ton goud aan hun reserves toe, een kwart meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De grootste afnemers waren Rusland, Kazachstan en Turkije, die samen meer dan 90% van alle aankopen voor hun rekening namen. Rusland kocht in het derde kwartaal 63 ton goud bij, terwijl Turkije en Kazachstan respectievelijk 30 en 10 ton van de markt haalden.
Centrale banken blijven goud kopen (Bron: World Gold Council)