Iran en China willen in eigen valuta handelen

Iran en China zijn vastberaden om een alternatief te zoeken voor de dollar in het handelsverkeer tussen beide landen. Dat zei de gouverneur van de Iraanse centrale bank na afloop van een ontmoeting met politiek adviseur Chen Yuan van de Chinese People’s Political Consultative Conference.

Beide landen zien mogelijkheden om een valutaswap op te zetten, waarmee transacties tussen beide landen ook gemakkelijk in Iraanse rial en Chinese yuan betaald kunnen worden. De gouverneur van de centrale bank van Iran, Valiollah Seif, zei daar het volgende over:

“Bilaterale monetaire overeenkomsten tussen de yuan en de rial kunnen een significante rol spelen in het uitbreiden van het handelsvolume tussen beide landen. We hebben al een reeks onderhandelingen gevoerd met de president van de centrale bank van de Volksrepubliek China.”

Minder afhankelijk van de dollar

De centraal bankier van Iran merkte op dat ook andere landen kunnen profiteren van de ervaring die China heeft in het internationaliseren van de yuan, maar dat het voor Iran ook van belang is de afhankelijkheid van het dollarsysteem te verminderen.

De vice-voorzitter van de Chinese People’s Political Consultative Conference bekritiseerde het huidige betalingssysteem, omdat deze door een klein aantal landen gecontroleerd kan worden. Volgens hem zou het voor andere landen beter zijn als ze niet meer afhankelijk zijn van deze betaalsystemen.

Het opzetten van een alternatief vereist volgens hem wel een serieuze inspanning van alle deelnemende landen. Opvallend is dat hij daarbij verwijst naar het voorbeeld van de euro, een gemeenschappelijke valuta die niet exclusief door één land gecontroleerd kan worden. Hij zei daar het volgende over:

“Ondanks het feit dat het handelsvolume tussen beide landen op een acceptabel niveau is zijn er nog een aantal problemen die eerst door beide landen opgelost moeten worden. We zouden de ervaring van de Europese landen kunnen gebruiken die de euro hebben opgezet als gemeenschappelijke valuta voor een groot aantal landen, een valuta die niet exclusief gecontroleerd kan worden door één land. Maar tot het zover is moeten we de maximale capaciteit benutten om de relaties tussen onze banken te versterken.”

Iran handelt in andere valuta

Onder de Westerse sancties werden de banken in Iran afgesloten van het Westerse betaalsysteem, waardoor de handel met Europese handelspartners bemoeilijkt werd. Om te voorkomen dat het land opnieuw door dergelijke sancties wordt geraakt wil ze minder afhankelijk zijn van de dollar. Zo besloot het land vorig jaar afscheid te nemen van de petrodollar en alle olie af te rekenen in euro’s. Ook lijkt het land meer economische samenwerking te zoeken met landen als Rusland en China, omdat deze geen sancties hebben opgelegd aan Iran.

Verschillende landen proberen hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verkleinen. Eerder maakte Iran afspraken met Turkije om in de lokale valuta te handelen, terwijl China en Rusland onlangs een nieuw betaalsysteem lanceerden dat het voor bedrijven makkelijker maakt om met roebels en yuan te handelen in plaats van dollars. Ook de Europese Centrale Bank maakte haar intenties duidelijk, door afgelopen zomer een deel van haar valutareserves om te zetten van dollars naar Chinese yuan.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *