De Hoop Scheffer: “NAVO ging over rode lijn in Oekraine”

De NAVO heeft Vladimir Poetin in een hoek gedreven door Oekraïne en Georgië een lidmaatschap in het vooruitzicht te stellen, zo concludeert voormalig secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. In een interview met de NOS blikt hij terug op die periode en concludeert hij dat de NAVO tijdens een topoverleg in Boekarest in 2008 een rode lijn passeerde door deze twee landen uit te nodigen en dat hij de gevolgen daarvan onderschat heeft.

“Ik ben van mening dat als je naar de geschiedenis van Oekraïne kijkt, naar het ontstaan van de Russisch-Orthodoxe kerk in Kiev, en het feit dat niet alleen Poetin de Oekraïne als deel van moeder Rusland beschouwt, dat je moet erkennen dat NAVO uitbreiding wat Oekraïne betreft voor Rusland, misschien niet alleen voor een man als Poetin, te moeilijk ligt.

Poetin zei tegen mij in het gesprek wat ik had nadat dat communiqué was uitgekomen: “Meneer de staatssecretaris, dit gaat niet gebeuren!” En ik dacht, laat ik nou eens een naïeve reactie geven en ik zei – weet ik ook van mijzelf – minister president, wat bedoelt u? En toen zei hij tegen mij: “Ik veronderstel dat u uw eigen communiqué gelezen heeft.”

Nou, daar stond dus in dat Oekraïne en Georgië NAVO-lid zouden worden, op een willekeurige termijn. En dat heeft hij dus als een serieuze bedreiging gezien. Daar heeft hij een rode lijn getrokken en heeft daar zijn beleid ook aan gekoppeld, inclusief een invasie in Georgië.

Het is niet zo verwonderlijk dat toen Bush enorm begon te duwen op Oekraïne en Georgië, dat Poetin daar toen een rode lijn trok. Ik denk dat wij toen, maar laat ik namens mijzelf spreken, dat ik heb onderschat wat daarop zou kunnen volgen.”

Uitbreiding NAVO

Verschillende Westerse regeringsleiders hebben in het verleden meerdere malen toegezegd dat de NAVO niet verder naar het Oosten uitgebreid zou worden. Deze belofte werd gebroken, want na het uiteenvallen van het Warschaupact sloten steeds meer oost-Europese landen zich aan bij de de Westerse militaire alliantie. Oekraïne bleek voor Poetin echter een stap te ver, wat de Hoop Scheffer nu ook heeft toegegeven.

Uitbreiding NAVO sinds 1949

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “De Hoop Scheffer: “NAVO ging over rode lijn in Oekraine”

  • George Knight

    Wat een merkwaardig commentaar van Frank Knopers op de merkwaardige mening van Jaap de Hoop Scheffer.

    Knopers gaat de fout in als hij beweert dat ‘Westerse regeringsleiders hebben in het verleden meerdere malen toegezegd dat de NAVO niet verder naar het Oosten uitgebreid zou worden.’ Wellicht gebeurde dat rond 1990 informeel door een individuele minister, maar nooit formeel op officiële vergaderingen. Die toezegging is onjuist en bestaat niet en is in elk geval nooit in officiële documenten of verdragen vastgelegd. Daar wordt de relatie tussen staten geformaliseerd en niet in de wandelgangen met een individuele minister die niet in conclaaf met zijn partners is. Goede bedoelingen, informele contacten en losse opmerkingen of intenties zijn een onvoldoende graadmeter van een officieel genomen standpunt.

    De volgende opmerking van Knopers is nog problematischer: ‘Oekraïne bleek voor Poetin echter een stap te ver, wat de Hoop Scheffer nu ook heeft toegegeven.’ Los van de vraag hoewel gewicht de mening van De Hoop Scheffer nog in de schaal legt, valt uit de woorden van De Hoop Scheffer niet te concluderen dat de NAVO president Putin de ene of de andere kant heeft onbewogen.

    De Hoop Scheffer gaat niet uit van de feiten en waargebeurde gebeurtenissen, maar van een scenario dat zich had kunnen voordoen, maar zich nooit heeft voorgedaan. Daarom kan het ook niet getoetst worden en is zijn mening over deze kwestie tamelijk vrijblijvend en gewichtsloos.

    Uit dat soort hypotheses bouwt De Hoop Scheffer zijn kaartenhuis dat weinig te maken heeft met de werkelijkheid van Boekarest 2008 of Moskou 1991. En nog minder met Helsinki 1975, Parijs 1990 of Boedapest 1994. Als u begrijpt wat ik bedoel.

    Mijn commentaar op de mening van Jaap de Hoop Scheffer over NAVO en Russische Federatie:
    https://georgeknightlang.wordpress.com/2018/01/08/de-hoop-scheffer-keuvelt-over-navo-en-russische-federatie-nieuwsuur-zendt-het-nog-uit-ook/

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *